Close
Log Ind Opret Bruger
Ammestop: Til dig der vil stoppe med at amme
facebook pinterest twitter

Ammestop: Til dig der vil stoppe med at amme

Redaktionen
24 marts 2023, 09:06 Redaktionen

ammestop

 

Ammestop kan både betyde, at man ikke ønsker at amme lige fra fødslen samt at man stopper med at amme, efter man har ammet i en kortere eller længere periode. 

 

Hvad betyder et ammestop? 

Et ammestop betyder at mor stopper med at amme sit barn. Dette kan ske af forskellige årsager, herunder fordi moderen ønsker at introducere fast føde, ønsker at stoppe amningen af personlige årsager, eller fordi barnet ikke længere har brug for modermælk. Ammestop kan være en udfordrende proces for begge, og det er vigtigt at overveje forskellige metoder og søge professionel rådgivning hvis man er i tvivl om noget. 

 

Deltag i debatten: Ammestop og dårlig samvittighed

 

Hvad sker der når man stopper med at amme? 

Når man stopper med at amme, vil kroppen gradvist producere mindre mælk, da ammehormonet prolaktin bliver mindre udløst. Det kan tage flere uger for mælkeproduktionen at stoppe helt, afhængigt af hvor længe man har ammet og hvor ofte man har ammet.

Når mælkeproduktionen stopper, kan brysterne føles fulde og spændte i et stykke tid. Dette skyldes, at mælken stadig kan være til stede i brystkirtlerne, selvom mængden gradvist vil falde. Dette ubehag kan lindres ved at undgå at stimulere brysterne, for eksempel ved ikke at pumpe eller amme, og ved at bære en støttende bh. Prøv at find ud af hvad der hjælper på dine spændinger i brystet. Det kunne være varme bade eller varme omslag. 

Det er vigtigt at bemærke, at nogle kvinder kan opleve en tilstand kaldet brystbetændelse når de stopper med at amme. Dette skyldes, at brystkirtlerne kan blive betændte, hvis mælken ikke fjernes korrekt. Hvis man oplever smerte, rødme eller hævelse i brysterne efter at have stoppet med at amme, bør man kontakte en læge for at få behandling.

 

Ammestop – Jeg vil slet ikke amme

Ønsker du slet ikke at amme, skal du ikke have din baby til brystet efter fødslen. Sådan sikrer vi os at mælkeproduktionen ikke går i gang og råmælken får lov at “løbe tør”. 

Det kan godt være du skal have hjælp til at stoppe mælkeproduktionen helt, da kroppen hormonelt efter fødslen, er klar til at amme. Så vil du måske få tilbudt ammestop medicin, hvilket er den mest normale måde at stoppe mælkeproduktionen i dine bryster i dag. 

 

Ammestop – jeg vil ikke længere amme

Hvis du ønsker at stoppe med at amme efter du har ammet dit barn i en kortere eller længere periode, så har du to muligheder: 

  • Ammestop medicin 
  • Naturlig ammestop, som betyder at du skal nedtrappe din amning løbende. Det skal du gøre for at undgå brystbetændelse. Sørg for at amme eller udpumpe kun når dit bryst er helt fyldt. Du kan sikre dig, at du ved brystet er helt fyldt, ved at opbinde dem. 

 

Opskrift: Hjemmelavet majsgrød til baby på +4 mdr

 

Hvordan du kan håndtere brystspændinger og lindre ubehag under ammestop

Når man stopper med at amme, kan brystspændinger og ubehag forekomme på grund af overskydende mælk, der bliver produceret, men ikke fjernet. Her er nogle måder, hvorpå man kan håndtere brystspændinger og lindre ubehag under ammestop:

  1. Brug en støttende bh, der giver god støtte til brysterne.
  2. Undgå at pumpe eller stimulere brystvorterne, da dette kan stimulere produktionen af mælk.
  3. Påfør varme eller kolde kompresser på brysterne, for eksempel et varmt brusebad eller en ispose pakket ind i et håndklæde.
  4. Massér blidt brysterne for at lindre ubehag og hjælpe med at fjerne overskydende mælk.
  5. Prøv at amme lidt mere gradvist og mindre ofte, i stedet for at stoppe amningen brat.
  6. Hvis brystspændinger og ubehag vedvarer, kan man overveje at tage smertestillende medicin eller kontakte en læge for yderligere rådgivning.

 

Hvordan stopper man amning gradvist?

Når man beslutter sig for at stoppe amning gradvist, kan man følge disse trin:

  1. Reducér gradvist antallet af amninger i løbet af dagen. Hvis man ammer 6 gange om dagen, kan man starte med at reducere det til 5 og så videre.
  2. Udskift gradvist amninger med flasker, kopfodring eller fast føde (hvis din baby er gammel nok). Hvis man ammer 5 gange om dagen, kan man prøve at erstatte en amning med en flaske og så videre.
  3. Vær tålmodig og lyt til kroppen. Det kan tage tid at reducere amningerne gradvist, så kroppen har tid til at justere mælkeproduktionen. Hvis der opstår ubehag eller brystspændinger, kan man forsøge at pumpe eller massere brysterne forsigtigt for at fjerne overskydende mælk.
  4. Støt brysterne med en støttende bh for at lindre ubehag.
  5. Søg råd hos en sundhedsfaglig person for yderligere rådgivning.

Det er vigtigt at huske, at amning er en personlig beslutning, og det er op til den enkelte mor at beslutte, hvad der fungerer bedst for hende og hendes baby.

 

Andre artikler som måske også kunne have din interesse: