Close
Log Ind Opret Bruger
Skal dit barn have briller? Kig efter disse tegn
facebook pinterest twitter

Skal dit barn have briller? Kig efter disse tegn

Avatar
27 august 2013, 11:36 admtest

Dette er en advertorial artikel som kan indeholde kommercielle links

child

 

Hvis dit barn har behov for briller, kan det være svært at opdage. Der findes dog en række tegn, som kan indikere synsproblemer hos de små. I nogle tilfælde kan synsfejl, som ikke er blevet opdaget, have livsvarige konsekvenser for barnets syn, fortæller optiker Peter Hejnfelt.

 

Mere fokus på synsproblemer hos børn

Der findes ingen samlede tal på hvor mange danske børn mellem 0 og 12 år, der bruger briller, men optiker Peter Hejnfelt fortæller, at han har oplevet en stigning i brillesalget til børn de senere år. ”Det er en generel tendens, der kan bekræftes af både øjenlæger og andre optikere landet over. Nogle har peget på det stigende brug af computere og tablets til børn, men det er ikke den primære grund.

Problemet skyldes nærmere at forældre, sundhedsplejesker og pædagoger er blevet mere opmærksomme på synsnedsættelser, og derfor opdager de problemerne på et tidligere stadie. Dog er der stadig mange børn, der har brug for behandling, men ikke får den”, vurderer han. Han fortæller at det i dag er lettere at finde briller til sit barn, bl.a. fordi der er kommet mere fokus på børnemoden.

 

Stor betydning for fremtiden

Peter Hejnfelt fortæller, at det har stor betydning for barnets fremtidige syn, at eventuelle problemer bliver opdaget så tidligt som muligt. ”Øjet er færdigudviklet ved seksårsalderen og de bedste resultater opnås ved at korrigere barnets syn inden da.

Hvis man ikke opdager problemerne i tide, kan det være for sent at rette op på uden operation. Det kan f.eks. have konsekvenser senere i livet, hvis barnet f.eks. har en drøm om at blive pilot eller jægersoldat, altså uddannelser, der stiller krav om et perfekt syn. Men der er også andre alvorlige konsekvenser som f.eks. at barnet halter efter i skolen og bliver skoletræt fordi han eller hun ser dårligt.

Little girl pointing index finger up.

 

Det kan kræve ekstra opmærksomhed fra forældre, lærere og pædagogers side at opdage problemerne, fordi mange børn ikke selv giver udtryk for, at de ser dårligt. De har ikke noget at sammenligne med og vænner sig derfor til nedsat syn.

Sådan viser du dit barn kærlighed i hverdagen. 

 

Hvad skal man kigge efter som forældre?

De typiske problemer hos børn er skelen og ”dovent øje”. ”Skelen kan ødelægge barnets syn, og skal tages alvorligt. Alle børn, der skeler, skal ses af en øjenlæge, da skelen i sjældne tilfælde kan skyldes egentlige øjensygdomme som for eksempel medfødt grå stær. Det dovne øje opstår, når det ene øje ser bedre end det andet og barnet derfor kompenserer ved kun at bruge det ene øje til at se med. Her vil man ofte sætte en klap for det stærke øje for at træne det dovne øje og sker det mens barnet er under seks år, er det typisk en effektiv behandling der ikke kræver yderligere tiltag.

Men hvordan spotter man nedsat syn hos børn, hvis de ikke viser tydelige tegn på f.eks. skelen? Peter Hejnfelt nævner her en række symptomer, som kan betyde synsproblemer hos barnet. Hvis man får mistanke om nedsat syn, skal man kontakte en øjenlæge, så der kan stilles en diagnose.

 

Typiske tegn på synsproblemer hos børn:

Barnet virker distræt i børnehaven eller i skolen og følger ikke med

Barnet virker klodset, falder ofte og går ind i ting

Barnet har dårlig koordineringsevne, f.eks. ved boldspil

Barnet gnider sig ofte i øjnene (kan dog også skyldes allergi eller øjenbetændelse)

Barnet har svært ved at koncentrere sig

Barnet har ikke lyst til at læse og lave lektier

Barnet sidder tæt på fjernsyns eller computerskærm

Barnet klager over ondt i hovedet