Close
Log Ind Opret Bruger
Overvægt hos børn kan skyldes et særligt gen
facebook pinterest twitter

Overvægt hos børn kan skyldes et særligt gen

Avatar
31 juli 2013, 08:00 ton

overvægt blandt børn

Forskere har fundet ud af, at overvægt blandt børn fra 3-års alderen kan skyldes en fejl på et såkaldt ’mæthedsgen’.

Overvægt i den tidlige barndom

Nogle børn bliver overvægtige allerede i den tidlige barndom, og flere af dem forbliver overvægtige resten af livet og ender med at døje med følgesygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge.

Ifølge Martin Ridderstråle, klinikchef på Steno Diabetes Center og adjungeret professor i endokrinologi ved universitetet i Lund, er det vigtigt at få klarlagt, hvorfor nogle mennesker bliver overvægtige i så ung en alder, så det er muligt at komme følgesygdommene i forkøbet.

Sådan får du dit barn til at spise grønt.

Fejl på mæthedsgenet

Martin Ridderstråle er en af medforfatterne på et forskningsprojekt, som for nylig blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift ’Science’. I forskningsprojektet har man fundet frem til, at årsagen til tidlig fedme kan skyldes en sjælden fejl på MRAP2-genet, der koder for et særligt ’mæthedsprotein’.

Martin Ridderstråle udtaler til videnskab.dk; ”Når man mangler genet, vil man nemmere kunne blive overvægtig allerede som barn – selvom fornuftig mad og motion selvfølgelig kan gøre en del for at forhindre det”.

Mæthedsfølelsen sløres

MRAP2-genet koder for et særligt ’mæthedsprotein’, som er et led på signalvejen for kroppens mæthedsfølelse. Det vil sige, at såfremt proteinet mangler, vil hjernen modtage ’mæthedssignalet’ senere og mindre tydeligt, hvilket i sidste ende medfører, at man spiser mere.

Derudover tyder det på, at genet har indflydelse på, hvorledes kroppen håndterer energi fra mad – sagt på en anden måde, om der skal meget eller lidt mad til, før man tager på.

Martin Ridderstråle anslår, at mindre end 1 procent af almindelig børnefedme skyldes fejl på MRAP2-genet, men forklarer, at der kan findes variationer med mindre dramatisk, men dog hyppigere effekt.

Mulighed for at påvirke mæthedssignalet

Med disse nye forskningsresultater der i øvrigt roses af professor i medicinsk endokrinologi ved Aarhus Sygehus, Steen Bønlykke Pedersen, vil man i fremtiden måske kunne påvirke mæthedssignalet med medicin, så man på den måde bedre kan undgå, at børn bliver fede – og i sidste ende kommer i risikozonen for følgesygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge.

Kilde: Videnskab.dk