Close
Log Ind Opret Bruger
Er dit barn 4 år – At få venner og sove ude
facebook pinterest twitter

Er dit barn 4 år – At få venner og sove ude

Avatar
14 februar 2014, 08:20

sove ude

Nu begynder dit barn at knytte bånd til andre børn, og snart vil hun udtrykke ønske om at invitere en ven hjem til leg eller måske endda overnatning.

 

Venskaber

Måske har dit barn allerede fået sig en bedsteven, veninde eller endda kæreste som hun søger igen og igen og hvor legen glider fint og gnidningsløst.

Dit barn kan nemlig nu mærke, hvem det svinger med, og hvem det kræver ekstra arbejde at få legen til at glide med. Det er helt naturligt, og noget hun styrer helt selv. Lise-Lotte Hergel skriver i “Bogen om barnet”:

“Nogen gange kan man som forældre have klare præferencer for nogle skønne unger, som man ville ønske, at barnet ville foretrække, men barnet sanser på andre kanaler, end vi gør, og ofte vil man opleve at selvom man sætter mange sejl til, for at netop det barn kunne blive en god kammerat, så lykkes det kun, hvis kemien mellem børnene fungerer helt af sig selv, på nøjagtig samme måde som med de venskaber, vi vælger senere i livet.”

Man kan altså ikke tvinge børnene til at blive gode venner med et bestemt barn, og det er helt fint.

En måde at se det på er, når I er sammen med familiens venner med børn. Nogen gange ser I ikke skyggen af ungerne i mange timer, mens de andre gange hellere vil hænge på jer.

Når dit barn har fundet sin gode ven, vil det sikkert være en stor oplevelse at få lov til at tage ham eller hende med hjem og vise sit legetøj og værelse frem. Det behøver ikke vare lang tid de første gange.

Læs også: Danske børn skal bevæge sig mere

 

At sove hos en ven

Efter dit barn har vænnet sig til at besøge og få besøg, vil det begynde at få lyst til at sove sammen med sine venner.

I ”Bogen om barnet”, giver Lise-Lotte Hergel en masse gode råd til de første overnatninger, som jeg har sammenfattet her:

1) Afstem dine forventninger til hvad succeskriteriet for den første overnatning er, efter dit barns tryghed ved at sove ude og være væk fra jer. Det kan sagtens være fint, at du henter dit barn igen om aftenen, hvis det fortryder og hellere vil hjem og sove.

2) Hvis dit barn ikke er bekymret, skal du omvendt ikke fortælle hende alle de ting, du tænker, hun kunne bekymre sig om.

3) Hvis dit barn ikke spørger om, hvad det skal gøre hvis det får hjemve, så lad værre med at fortælle det.

4) Aftal med de voksne, der hvor overnatningen skal foregå, hvordan i takler det hvis dit barn får hjemve.

5) Hvis barnet giver udtryk for hjemve og altid oplever hjemve, når de bliver passet ude, så læg en plan sammen med dit barn.

6) Snak begejstret om hvor sjovt det bliver at sove hos hendes ven, og fortæl hvor søde du syntes vennen og hans forældre er.

7) Hvis dit barn ikke kan falde i søvn af sig selv, så aftal med forældrene hvordan de kan hjælpe.

8) Vær parat til at hente, hvis det bliver nødvendigt.

9) Hvis du selv har haft hjemve som barn, så fortæl dit barn om det, og husk også at fortælle hvordan du overkom det og hvor stolt du var, da det lykkedes.

10) Hvis dit barn får vokseværk eller sygdom, så vær parat til at hente. På den måde bliver det ikke en ubehagelig oplevelse.

 

Kærlig hilsen

Julie & resten af Team Min-Mave.dk