Close
Log Ind Opret Bruger
Babys første måltid: Pas på med disse fødevarer til dit lille barn
facebook pinterest twitter

Babys første måltid: Pas på med disse fødevarer til dit lille barn

Julie - Min-Mave.dk
18 juli 2018, 11:01 Julie - Min-Mave.dk

Når dit barn er over 6 måneder, kan du begynde at give din guldklump (stort set) det samme mad, som resten af familien spiser.

Men ingen regel uden undtagelse – for der er nogle fødevarer, du som forældre skal være ekstra påpasselig med for dit barns sikkerhed.

Fødevaresikkerhed og viden om håndtering af fødevarer er vigtigt for dig som forældre – men er lige så vigtig viden for bedsteforældre, pædagoger, babysittere og andre, der har med børn og mad at gøre.

 

Fødevaresikkerhed og dit lille barn

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du undgår hårde fødevarer til dit barn under 3 år – og at den øvrige mad er skåret ud i passende stykker, så dit barn stadig har noget at tygge på, uden det kan sætte sig fast i halsen. Derudover skal du altid sidde sammen med dit barn, når det spiser.

 

Vindruer

Vindruer er en god kilde til bl.a. C-vitamin og mineralet kalium.

Dog kan vindurer også udgøre en decideret kvælningsfare, hvis de ikke håndteres korrekt fra den voksne, der serverer dem.

Det er vigtigt, at du sørger for at skære vindruerne over til din baby og tumling. Forskning viser, at vindruer ligger i top 3 over fødevarer, som små børn er blevet kvalt af med døden til følge. Og på tragisk vis er der desværre også dødsfald blandt helt små børn i Danmark, der er forårsaget af kvælning af vindruer.

Vindruer har en størrelse og form, der kan lukke helt af for luftvejene, hvis de kommer ‘i den gale hals’. Derfor er det vigtigt, at du skærer vindruerne over på langs i halve eller kvarte:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vindruer er derudover topscorer ift. sprøjtegiftrester. Der er nemlig fundet hele 30 forskellige sprøjtegifte i ikke-økologiske vindruer. Derfor er det en god idé at købe økologiske vindruer, hvis du vil undgå sprøjtegiftsrester i din frugt.

Læs også: Der er sprøjtegift i din ikke-økologiske mad

 

Peanuts / jordnødder indtager 1. pladsen

Peanuts/jordnødder bør du ifølge Sundhedsstyrelsen ikke give til dit barn under 3 år. Ifølge forskning, så er peanuts/jordnødder den fødevarer, der forårsager flest skader på små børn under 3 år.

Hvis uheldet er ude, og der sætter sig et stykke peanut fast i dit barns luftveje og i lungevævet, kan dette udvikle sig til en kemisk lungebetændelse. Dette er en særlig farlig form for lungebetændelse, og kan være dødelig.

Pas generelt på med nødder til dit lille barn.

 

Popcorn

Det anbefales at undgå at give dette til børn under 3 år, da popcorn nemt kan komme ‘i den gale hals’ og finde vej til lungerne.

Har du selv prøvet at få popcorn galt i halsen, så ved du, at det kan kræve en del hosten og vand, førend det går over. Og dit lille barn have svært ved at hoste tilstrækkeligt igennem med sin lille lungekapacitet.

 

Rå gulerødder

Her gælder samme princip som med popcorn. Dit barn kan simpelthen ikke hoste gulerodsstykkerne op, hvis uheldet er ude. Du kan i stedet give gulerødderne et opkog, så de bliver bløde nok til at tygge for dit barn.

Læs også: BLW – alt du bør vide & inspiration til BLW-mad

 

Æbler

Rå æbler kan let knække, når dit barn spiser dem, så du kan skære dem ud i bittesmå stykker til dit lille barn. Skrællen kan også sætte sig fast i halsen, så det er en god idé at skrælle æblerne til dit lille barn.

Send gerne denne artikel videre som oplysning til bedsteforældre, søskende og dem, der ellers har med dit barn at gøre i madsituationer.