Tigerspring – Din babys udviklingsspring
Tigerspring er en betegnelse for de perioder, hvor din baby gennemgår store mentale udviklingsspring. I disse perioder kan din baby pludselig virke mere urolig, grædende eller søvnforstyrret, og det kan være en udfordring for både baby og forældre. Men hvad er tigerspring præcist, og hvordan kan du støtte din baby bedst muligt? Her får du en guide til tigerspring og konkrete råd til, hvordan du kan hjælpe din baby gennem disse udviklingsfaser.
Hvad er et Tigerspring?
Tigerspring er de udviklingstrin, hvor din babys hjerne tager et mentalt spring og lærer at forstå verden på en ny måde. Disse spring markerer tidspunkter, hvor din baby udvikler nye færdigheder, som fx at genkende ansigter, koordinere hænder og øjne eller forstå årsag og virkning. Tigerspringene følger en nogenlunde fast tidsplan, som du kan bruge til at forudse, hvornår din baby muligvis vil være ekstra udfordret.
Hvornår sker tigerspringene?
Tigerspringene sker i forskellige aldersperioder, og de første finder ofte sted inden for de første uger og måneder. Her er nogle af de mest almindelige tigerspring:
- 5 uger: Din baby begynder at forstå lyde og visuelle mønstre bedre.
- 8 uger: Et større tigerspring, hvor babyen udvikler øget bevidsthed om omgivelserne.
- 12 uger: Øget kontrol over arme og ben samt mere interesse i verden omkring dem.
- 19 uger: Din baby begynder at forstå mere komplekse mønstre og kan begynde at gribe ting.
- 26 uger: Evnen til at forstå afstand og dybde forbedres, og babyen kan begynde at bevæge sig mere målrettet.
Disse aldersangivelser kan variere lidt, men de kan give en idé om, hvornår du kan forvente, at din baby gennemgår et tigerspring.
Udelukkelsesmetoden
Der kan også være andre grunde til, at din baby har ændret adfærd, så før du konkludere et tigerspring, kan du prøver at bruge udelukkelsesmetoden:
- Se efter om dit barn har feber eller smerter. Du kan ofte finde ud af om dit barn har smerter et bestemt sted, ved at observere det. Tager dit barn sig fx til øret eller maven?
- Har dit barn rød numse? Rød numse kan irritere og gøre dit barn utilpas.
- Er dit barn ved at få tænder? Mange børn har smerter og lidt feber, når de er ved at få tænder.
- Er det ved at være tid til endnu et spring? Videnskaben har fastsat hvilke uger et barn gennemgår springende, ved at undersøge mange børn. Derfor kan du på det nærmeste stille (uge)uret til tigerspringstid.
De 6 tegn på et tigerspring er på vej
Under et tigerspring kan din baby blive mere urolig og søge mere kontakt. Babyen kan opleve humørsvingninger, gråd og være sværere at trøste. Søvnen kan også blive mere uregelmæssig, og babyen kan have brug for hyppigere amning eller mad. Denne adfærd skyldes, at babyens hjerne arbejder hårdt på at bearbejde de nye færdigheder og forståelser, som springet fører med sig.
- Din baby græder mere end normalt.
- Din baby spiser mindre
- Din babys søvnmønster forandre sig
- Din baby udforsker verden mindre end normalt
- Din baby bliver hurtigere sur
- Din baby søger mere kontakt med dig.
Sådan støtter du din baby under et tigerspring
Det kan være krævende for både baby og forældre at komme gennem et tigerspring. Her er nogle tips til, hvordan du kan støtte din baby under disse perioder:
- Giv ekstra tryghed og nærhed
Din baby kan have brug for mere fysisk kontakt i form af kram, at blive holdt tæt eller at være i en vikle eller bæresele. Tryghed hjælper babyen til at føle sig mere sikker, mens de bearbejder nye indtryk. - Følg din babys behov
Din baby kan have brug for hyppigere amning eller mad under et tigerspring. Prøv at følge deres signaler og give mad og søvn, når de har brug for det, selvom det ikke følger den sædvanlige rytme. - Skab en rolig og forudsigelig hverdag
Under tigerspring kan en rolig og genkendelig hverdag hjælpe med at reducere stress for både baby og forældre. Hold faste rutiner, så din baby føler sig mere tryg. - Støt babyens nye færdigheder
Tigerspring markerer en tid med nye færdigheder – hvis din baby fx viser interesse for at gribe ting, kan du give dem legetøj, der er let at holde. Ved at støtte de nye evner kan du hjælpe din baby med at få selvtillid i den nye fase.
5 ugers tigerspringet
Det første spring er ofte det mest overraskende for både dig og din baby.
De fleste nybagte mødre oplever nemlig at blive meget utrygge over, om de gør noget galt, når deres baby pludselig forandre sig.
Men der er en god grund til at dit barn klynker lidt ekstra. Dit barn er nemlig ved at udvikle sine sanser.
Læs mere om 5 ugers tigerspring
8 ugers tigerspringet
I dette spring udvikler dit barn sin forståelse af adfærdsmønstre.
Det betyder, at dit barn nu kan opdage sine egne hænder og fødder, og øver sig i at kontrollere dem.
Læs mere om 8 ugers tigerspring
12 ugers tigerspringet
I det tredje spring udvikler dit barn en forståelse for at opleve verden igennem hørelsen, lugtesansen, smagssansen og følesansen.
Det hedder “en verden af glidende overgange.”
Læs mere om 12 ugers tigerspring
19 ugers tigerspringet
Det fjerde spring kaldes “En verden af begivenheder”, og det er den periode, hvor dit barn begynder at forstå årsag-konsekvens sammenhænge.
Det kan fx være, at en bold der kastes op, også falder ned igen.
Læs mere om 19 ugers tigerspring
26 ugers tigerspringet
Nu begynder dit barn at forstå, at verden består af sammenhænge.
Dit barn kan fx opfatte afstanden mellem en genstand og den selv.
Det betyder også, at dit barn pludselig oplever sig selv som en meget lille brik i verden.
Læs mere om 26 ugers tigerspring
37 ugers tigerspringet
Dit barn introduceres i dette spring til kategoriernes verden.
Det viser sig ved, at hun begynder at undersøge genstande og maden nærmere.
Læs mere om 37 ugers tigerspring
46 ugers tigerspringet
Dit barn begynder at sætte ting sammen, som en følge af at det i denne uge gennemgår en udvikling i forståelsen af rækkefølger.
Det betyder også, at dit barn forstå, at man kommer fra a til b, ved at gøre noget i en bestemt rækkefølge.