Close
Log Ind Opret Bruger
Fødselsvægten for det nyfødte barn, hvad betyder den?
facebook pinterest twitter

Fødselsvægten for det nyfødte barn, hvad betyder den?

Avatar
3 april 2013, 09:02 contsite1

Fødselsvægten

Når et barn bliver født, bliver det vejet og denne vægt kaldes for fødselsvægten. Det er denne vægt, som lægerne og andet sundhedspersonale vil gå ud fra, når de bedømmer, om et barn trives eller ej, eller om der er nogle vækstproblemer.

De fleste nyfødte babyer vejer mellem 3000 og 3500 gram, men det kan også sagtens veje så lidt som 2500 gram (eller mindre hvis det er født før terminsdatoen) eller måske over 4500 gram. Hvilken vægt barnet ender med at få afhænger af forholdene i livmoderen, generne og meget mere.

 

Fødselsvægten går ned efter fødslen

Mange nybagte mødre kan opleve, at deres barn taber sig de første dage efter fødslen – og det er helt okay, så længe at det ikke taber mere end max. 10 % af sin fødselsvægt. Vejer et barn 3500 gram ved fødslen må det altså max tabe 350 gram i ugen efter fødslen og dermed ikke komme længere ned i vægt end de 3150 gram.

Det vigtigste er, at barnet kommer op på fødselsvægten igen indenfor 2 uger efter, at det er blevet født.

Taber et lille barn sig mere end de max. 10 % af sin fødselsvægt, er det vigtigt at være opmærksom på det og søge læge for at udelukke evt. sygdom, eller måske få lidt hjælp til at få amningen til at virke (hvis man altså ammer sit barn).

Du vil igennem barnets opvækst sikkert gentagne gange blive spurgt om barnets fødselsvægt. Små børn som endnu ikke har nået kravlestadiet bør ikke – uden der er en årsag – tabe sig.


 Dine erfaringer

  • Hvor meget vejede dit barn ved fødslen?
  • Hvor meget tog dit barn på eller tabte sig indenfor de to første uger efter fødslen?
  • Har du nogle gode tips til andre mødre som bekymrer sig om det nyfødte barns vægt?