Close
Log Ind Opret Bruger
Det lille barn bruger lugtesansen for at overleve
facebook pinterest twitter

Det lille barn bruger lugtesansen for at overleve

Avatar
2 april 2013, 14:28 contsite1

Lugtesansen

Når det lille barn kommer til verden er lugtesansen et af de organer som har størst betydning for barnets overlevelse. Ved at bruge lugtesansen kan det lille nyfødte barn nemlig lære sin mors lugt at kende og finde frem til hendes bryst der indeholder den livsnødvendige mælk.
Allerede da barnet lå inde i sin mors mave blev dette betydningsfulde organ udviklet så det var klar til barnets videre færd udenfor livmoderen.

Når barnet er kommet til verden er det nødvendigt for det allerede på første dagen at kunne få føde så det kan overleve, så man kan roligt sige at små nyfødte babyer er ekstremt afhængige af deres næse og evnen til at kunne snuse sig frem til den gode mælk de har brug for.

Duften af mælk stimulerer det lille barn til at få lyst til at sutte og så er en god cirkel startet for både mor og barn.

 

Lugtesansen skaber bånd

Lugtesansen bliver også brugt til at skabe det usynlige bånd mellem mor og barn, fra barn til mor og omvendt – så der er mindre sandsynlighed for at moderen forlader sit barn på et senere tidspunkt. Det er også denne unikke duft der er med til at et grædende barn falder til ro i fars eller mors arme, selv om det har været ganske utrøsteligt kort tid før mens det var hos en anden person.

Din duft kan få dit barn til at falde til ro selv om du ikke fysisk er til stede hos barnet, så har det svært ved at finde søvnen, kan du forsøge at lægge en af dine brugte t-shirts ned i sengen til barnet. Din duft vil ofte kunne berolige det.

Gode råd for at beholde din egen duft som barnet kan genkende

At moderen beholder sin ”egen duft” er vigtigt at holde sig for øje, og derfor kan du gøre følgende for at beholde den:

  • Lad være med at bruge parfume, eller undlad at bruge parfume på de steder hvor barnet har kontakt med din hud.
  • Det samme gælder for håndcreme.
  • Hold også igen med vaskemidler med parfume.

Læs her: Derfor er menneskebørn så hjælpeløse sammenlignet med andre dyreunger.


Din mening

Har du selv gjort noget for at ”bevare” din naturlige duft?
Har du tips til hvordan man kan berolige barnet ved at bruge ”dufte”
Reagerer dit barn på din duft?