Close
Log Ind Opret Bruger
Barnets udseende efter fødslen – alt om barnets krop
facebook pinterest twitter

Barnets udseende efter fødslen – alt om barnets krop

Avatar
3 april 2013, 10:06 contsite1

Babys udseende

Selv om fødslen er gået helt efter bogen uden den store dramatik kan barnets krop alligevel sagtens – både fysisk og psykisk – være påvirket. Når man sidder med den lille hånd i sin kan man nok ikke lade være med at kikke mere grundigt på den lille ny og dermed kan man opdage følgende som er helt normalt hos en lille nyfødt.

Når den lille baby endelig er kommet til verden og ligger ved siden af en, er det svært at tage øjnene fra ham eller hende.

Det er jo fantastisk at der kan komme et vidunderligt barn ud af èn sædcelle og èt æg, et barn som har en krop der kan åbne øjnene, trække vejret og 1000 andre ting vi bare tager som en selvfølge uden at tænke nærmere over det.

Læs her: Sådan plejer du dit spædbarns krop.

 

Barnets krop

Barnet har igennem 9 måneder lagt sammenkrøllet inde i livmoderen, og derfor er det noget af et chok at komme til verden og pludselig have oceaner af plads at bevæge sig på.  Du kan derfor se at barnet i starten fortsætter med at krølle sig sammen men med tiden vil det rette sig mere og mere ud.

Brysterne kan godt være hævede – på både drenge og piger – og pga. Den hormonelle påvirkning børnene oplever kan der også komme lidt mælk ud af brysterne. Det er helt normalt og hævelserne forsvinder ofte indenfor de første par dage.

På samme måde kan kønsorganerne også være lidt hævede.

Læs her: Så mange reflekser har dit nyfødte barn.

 

Barnets hoved

Baby hoved

For at lette turen gennem fødselskanalen er kraniet, som består af flade knogler, endnu ikke vokset sammen.

Det gør det lettere for hovedet at komme igennem fødselskanalen og ud i verden. Nogle gange kan knoglerne i kraniet ligefrem overlappe hinanden, så barnets hoved bliver mindre og efter fødslen kan barnets hoved se lidt spidst ud, fordi det har fået en større tryk på vej ud gennem fødselskanalen.

Først efter fødslen får hovedet sin ”rigtige” størrelse, simpelthen fordi naturen er så snedigt indrettet at der gøres hvad der kan for at den gravide skal få så god en fødsel som muligt og at barnet ikke lider overlast undervejs. Derfor vil hovedet ofte virke stort i forhold til resten af kroppen efter fødslen.

Kraniepladerne kaldes for fontaneller og deres opgave er at give barnets hoved mulighed for at vokse, der er både en stor fordybning på issen og en meget mindre en i nakken. Den store fordybning på issen begynder først at lukke sig når dit barn er omkring 1 ½ år gammel.

Nogle børn får så stort et tryk efter fødslen at de får en kraftig hævelse på hovedet. Dette kaldes også for en fødselssvulst. Selv om navnet lyder voldsomt og hævelsen også kan se voldsom ud er der ikke noget at være bange for. Hævelsen fortager sig nogle dage efter fødslen,  Især børn der er hjulpet ud ved fødslen med sugekop kan have denne hævelse på hovedet.

Barnets øjne

Langt de fleste børn fødes med blå eller grå øjne, og selv om du måske altid har ønsket dig et barn med denne farve øjne, må jeg desværre skuffe dig. Den endelige øjenfarve ses først når barnet er omkring 1 år gammel.

Efter fødslen kan barnets øjne godt være hævede, og det er igen helt normalt. Indenfor de første dage efter fødslen vil hævelsen fortage sig og barnet åbner øjnene mere og mere. I nogle tilfælde kan der ligefrem ses små røde blodudtrækninger i barnets øjne, igen er de helt ufarlige og forsvinder efter noget tid.

Babyer kan ikke se ret godt efter fødslen, kun max. 15-20 cm kan det blive til, så hold en tæt kontakt med den lille ny i familien og vær opmærksom på at først senere kan barnet holde øjenkontakt med dig.

Nogle børn har lidt pus i øjenkrogene efter fødslen, og der er det vigtigt at finde ud af om det er lidt irritation af slimhinderne inde i øjet, om det er en forstoppelse af tårekanalerne eller om det er en desideret øjenbetændelse. Er det en øjenbetændelse kræver den behandling og det er vigtigt at holde en god hygiejne så resten af familien ikke bliver smittet.


Din mening

  • Blev du forskrækket eller overrasket over hvordan dit barn så ud efter fødslen?
  • Hvis ja, over hvilke ting?
  • Ville du gerne have haft mere information omkring barnets udseende så du var mere forberedt?