Close
Log Ind Opret Bruger
Barnets første undersøgelse – apgar score skalaen
facebook pinterest twitter

Barnets første undersøgelse – apgar score skalaen

Redaktionen
24 oktober 2014, 09:02 Redaktionen

Apgar score vurderer din baby på 5 parametre

Efter fødslen bedømmes barnets livstegn af jordemoderen. Bedømmelsen bygger på, hvad hun ser og hun observerer derfor kun barnet og undersøger det som sådan ikke.

Allerede kort tid efter dit barn kommer til verden, går det igennem sin første test, hvor det gælder om at finde ud af om barnet er helt som det skal være eller om det har brug for en eller anden form for hjælp, fx til vejrtrækningen.

Testen bruges altså til at bedømme barnets tilstand og hvordan det har det. Testen udføres oftest af jordemoderen.

Barnet bliver bedømt 3 gange i alt, første gang 1 minut efter barnet er kommet til verden og de andre to gange henholdsvis 3 og 5 minutter efter fødslen er sket.

 

Barnet bliver bedømt ud fra følgende punkter

  • Hudfarve
  • Vejrtrækning
  • Muskelspænding
  • Hjerteslag i minuttet
  • Reflekser

Alle punkter tilsammen kan max give 10 point, da hvert punkt giver max. 2 point hvert. En Apgar score på 10 er tegn på at alt er helt som det skal være.

Læs mere om de forskellige punkter

 

Hvad er normalt?

Det er meget normalt at barnet ikke scorer 10 point hver gang, fx kan det sagtens score 8 efter et minut og 10 point de efterfølgende gange.

Hvis et af punkterne giver en meget lav karakter, vil man tilkalde en børnelæge som kan undersøge barnet mere grundigt og finde ud af om der er brug for behandling eller ekstra hjælp i en periode.

Selv om dit barn scorer en lav Apgar score er der ingen grund til panik, der er rigtig mange børn der starter deres liv i verden på den måde og udvikler sig helt normalt.