Close
Log Ind Opret Bruger
Fnat hos børn: Symptomer og behandling
facebook pinterest twitter

Fnat hos børn: Symptomer og behandling

Redaktionen
19 december 2020, 09:04 Redaktionen

Børn og fnat

Den kolde tid på året er forbundet med tæpper, tændte stearinlys og massevis af hygge med familien. Udover at det kan være en kold og mørk fornøjelse, når man kommer afsted om morgen – så er vinteren også årets hyggeligste tid, hvor der i den grad bliver skruet op for råhyggen i de danske hjem.

Den kolde tid er dog også forbundet med ubudne gæster – f.eks. i form af fnat.

 

Hvad er fnat og hvorfor bliver man smittet?

Fnatmiden er en parasit, der sidder i støv, og en meget almindelig smittevej er f.eks. når folk går ind i et rum, hvor de i forvejen eksisterer.

Når man bliver smittet med fnat, vil man blive angrebet af infektion med fnatmider, som graver gange i huden og lægger æg. Dette resulterer i udslæt og voldsom kløe, som i princippet er hudens reaktion mod fnatmiderne og deres affaldsprodukter.

Fnat er en yderst smitsom hudsygdom, hvorfor man skal reagere hurtigt, hvis man oplever fnat symptomer. Infektionen har højsæson i vinterhalvåret, og kan derfor ofte føles som en epidemi, når den først har ramt ungernes daginstitution eller skole.

Når mange børn og unge er samlet og sidder tæt på hinanden, er det guf for fnatmiderne. Sidder man herefter og hygger under tæpper og dyner, imens den står på Disney sjov i fjernsynet fredag aften, kan en hel familie hurtigt blive smittet med fnat.

 

Hvordan ser fnat ud?

Fnatmiderne er små og kan ses med et mikroskop, og det samme kan man med de små gange hunmiderne graver i huden for at lægge æg. Når du har begyndende fnat er det altså ikke selve miderne du lægger mærke til, men reaktionen på din hud i form af knopper og udslæt. 

Hele kroppen er udsat, men hos børn angribes hoved, nakke, ansigt og hårbund også, hvilket typisk ikke ses så ofte hos voksne, men derudover er det områder som håndled, brystvorter, fingre, navle og albuer der inficeres.

 

Fnat behandling

Har I fået fnat inden døre, så er der hjælp at hente, sygdommen kan behandles med en såkaldt fnat behandling. Men for at udrydde det helt, kræver det et større projekt med tøjvask, ligesom vi kender det med lus.

For at komme helt af med fnatmiderne kræves det at alle tekstiler, som kan have været i kontakt med den smittede, skal en tur i vaskemaskinen. Det drejer sig om sengetøj, håndklæder og tøj, som mindst skal vaskes på 60 grader. Tøj og tekstil der ikke tåler dette, skal en tur i fryseren natten over. Det er derfor vigtigt at huske alle tæpperne, som familien sidder og hygger med om aftenen, kommer med en tur i fryseren.

Udover der kræves et større projekt på hjemmefronten, skal der også en medicinsk behandling til at komme de ubelejlige gæster til livs. En fnat behandling er en simpel behandling hvor hele hudoverfladen smøres i en creme, som fås i håndkøb (cremor permethrin (NIX)).

Når man først er i behandling mod fnat, ophører smittefaren – og børnene kan igen komme i daginstitution og skole. Det er dog vigtigt at følge produktets vejledning nøje, for at komme helt af med miderne, ellers er der risiko for at de kommer igen.

 

Kan fnat forebygges?

Har man først været i kontakt med fnatpatienter, som ikke har været i behandling, er der desværre ikke så meget at gøre.

I daginstitutionerne bliver forældre og børn opfordret til at vaske hænder, når man ankommer til institutionen og inden man går ud af døren ved afhentning. Den daglige hygiejne med vand og sæbe beskytter desværre ikke mod infektion af fnat. I disse tilfældes bør man kontakte lægen, og forhører sig hvilket produkt man kan smøre på, inden udbruddet for alvor kommer i gang.

 

Kilder:

SSI