Close
Log Ind Opret Bruger
Vinterperioden er højsæson for bakterier og det der er værre…
facebook pinterest twitter

Vinterperioden er højsæson for bakterier og det der er værre…

admin
19 december 2016, 09:04 admin

Behandling af fnat med medicin

Den kolde tid på året er forbundet med tæpper, tændte stearinlys og massevis af hygge med familien. Udover at det kan være en kold og mørk fornøjelse, når man kommer afsted om morgen – så er vinteren også årets hyggeligste tid, hvor der i den grad bliver skruet op for råhyggen i de danske hjem. Den kolde tid er dog også forbundet med ubudne gæster – i form af fnat mider.

 

Men hvad er fnat egentlig – og hvorfor bliver man angrebet?

Fnatmiden er en parasit, der sidder i støv og kan derfor smitte folk, som går ind i rummet. Når man bliver smittet, vil man blive angrebet af infektion med fnatmider, som graver gange i huden og lægger æg. Dette resulterer i udslæt og kløe, som i princippet er hudens reaktion mod fnatmiderne og deres affaldsprodukter.

Fnat er en yderst smitsom hudsygdom, hvorfor man skal reagere hurtigt, hvis man oplever symptomer på fnat. Infektionen har højsæson i vinterhalvåret, og kan derfor ofte føles som en epidemi, når den først har ramt ungernes daginstitution eller skole.

Når mange børn og unge er samlet og sidder tæt på hinanden, er det guf for fnatmiderne. Sidder man herefter og hygger under tæpper og dyner, imens den står på Disney sjov i fjernsynet fredag aften, kan en hel familie hurtigt blive smittet med fnat.

 

Hvilken behandling bekæmper fnat?

Har i fået fnat inden døre, så er der hjælp at hente, sygdommen kan behandles med en såkaldt fnat behandling. Men for at udrydde det helt, kræver det et større projekt med tøjvask, ligesom vi kender det med lus. For at komme helt af med fnatmiderne kræves det at alle tekstiler, som kan have været i kontakt med den smittede, skal en tur i vaskemaskinen. Det drejer sig om sengetøj, håndklæder og tøj, som mindst skal vaskes på 60 grader. Tøj og tekstil der ikke tåler dette, skal en tur i fryseren natten over. Det er derfor vigtigt at huske alle tæpperne, som familien sidder og hygger med om aftenen, kommer med en tur i fryseren.

Udover der kræves et større projekt på hjemmefronten, skal der også en medicinsk behandling til at komme de ubelejlige gæster til livs. En fnat behandling er en simpel behandling hvor hele hudoverfladen smøres i en creme, som fås i håndkøb.

Når man først er i behandling mod fnat, ophører smittefaren – og børnene kan igen komme i daginstitution og skole. Det er dog vigtigt at følge produktets vejledning nøje, for at komme helt af med miderne, ellers er der risiko for at de kommer igen.

 

Kan fnat forebygges?

Har man først været i kontakt med fnatpatienter, som ikke har været i behandling, er der desværre ikke så meget at gøre. I daginstitutionerne bliver forældre og børn opfordret til at vaske hænder, når man ankommer til institutionen og inden man går ud af døren ved afhentning. Den daglige hygiejne med vand og sæbe beskytter desværre ikke mod infektion af fnat. I disse tilfældes bør man kontakte lægen, og forhører sig hvilket produkt man kan smøre på, inden udbruddet for alvor kommer i gang.