Close
Log Ind Opret Bruger
Bihulebetændelse – Symptomer og behandling
facebook pinterest twitter

Bihulebetændelse – Symptomer og behandling

Avatar
2 marts 2015, 12:05 barselshjaelpdk

Lille dreng får medicin for bihulebetændelse

Af læge Rasmus Broby Johansen

Bihulebetændelse ses oftest, når passagen fra bihule til næsehulen stoppes. Dette sker i forbindelse med en forkølelse eller en influenza, hvor slimhinden hæver op og passagen aflukkes.

Slimhinden i bihulerne påvirkes næsten altid ved forkølelse, men som regel taler man først om bihulebetændelse, når passagen til en bihule er aflukket og/eller bihulen er inficeret med bakterier (en almindelig virusforårsaget forkølelse kan kompliceres af en bakteriel infektion). Overgangen mellem forkølelse og bihulebetændelse er flydende.

Infektion i kæbehulerne, kan også ses efter tandudtrækninger.

 

Om bihuler

Bihulerne er par af luftfyldte hulrum, der står i forbindelse med næsehulen. Bihulerne er en samlebetegnelse for pandehulerne, kæbehulerne, kilebenshulerne.

Med til bihulerne hører ligeledes sibens-cellerne, der er små forbundne tyndvæggede kamre i sibenet i næsehulens skillevæg. Bihulebetændelse er betændelse i slimhinden i en eller flere bihuler.

 

Symptomer på bihulebetændelse

Symptomerne på bihulebetændelse er afhængige af hvilken eller hvilke bihuler, der er afficerede.

De typiske symptomer er flg.

  • Trykkende smerter. Afhængigt af infektionsfokus opleves smerter i panden, mellem øjnene, under øjnene eller i kindbenene (overkæben).
  • Smerterne forværres ved foroverbøjning.
  • Tilstoppet næse og nasal stemme.
  • Feber kan ses i forbindelse med kraftige infektioner.
  • Hovedpine ses ofte i forbindelse med betændelse i pandehulerne.
  • Ved kæbehulebetændelse ses der smerter fra tænderne i overmunden, da nerverne til tandrødderne ligger i kæbehulebunden.

 

Det kan du selv gøre

Man kan gøre en række ting selv for at undgå bihulebetændelse eller mindske generne af en. Brug af næsespray, der får slimhinden til at trække sig sammen, er meget effektivt. Det kan være en god ide at bruge næsespray allerede tidligt i forløbet i forbindelse med en forkølelse for at undgå, at den udvikler sig til bihulebetændelse.

Ved bihulebetændelse kan man ligeledes have god effekt af næsespray, der ofte kan afhjælpe tillukningen.

Når tillukningen åbnes, fjernes trykket fra bihulerne, og smerterne mindskes. Hvis passagen mellem bihule og næsehule er stoppet, kan man også forsøge sig med indånding af damp. Dette kan undertiden løse op.

Derudover skal man undgå fysisk aktivitet, samt stærk kulde og tør luft, da dette irriterer slimhinden yderligere.

Nogle kan have hjælp af at sove med eleveret hoved, f.eks. ved brug at et par ekstra puder.

 

Sådan stilles diagnosen

Diagnosen stilles som regel på symptomerne, men i enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt at få foretaget en røntgenundersøgelse eller CT-scanning af bihulerne.

Behandling af bihulebetændelse

Oftest vil brug af næsespray være tilstrækkeligt, og bihulebetændelsen vil gå i sig selv i takt med, at forkølelsen forsvinder. Evt. kan man klare sig uden brug af næsespray.

Hvis der er tale om en bakteriel infektion, kan det blive nødvendigt med antibiotisk behandling.

I nogle tilfælde af kraftig betændelse i kæbehulerne kan det være nødvendigt at lave et indgreb, hvor man åbner passagen til kæbehulen og dræner betændelsen.

 

Forløb og komplikationer

Bihulebetændelse ses oftest i forbindelse med en forkølelse og forsvinder typisk sammen med denne, evt. lidt efter. Kun sjældent er det nødvendigt med antibiotisk behandling.

Før udbredelsen af antibiotika, skete det, at en bakteriel betændelse bredte sig til kranieknoglerne, men dette er yderst sjældent nu.

 

Om artiklen

Artiklen er skrevet af Læge Rasmus Broby Johansen og er udgivet på Min-Mave.dk i samarbejde med Sundhedsguiden.dk

Sundhedsguiden.dk har leveret denne artikel