Close
Log Ind Opret Bruger
Ultimative guide til vikler og bæreredskaber
facebook pinterest twitter

Ultimative guide til vikler og bæreredskaber

Julie - Min-Mave.dk
25 juni 2019, 09:57 Julie - Min-Mave.dk

 

Bliv guidet gennem vikle- og slyngeverdenen.

Måske synes du, at det godt kan være en uoverskuelig affære at skulle finde det rette bæreredskab til dig og din baby? Skal du fx vælge en strækvikle, fastvikle eller bæresele?

Vi har fået brugbare og konkrete råd fra nogle af Danmarks dygtige Slyngevejledere og Bærekonsulenter:

Lotte fra Tidsel.dk: Lotte er uddannet Slyngevejleder, og driver hjemmesiden, hvor du kan få slynge/bæreredskaber og vejledning til brug. Lotte tilbyder også, at du kan komme og prøve vikler/få vejledning i Ågård i Sydjylland.
SlyngeSkolen.dk: Består af Sanne, Line & Linda. Her kan du få videnskabelig info, teknikker og undervisning om at bære dit barn.
Helle fra Krammebarn.dk: Helle er uddannet Slyngevejleder og driver hjemmesiden, hvor du kan få hjælp og blive guidet om vikling og valg af bæreredskab. Helle har et showroom i Søndersø, og er aktiv med barsels/slyngecafeer på hele Fyn.

 

Hvorfor bruge et bæreredskab til sit barn?

Der kan være mange (gode) grunde til at bære sit barn med enten vikle, slynge eller bæresele. Nogle af grundene er at opfylde de helt basale behov efter nærhed og tryghed, som din baby har – og som dit barn på ingen måde ikke kan få for meget af.

Din baby har ligget inde i din mave i mange måneder, og har mærket dine bevægelser og lyttet til dit hjerte. Ved at bære dit barn ved dit hjerte, giver du din baby en nærhed, der er genkendelig og konstant.

“Mor og Baby får en helt særlig samhørighed. Fødselsdepressioner kan mindskes og endda afværges da der frigives mange Oxytocin-hormoner, som knytter mor og baby tættere sammen. Dette er også med til at få mælken til at løbe til.” siger Helle fra Krammebarn.dk.

Derudover kan det også være en fordel for dig, at du får 2 frie hænder. Det kan give dig en større bevægelsesfrihed i hverdagen, hvilket mange føler er et stort plus. Du kan ordne flere praktiske ærinder – som fx handle, nogle huslige gøremål eller hvis din baby har større søskende, der jo stadig har har brug for dig, er det meget rart at have hænderne fri.

Ydermere har du også en klar føling med dit barns signaler og velbefindende:
“Hvis dit fx barn har refluks kan det også være en god idé at vikle, da barnet ofte ikke vil ligge på ryggen”, fortæller Slyngevejleder Lotte fra Tidsel.dk.

Hvilket bæreredskab er god til nybegyndere?

Dette spørgsmål er tilbagevendende. Hvis du er nybegynder, og vil prøve at vikle dit barn, er der bred enighed: Det kommer an på den enkeltes behov og temperament hos mor og baby.

Helle fra Krammebarn.dk siger: “Mange grupper på nettet/Facebook og på videoer på YouTube bombaderer dig med forskellige holdninger og meninger, som alle er velmenende, men også kan virke overvældende når man “bare” skal bruge en løsning til at have baby oppe og tæt på. En slyngevejleder eller en af de mange butikker rundt om i landet kan være med til at hjælpe dig til at finde det, der kunne passe til netop dit behov. Det er derfor vi er specialister – ikke nødvendigvis kun i vikler, men også i at finde ind til det enkelte behov og ikke være farvet af vores egne meninger.”

Bærekonsulenterne fra SlyngeSkolen fortæller:
Der er ikke noget bæreredskab, som er bedre til nybegyndere end andre, det kommer an på hvad man har lyst til at bruge. Har man lyst til at bruge en fastvikle, så lærer man at bruge det. Vil man hellere bruge en bæresele, så lærer man at bruge sådan en. Rigtig mange starter med at bruge en strækvikle, fordi den er blød og lækker, den kan bindes længe inden baby skal i den, og man skal ikke binde den om hver gang.”

Så find ud af, hvad du (og din baby) har temperament til, få en kompetent vejledning og prøv dig frem.

Hvad er en strækvikle?

Slyngevejleder Lotte fra Tidsel.dk siger: “En strækvikle er genial til helt nyfødte! De er lette at lære at bruge, det sværeste er tit tanken om 4,5-5 meter stof. Og strækviklerne er til at komme til for penge. Basalt set er det et stykke stof på 4,5-5 meter og er 45-60 cm. bredt (afhængig af mærke). Det er strikket stof (og der er så en del varianter; fx jersey og terry), som kan give sig enten både i længde og bredde – disse kaldes tovejs strækvikler, og er de mest brugte.

Hvor mange kilo, de går op til, kommer an på mærket/modellen. De fleste strækvikler kan kun bruges på maven, men det er også dér, at man oftest helst vil have sin 0-4 mdr baby. Der er ingen begrænsning i, hvor længe baby må sidde der.

Ulempen er klart, at de tit er varme (tykke og i næsten ren bomuld), men heldigvis findes de også super tynde med op til små 70 % bambus, og så er de ikke så varme. Dem i bambus kan så bare ikke bruges til helt så tunge børn, som dem i bomuld tit kan.”

Helle fra Krammebarn.dk fortæller: “Der findes flere muligheder for at binde med en strækvikle, og ofte er det bindingen PWCC (Pocket wrap cross carry), der er mest anvendt. Den bindes på forhånd, og kan bruges som en trøje, så man kan opretholde hud mod hud kontakt. Desværre er rigtig mange af strækviklerne kendt for at være enormt varme. Det er fordi der er 3 lag stof på denne binding. Men det er også fordi, at man som nybagt mor og nyfødt baby har en frygtelig masse hormoner, som hver gang man kommer tæt på hinanden, bliver ekstra mange – og det afgiver en masse varme.”

“Du kan bruge en strækvikle helt fra nyfødt, og for mange er strækviklen det aller første bæreredskab, de stifter bekendtskab med. De bruges også til kangaroo-care, det vil sige bæring hud-mod-hud af præmature (mature har også virkelig stor glæde af hud-mod-hud).

En strækvikle kommer i mange forskellige kvaliteter. Tidligere var de næsten altid i ren bomuld, men i dag fåes de både med hamp, bambus og en større eller mindre mængde elastan. Ens for dem alle er, at de sørger for at baby sidder dejligt trygt og tæt på bæreren.”, siger Bærekonsulenterne fra SlyngeSkolen.

Hvad er en fastvikle?

Fastviklen bruges til at binde på maven, på hoften og på ryggen. Den kan også bruges som hængekøje og gynge, og der findes mange forskellige størrelser.

“Fastviklen er lavet i vævet stof, som har minimalt stræk og kun diagonalt, og generelt er meget mere fast (deraf navnet). Der findes rigtig mange variationer af bindinger og muligheder i denne type vikle. De fås i alle tænkelige farver og motiver for ikke at tale om materialer. Vi snakker både kaffe, mælk og banan fibre ja sågar plastikflasker bliver spundet til tråde der bruges i viklerne. Men den jungle skal man nok stifte bekendtskab med, hvis man nørder lidt mere i det.”, fortæller Helle fra Krammebarn.dk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“En fastvikle er et stykke stof, mellem ca 60-85 cm bredt, og mellem 2,6 og 6,5 m langt. De er delt op i størrelser: 2-9. De fleste starter med at skaffe en fastvikle i deres basestørrelse (for de fleste er det str 6). Stoffet kan bestå af vildt mange materialer, oftest i en blanding med bomuld.” fortæller Slyngevejleder Lotte fra Tidsel.dk.

Hun fortsætter: “Alle blends har deres fordele og ulemper: Ren bomuld er fx billigere end mere eksotiske blends, men varmt i forhold til silke, repreve, hør mm. Bambus er køligt, men støtter ikke så godt som andre blends.

Største minus ved en fastvikle er, at man har lange haler, når man skal binde viklen udenfor. Den skal næsten altid bindes med barnet i – og så er det svært at vælge hvilken der er flottest 🙂 ”

Bærekonsulenterne fra SlyngeSkolen fortæller: “Fastviklen tilpasser sig fuldstændig til baby og bærer, fordi den først bindes færdig efter baby er kommet i (modsat strækvikle, der bindes før baby kommer i).

Det gør også, at fastviklen for nogen kan være lidt sværere at komme i gang med, for man skal både holde styr på baby og de mange meter stof, når man binder. Men når man først har styr på det, er det et virkeligt alsidigt bæreredskab, som kan bruges fra fødsel og helt til man ikke har brug for at bære sit barn længere. Fastvikler fåes i alle mulige blandinger, vævninger og farver. Det gælder om at vælge den du synes er flot.”

 

Sådan binder du en fastvikle

Se her, når SlyngeSkolen viser hvordan en fastvikle bindes:

Hvad er en ringslynge?

Bærekonsulenterne fra SlyngeSkolen forklarer:
En ringslynge er et stykke vævet stof på ca 2 meter med to ringe i den ene ende. Vælg altid en ringslynge i viklestof, for den er bare nemmest at indstille.

Stoffet trådes gennem ringene, og kan på den måde justeres, så den passer til baby og bærer. Man bærer en ringslynge på skrå, ringene er oppe ved den ene skulder, og lommen som baby sidder i er på den modsatte hofte. Du kan også bruge en ringslynge på ryggen. Enten ved “hurtigt” at svinge den derom for en kortere periode. Så havner ringene et lidt sjovt sted, men det virker fint.

Du kan også sætte ringene fra starten, så de ender det rigtige sted når du glider baby om på ryggen. Hvis du har en rigtig lang ringslynge kan du lave flere forskellige rygbindinger som du eller ville lave med en fastvikle.

Ringslynger kan være lidt svære at få til at fungere, fordi de nemt låser i ringene hvis den ikke er trådet rigtigt og hvis du ikke strammer stykke for stykke. Men når du har teknikken på plads, er det let som en leg.”

Slyngevejleder Lotte fra Tidsel.dk siger:
“Fordel ved ringslynge: Nemt og hurtig, især når man er blevet god til den. Ingen lange haler, der hænger i vandpytterne. Ulemper: Du bærer kun på én skulder, og hvis barnet er tungt eller skal bæres længe, så trækker det skævt. Hvis du strammer hele “halen”, så er der ikke et ordentligt sæde, og så kan barnet ryge under ud  – jeg har aldrig hørt om at det er sket, men har hørt mange, der er nervøse for det.”

 

Hvad er en Mei Tai (Meh Dai)?

“En mei tai/meh dai er kort fortalt en form for bæresele, der minder lidt mere om en vikle uden alt det stof. Den er nem at have med, og er god til ture, der er lidt længere.” siger Helle fra Krammebarn.dk.

Sanne fra SlyngeSkolen fortæller: “En meh dai et bæreredskab som stammer fra Kina. Det minder lidt om en bæresele – men uden spænder, der kan genere. Du kan bruge den til at bære på maven i de fleste typer fra dit barn er cirka 4 måneder, og du kan bruge den til at bære på ryggen, når dit barn kan sidde selv. Hvis du får fingre i en meh dai, der er forholdvis lille og til at justere, kan du godt bruge den fra dit barn er nyfødt. Du kan få meh dais som også passer børn helt op i skolealderen.

Så længe dit barn er under str. 86/92 er det vigtigt at panelet ikke er bredere end dig. For hvis er panelet det, vil meh daien sidde og gabe ved babys nakke/øverste del af ryggen, og dermed ikke yde nok støtte til baby.
Og så er det vigtigt at panelet ikke er for højt. Panelet må højest gå op til babys øreflipper og ikke komme op på baghovedet. Vil du gerne have støtte til hovedet når baby sover, skal der være en lille flap øverst på panelet.
Det er også meget vigtigt at panelet ikke er for bredt til baby. Det skal gå fra knæhase til knæhase og må ikke gå ud på læggen.”

Bæreseler

Der findes nogle rigtig gode og ergonomisk korrekte bæreseler, hvori din lille baby kan sidde i samme frøstilling som i en vikle. Du kan amme i en bæresele som du kan i en vikle, og du kan bære på ryggen. Du skal dog  sørge for, at din bæresele netop er ergonomisk.

Der findes bæreseler, hvori dit barn hænger i skridtet – og det er rigtig skidt for især drengebørn og deres testikler. Så hvis du arver en gammel bæresele, og du kan se at dit barn hænger i den – så investér hellere i en ny og ergonomisk bæresele. De kan købes brugt, ligesom vikler mm.

Husk også at tjek spænderne efter for slid og afblegning af solen, da dette gør plastikken mere skrøbelig. Tit bliver bæreselen opbevaret i bilen, og det kan være hårdt for spænderne.

Du – og dit barn – kan virkelig mærke forskellen, hvis du skifter til en (nyere) ergonomisk bæresele.

 

Hvilken størrelse fastvikle skal du vælge?

Der findes forskellige måder at binde en (fast)vikle på. Dog er den mest ‘almindelige’ binding en typisk frontbinding på brystet, der kaldes en ‘FWCC’ – der står for Front Wrap Cross Carry. Det er denne binding du tager udgangspunkt i, når der tales om ens ‘base str.’.

Størrelserne hedder fra str. 2 og til str. 9, og din base størrelse er den mindste størrelse, du skal bruge for at binde en FWCC. Derfor: prøv dig frem. Prøv en vikle, og find ud af din størrelse herfra – ligesom du ville gøre, hvis du skulle finde din tøjstørrelse uden at vide den i forvejen.

De fleste bruger en str. 6 i deres basestørrelse. Så hvis du er i tvivl, så burde du være ‘home safe’ med en str. 6, hvis du blot skal vikle med en alm. FWCC binding.

Når man bliver skrap til at bruge sin vikle, og måske får blod på tanden for at afprøve nye bindinger (fx rygbindinger), kan andre størrelser give andre bindingsmuligheder. Du kan tjekke YouTube og de forskellige slags bindinger ud i flere Facebookgrupper, hvor mange mødes og nørder vikler, bindinger og udveksler erfaring. Det er imponerende så mange smukke vikler, der findes i disse grupper.

“Der er et ocean af mulige bindinger, enten med basestørrelsen, eller med vikler, der er større eller mindre end din base størrelse. Hvis du fx er en størrelse 6 i base, bruger du tit en størrelse 4 til rygbinding”, fortæller Lotte fra Tidsel.dk.

 

Hvilken slags bæreredskab er bedst ift. barnets alder?

Spædbørn 0-3 mdr: Strækvikle, ringslynge, fastvikle, ergonomisk bæresele
Baby 4-8 mdr: Ringslynge, fastvikle, Meh dai, Vikletai, ergonomisk bæresele
Større babyer / tumling: Fastvikle, Meh dai, vikletai, onbuhimo (ringslynge i kortere tid af gangen), ergonomisk bæresele

 

Vikling for dummies – sikkerhed, komfort og ergonomi

Dette sikkerheds- og ergonomitjek gælder i alle bæreredskaber, når barnet sidder i oprejst frøstilling – uanset om barnet sidder på maven, hoften eller på ryggen. Sanne fra SlyngeSkolen opfordrer til, at du gør det til en vane at tjekke disse punkter, når du bærer dit barn:

Sikkerhed
Frie luftveje – er dit barns ansigt synligt, hagen fri af brystet og ikke dækket af stof?
Føler du at baby sidder så sikkert at du kan slippe med hænderne uden risiko?

Der må ikke være stof over dit barns ansigt
Dit barns hage må ikke hænge ned på sit bryst

Kan dit barn falde ned, hvis du slipper med begge hænder?
Dit barn skal have en stabil større, og må ikke ændre siddestilling med hverken krop eller hoved, når du slipper med hænderne

Babys ergonomi
Støtte til nakken – hos børn som ikke selv kan komme fra liggende til siddende skal bæreredskabet gå helt op i nakken, dog max til underkanten af øreflippen og ikke op på baghovedet. Hos børn som kan komme fra liggende til siddende skal bæreredskabet minimum gå til armhulerne.
Glat og stramt over ryggen – bæreredskabet skal holde barnet tæt ind til bærerens krop og der må ikke være folder på barnets ryg som kan genere.
Fra knæhase til knæhase – slutter bæreredskabet fx midt på låret kan der kommer tryk på barnets ben og går det ud på læggen kan ligamenterne i benene overstrækkes.
Bækkenet kippet – den nederste del af barnets ryg skal runde, så halebenet kommer ind under barnet.

Bærerens komfort
Føles det rart? Er der noget som trykker og strammer? Kan du bevæge armene som du gerne vil?

Dette må du IKKE, når du bærer dit barn i et bæreredskab:

  • Være påvirket af alkohol, medicin eller stoffer
  • Køre bil eller cykle
  • Sove
  • Løbe (du må heller ikke løbe på ski)
  • Hoppe
  • Svømme

 

Hvad nu, hvis mit barn græder når vi prøver at vikle?

Det kommer an på årsagen til gråden. Hvis det er sult/ble/ondt, så stop og vent! Hvis det er “jeg er træt og vil ikke sove”-gråd, så prøv. Vikl/slyng gerne på maven, så du kan give dit barn maksimal tryghed, og holde øje med om barnet strækker ben/popper sæde mm.

Derudover kan din baby have skævheder eller låsninger i kroppen, som får det til at gøre ondt. Få baby tjekket af en kraniosakralterapeut/kiropraktor/osteopat/fysioterapeut eller lignende.

Det kan også være, at din baby skal vænne sig til de nye omgivelser. At bære sit barn er bare noget, som kræver tid og tilvænning. Bevægelse er rigtigt godt til at få baby (og dig selv) til at slappe af. Så stå og vug lidt, sid på en pilatesbold eller gå en tur – og start med korte perioder.

“Acceptér at din baby siger fra hvis den gør det. og prøv igen i morgen. Altid hav barnets bedste i tankerne. De skal komme først.”, siger Helle fra Krammebarn.dk.

 

Rette ergonomi er meget vigtigt

I denne video kan du se Line fra SlyngeSkolen vise, hvordan du bærer dit barn ergonomisk korrekt.

Pas på, at babys hage ikke falder ned på babys bryst – du skal sørge for, at dit barn har frie luftveje. Du skal også sørge for god nakkestøtte til dit barn, stramt stof på ryggen samt benene skal være højere end numsen (såkaldt frøstilling), så dit barn for den rette runding i ryggen.

Andre råd fra Slyngekonsulenterne

Lotte fra Tidsel.dk siger: “Sørg for altid at øve med en veludhvilet, nyskiftet og mæt baby OG mor! Det bliver sjældent godt af at prøve kl 3 om natten efter at have været vågen i flere timer.

Helle fra Krammebarn nævner: “Det behøver ikke være kompliceret. Det er faktisk ret nemt. Men man skal turde bruge lidt penge. Der findes utallige meninger og holdninger i denne verden og sammenholdet er fantastisk og alle vil gerne hjælpe alle med at lære at binde, låne en vikle hvis man er kommet af sted uden osv osv. – MEN rigtig meget vigtig information glipper og nogle gange oplever jeg at de råd der gives videre kan gå hen og blive farlige i forhold til frie luftveje og sikker bæring. Det er her vejledningen i min optik er vigtig.”

 

Forskel på slynger, vikler og bæreseler

Det er ligesom at sammenligne en bil og en cykel – der er bare stor forskel på vikler og bæreseler. Nogle af forskellene er komfort for mor og barn, mulighederne, materialer, klikspænder, enkelhed og meget mere. Der er ikke noget bæreredskab, der er ‘bedre end andet’. Der er ingen, der peger fingre, hvis du vælger at bære dit barn i noget frem for andet. Det vigtigste er, at du giver dit barn tryghed og nærvær – og det er essensen i at bære sit barn.

 

Kage

Har du lagt mærke til, at buschauffører og motorcyklister altid lige hilser diskret på hinanden med en løftet finger? Der findes også en hilsen, når du er en del af vikle/bæreverden. Du hilser ved at sige: “Kage”. Du kan selv prøve, næste gang du er ude og bære dit barn, og møder en anden med barn i bæreredskab.

 

Min-Mave.dks brugere fortæller:

“Jeg kan ikke lide at ringslynge til nyfødte fordi de ikke har hovedkontrol. Til gengæld er den genial når de bliver lidt ældre til de hurtige op og hoftebæring. Strækvikle er god hvis man er lidt usikker på vikle og gerne vil have noget hurtigt. De er bare ofte varme. Skulle jeg få nr 3 ville jeg nok springe strækviklen over. Fastviklen findes i afsindigt mange varianter, længder o.s.v rigtig meget afhænger af ens egne præferencer. Jeg er selv til de korte.”

Du kan selv deltage i tråden omkring vikler og slynger her og stille dine spørgsmål/få svar.

“Har aldrig kunnet se fordelen med bæresele, da den ikke er fleksibel ifht viklen. Viklen kan formes efter baby og mor, passer altid, baby kan puttes og ammes og den er slet ikke svær at bruge, hvis man gider øve sig lidt.”

“Jeg havde ikke tålmodighed til at bruge viklen – så jeg var ellevild, da vi købte os en ergonomisk bæresele. Den er så nem at få på og af, og min søn på 8 uger elsker at være i den. Første gang jeg havde den på, tog han en lur på 2 timer (!!!), og jeg var endda ude og handle imens. Hans lure hed max 45 min. før.”

 

Tusind tak til Krammebarn.dk, Tidsel.dk og SlyngeSkolen.dk for at medvirke i denne artikel.
Kærlig hilsen
Min-Mave.dk Teamet ❤️