Close
Log Ind Opret Bruger
Spædbarn i koldt vejr: Hvad du bør være opmærksom på?
facebook pinterest twitter

Spædbarn i koldt vejr: Hvad du bør være opmærksom på?

Avatar
15 januar 2024, 12:23 Redaktionen

 

I Danmark har det længe været en tradition at lade spædbørn sove udenfor i barnevognen fra en meget tidlig alder. Mange forældre oplever, at deres børn sover mere dybt og i længere tid, når de tager deres lur udendørs.

Selv om vinteren vælger mange forældre stadig at lade deres babyer tage middagsluren udenfor. Heldigvis er det fuldt forsvarligt, så længe temperaturen ikke falder under 10 grader frost, som anbefalet af Sundhedsstyrelsen.

 

Hvornår kan babyer sove udendørs?

Hvis din baby vejer mere end 3500 gram ved fødslen, er det tilladt at lade ham eller hende sove udenfor med det samme, selv når temperaturen er under frysepunktet. Det afgørende er ikke så meget temperaturen, men derimod om luften er klar eller diset.

 

Varmeregulering og overvågning af børn i kulden

At sikre, at børn, der sover udendørs i køligt vejr, bliver nøje overvåget, er afgørende. Jo yngre børnene er, og jo koldere vejr det er, desto hyppigere skal deres velbefindende tjekkes. Spædbørn, især nyfødte, har en begrænset evne til at regulere deres temperatur, hvilket ofte betyder, at de ikke reagerer på at svede eller fryse i løbet af de første tre måneder.

For at vurdere dit barns temperatur bør du føle nakken. Huden skal føles behageligt varm, og hvis det ikke er tilfældet, bør du bringe dit barn indendørs.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at din babys hænder og fødder ikke er pålidelige indikatorer. Blodforsyningen når ikke fuldt ud til disse områder i de første tre-seks måneder af livet, og selvom dit barn har tykke luffer på, kan hænderne stadig være iskolde.

Yderligere bør du, ifølge Sundhedsstyrelsen, være opmærksom på følgende:

 • Børn under 1 år, især spædbørn under 1/2 år, er særligt sårbare over for kuldepåvirkning.
 • Det anbefales, at kun sunde og raske børn sover udendørs i koldt vejr.
 • For tidligt fødte børn og børn med astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse, hjertesygdom mv., er særligt udsatte og bør undlade at sove udendørs i koldt, tåget vejr.
 • Til beskyttelse af barnets hud mod udtørring kan en vandfri creme anvendes, men det skal bemærkes, at cremen ikke giver beskyttelse mod kuldepåvirkning.

 

Brug den sunde fornuft

Når det kommer til at lade dit barn sove udendørs i kulden, er det afgørende at bruge din sunde fornuft og holde regelmæssigt øje med barnet. Anvend en babyalarm, hvis barnet er uden for hørevidde, og sørg for at kigge ned til babyen med jævne mellemrum, når de sover udendørs.

Tjek om vanterne er faldet af, om huen sidder ordentligt over ørerne, og om babyen stadig er tilstrækkeligt pakket ind. En nænsom fed creme eller babyolie i badet kan også være gavnlig for at forberede kinderne til kulden. Det er vigtigt at vælge en fedtcreme uden vand, når du påfører den på barnets kinder. Hvis du ikke har en vandfri creme, kan du smøre kinderne cirka 20 minutter, før barnet skal ud at sove i kulden, da cremen i løbet af denne tid bliver absorberet eller fordamper.

Vær opmærksom på, at feberbørn og ikke-raske børn ikke bør sove udendørs; de har bedre af at være indendørs.

 

4 Råd fra Sundhedsstyrelsen

At fastlægge præcise retningslinjer for, hvornår det er forsvarligt at lade spædbørn sove udendørs i kuldens greb, kan være en kompleks opgave. Ikke desto mindre er det afgørende at være særligt opmærksom på følgende råd fra Sundhedsstyrelsen:

 1. Særlig Sårbarhed hos Spædbørn:
  • Spædbørn er ekstra sårbare over for kulde, hvilket gør det nødvendigt at tage særlige forholdsregler ved udendørssøvn.
 2. Sundhedskrav for Udendørssøvn:
  • Kun sunde og raske børn bør udsættes for udendørssøvn i koldt vejr. Dette sikrer, at børnene er i stand til at håndtere de krævende vejrforhold.
 3. Øget Risiko for Visse Grupper:
  • For tidligt fødte børn og børn, der lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom, er særligt udsatte og bør undlade at sove udendørs i koldt, tåget vejr.
 4. Særlig Opfølgning for De Yngste:
  • Børn under 1 år, især spædbørn under 1/2 år, er i øget risiko for kuldepåvirkning og kræver særlig opmærksomhed og pleje under udendørssøvn.

 

Kilde: Sundhedstyrelsen