Close
Log Ind Opret Bruger
Samsovning: At dele seng med din baby
facebook pinterest twitter

Samsovning: At dele seng med din baby

Avatar
19 august 2023, 15:14 Redaktionen

 

At beslutte, om man skal samsove  i samme seng, er et spørgsmål, som mange forældre står overfor. Dette kaldes samsovning, og det er et emne, der vækker forskellige meninger og overvejelser. I denne artikel vil vi udforske fordele og ulemper ved samsovning, samt give dig information til at træffe en informeret beslutning om, hvad der er bedst for dig og din baby.

 

Samsovningens fordele

 • Nærhed og tryghed: Mange forældre vælger samsovning for at styrke båndet til deres spædbarn. Den fysiske nærhed kan skabe en dybere forbindelse mellem forældre og baby og give en følelse af tryghed.
 • Praktisk amning: Hvis du ammer din baby, kan samsovning gøre det lettere at amme om natten uden at skulle stå op og forlade sengen. Dette kan hjælpe med at bevare din søvn og din babys søvn.
 • Reducerer risikoen for vuggedød: Nogle undersøgelser tyder på, at samsovning, når det gøres sikkert, kan mindske risikoen for vuggedød eller pludselig spædbørnsdødssyndrom (SIDS).

 

Læs også: Pludselig spædbarnsdød, vuggedød og forberedelse 

 

Samsovningens ulemper

 • Sikkerhedsmæssige bekymringer: Samsovning indebærer nogle risici, især hvis det ikke udføres korrekt. Der er risiko for kvælning eller kvæstelser, hvis forældrene ikke er opmærksomme.
 • Søvnforstyrrelser: Nogle forældre oplever, at samsovning kan forstyrre deres egen søvnkvalitet, da babyen kan være urolig om natten og vække dem gentagne gange.
 • Overgang til egen seng: Når tiden kommer til at flytte barnet til sin egen seng, kan det være en udfordrende overgang, da babyen kan være vant til at sove sammen med forældrene.

 

Tips til sikker samsovning

Hvis du beslutter dig for at praktisere samsovning, er det vigtigt at følge sikkerhedsretningslinjer for at beskytte din babys sundhed. Her er nogle tips:

 • Brug en fast madras: Sørg for, at madrassen er fast og fri for løse sengetøj og puder, der kan udgøre en kvælningsrisiko.
 • Ingen alkohol eller stoffer: Undgå samsovning, hvis du er påvirket af alkohol eller stoffer, da dette kan nedsætte din opmærksomhed og reaktionsevne.
 • Babyen skal sove på ryggen: Placer altid din baby på ryggen for at reducere risikoen for vuggedød.
 • Sikker afstand: Vær opmærksom på, at babyen har tilstrækkelig plads og ikke kan rulle ud af sengen eller blive fanget i sprækkerne.
 • Hold sengen ren og ryddelig: Fjern eventuelle genstande, der kan udgøre en risiko, såsom snore eller løse sengetøj.

Samsovning kan være en givende oplevelse, men det er afgørende at tage hensyn til sikkerhedsfaktorer og konsultere med sundhedspersonale eller eksperter, hvis du har bekymringer. Uanset hvad du vælger, er det vigtigste at skabe en sikker og kærlig søvnplads for din baby.

 

Læs også: Sundhedstyrelsens anbefalinger til samsovning og babysøvn