Close
Log Ind Opret Bruger
Sød nattesøvn uden skrig og gråd
facebook pinterest twitter

Sød nattesøvn uden skrig og gråd

Redaktionen
3 januar 2019, 12:58 Redaktionen

Nattesøvn og baby sove

Du kender scenariet  – du vågner af og til kort op om natten. Måske pga. en lyd eller for at tjekke, hvad klokken er. Du kan så efterfølgende falde i søvn igen.

Din baby skal – modsat dig – ofte have din hjælp og vejledning for at falde i søvn igen.

Din baby kan have basale behov, der skal dækkes, førend det kan falde i søvn igen til natten. Det kan være, at det skal ammes/have en flaske, har brug for tryghed, fundet sutten eller skal have skiftet ble.

Det bedste du kan gøre for din baby og for din tumling er, at h*n føler sig trygt, og at du / din partner er der, når din baby/tumling efterspørger jer.

Din baby kan efterspørge og kalde på dig/jer på én måde: ved at græde. Og som urinstinkt, vil du reagere på din babys gråd – og give din baby det, baby har brug for.

Når dit barn blive ældre, og lærer at give verbalt udtryk for sine behov (mor – sut – vand – av osv.), så bliver det ‘nemmere’ at spore sig ind på, hvorfor dit barn vågner.

En tryg søvn er en god søvn.

Lad baby vide, at du er der

Når din baby er faldet i søvn, er det er en rigtig dårlig idé at liste rundt og hviske og have tv’et på mute, når baby sover.

Mange gør det for ikke at vække barnet – men det giver ganske ofte bagslag.

For det første bliver barnet vant til at der er total ro, hvilket vil resultere i, at det vågner op, hvis der pludselig opstår en lille lyd.

Hvis der derimod er en konstant rumlen af lyde, vil en pludselig lyd af far der slår lilletåen mod bordbenet bare blande sig med de andre lyde og ikke genere barnets søvn.

For det andet skal du forestille dig følgende scenarie: Du er en lille baby, der vågner op – og der er helt stille. Hvor er mor og far? Er de gået?

Hvis barnet ikke kan høre far og mor er der, kan det nemt føle sig forladt – så bliver det utrygt og gråden starter.

Læs også: Sådan får du en god putterutine

 

Børn og babyers søvn er forskellige

Din baby vil i starten ikke rigtig kunne kende forskel på nat og dag, og ikke have en natlig søvnrutine, som os voksne har. Det er noget, der kommer senere. Nogle gange meget senere.

At ‘sove igennem’ er et meget abstrakt begreb, og ikke noget, som dit barn ‘burde kunne’ i en bestemt alder. Børn er FORSKELLIGE – og det er deres søvn og søvnmønster også.

Nogle børn sover tre timer til middag, andre 1 time, og nogle babyer sover 6 timer i streg hver nat – hvor andre børn først sover 6 timer i streg når de er 1,5 år.

Om natten skal der soves

Når barnet vågner op om natten for at spise, er det en god idé ikke at tænde lys.

Undgå at snakke højt og lad være med at lade dig lokke af en eventuelt pludrende baby. Det er nat, og der skal soves igen, når måltidet/nusning er overstået.

De fleste bleer er så gode og føles tørre på trods af en tissetår, så for at undgå at gøre barnet mere vågent end højst nødvendigt, kan du sagtens undlade at skifte bleen, medmindre baby har haft afføring.

Læs også: Sådan får du dit barn til at sove