Close
Log Ind Opret Bruger
Hvorfor falder baby til ro, når det bliver båret?
facebook pinterest twitter

Hvorfor falder baby til ro, når det bliver båret?

Avatar
7 juli 2013, 10:51 ton

bære baby

De fleste forældre tager baby op nærmest pr refleks, hvis det begynder at græde og ofte (heldigvis da) stopper gråden så også, men hvorfor er det egentlig, at baby falder til ro, når det bliver båret?

En samarbejdsstrategi

På videnskab.dk kan man læse, at forskere mener, at det skyldes en urgammel samarbejdsstrategi, der mest af alt handler om, at baby ønsker at komme til det tryggeste sted, nemlig mors arme.

Dét, at gråden ofte stopper, når baby vugges i mors arme, er noget, der har udviklet sig over tid. Ifølge forskere sandsynligvis fordi, det gør det lettere for mor at få ”ungen” med sig. Små museunger har det samme reaktionsmønster, når musemor løfter dem i nakkeskindet, så reaktionen er ikke kun forbeholdt ”menneskeunger”.

Har fædre et filter mod babygråd?

Museunger falder til ro, når musemor bærer dem

Netop mus spiller i øvrigt en rolle i optakten til undersøgelsen, for tanken til undersøgelsen opstod nemlig, da en forsker skulle gøre rent i nogle laboratoriemus’ bur, og i den forbindelse flyttede nogle museunger ved at bære dem forsigtigt i nakkeskindet – præcis som musemor gør det.

Det slog forskeren, hvor beroligende en effekt nakkegrebet og de gyngende bevægelser havde på museungerne, og hvad var så mere naturligt end at undersøge, om det er det samme fænomen, der gør sig gældende for en baby, der vugges på mors arm?

Undersøgelsen fremmer forståelsen

I centrum for undersøgelsen var 12 spædbørn under 6 måneder, der blev observeret, når;

  • De lå i en barneseng
  • De blev holdt stille i mors favn eller
  • De blev båret, mens mor bevægede sig

Resultaterne viste, at når spædbørnene blev båret rundt, så stoppede de umiddelbart med at græde og med at ”baske” med arme og ben. Derudover sank babyernes hjerterate hurtigt.

Forskerne mener, at undersøgelsens resultater kan være gode for forståelsen af baby. I en pressemeddelelse fra Cell Press udtaler forsker Kumi O. Kuroda således; ”En videnskabelig forståelse af denne respons hos spædbørn vil hindre forældre i at mistolke det, at babyen begynder at skrige igen som et forsøg på at kontrollere forældrene, som nogle teorier om opdragelse antyder”.

Kilde: Videnskab.dk