Close
Log Ind Opret Bruger
God nattesøvn til baby og dig
facebook pinterest twitter

God nattesøvn til baby og dig

Redaktionen
31 maj 2019, 11:57 Redaktionen

Børn sover sødt i deres seng

Alle har brug for god nattesøvn for at fungere optimalt. Børn skal have energi til at vokse og lære – og forældrene skal have energi til at følge med krudtuglen og overskud til at være en god forælder.

De første år af barnets liv er det primært barnet, der afgør om forældrene får en god og rolig nattesøvn.

Vågner barnet mange gange om natten eller har det svært ved at falde i søvn om aftenen, kan det dræne selv den mest hårdkogte og trænede ud i kundskaben at fungere på for lidt søvn.

Barnet skal lære at sove godt – og som forælder kan man faktisk hjælpe barnet godt på vej.

Læs også: De bedste råd til putterutinen

 

Regn på sovetiderne

Et barn på 1-3 år bør gennemsnitligt sove 12-13 timer i døgnet fordelt på 2 lure. En til middag og så selve nattesøvnen. Derfor må man sætte sig ned og regne lidt.

I en daginstitution ligger middagsluren som regel fra 12.30-14.30. Det giver ca. 10 timer i overskud, som skal bruges om natten. Skal dit barn op kl 6 om morgenen, bør det derfor puttes senest kl. 20.

Børn har et såkaldt søvnspejl – en måde du kan gennemskue på, om det er tid til putning. Bliver barnet vrøvlet, irritabelt – eller sidder det regulært og hænger, er det på tide at putte guldklumpen. Også selvom klokken måske kun er 18.30.

Læs også: Alt du bør vide om dit spædbarns søvn

 

Hvornår er det tid til putning

Nogle gange kan man synes, det virker alt for tidligt – men i mange tilfælde vil man opdage, at putningen er meget lettere og at barnet falder i søvn nærmest med det samme.

En god gammel tommelfingerregel siger, at når barnet gaber for 3. gang skal det puttes.

Det er dog en god idé at være fair overfor barnet – er det i gang med at se en tegnefilm eller lægge puslespil, så fortæl barnet, at når det er færdigt skal det sove.

Forældrene ville også synes det var urimeligt, hvis barnet kom og slukkede for tv’et 5 minutter inden morderen i Forbrydelsen afsløres.

Læs også: Det er bedst at sove i mørke

 

Gode rutiner til nattesøvnen

Gode rutiner omkring putningen letter oftest processen yderligere. Gør det samme hver aften og altid i samme rækkefølge.

Giv barnet nattøj på, børst tænderne og sæt jer stille og roligt i sofaen og kig i en bog eller tag en rolig snak om dagen.

 

 

Vågner barnet om natten er det meget vigtigt, at du forholder dig i ro og kun gør det, barnet har behov for, så dit barn kan finde ro igen og sove videre.

Har det tabt sutten, så giv sutten igen og gå så i seng/sov videre hvis I samsover. Det samme gælder, hvis barnet er tørstigt – giv barnet noget at drikke og gå så i seng igen/sov videre.