Close
Log Ind Opret Bruger
Opret en børneopsparing
facebook pinterest twitter
Annonce

Opret en børneopsparing

Avatar
4 september 2024, 10:16 Redaktionen

At starte dit barns investeringsrejse med en børneopsparing er en enkel og effektiv måde at sikre dit barns økonomiske fremtid. Det er også det eneste depot i Danmark, hvor afkastet er skattefrit, hvilket gør det til en særligt attraktiv løsning. Uanset om du ønsker at give en håndsrækning til boligkøbet eller blot sørge for, at dit barn har en økonomisk buffer, er en børneopsparing en fantastisk måde at realisere disse mål.

Her får du en guide til, hvordan du bedst opretter og udnytter en børneopsparing, så dit barn får mest muligt ud af pengene.

 

Hvad er en børneopsparing?

En børneopsparing er en af de mest kendte og anvendte muligheder for opsparing til børn, hvor pengene altså investeres. Den kan oprettes i et pengeinstitut, og det er vigtigt at bemærke, at der kun kan oprettes én børneopsparing per barn, knyttet til barnets CPR-nummer.

Når du opretter børneopsparingen i banken, kan du løbende indbetale penge på kontoen, men der er visse regler, du skal være opmærksom på:

  1. Maksimal indbetaling: Der kan maksimalt indbetales 6.000 kroner om året på en børneopsparing.
  2. Maksimal saldo: Når der i alt er indbetalt 72.000 kroner, kan der ikke indbetales mere.
  3. Aldersbegrænsning: En børneopsparing skal oprettes, før barnet fylder 14 år, og pengene kan tidligst udbetales ved 14 års alderen.
  4. Binding og udbetaling: Kontoen er bundet i mindst 7 år, så penge oprettet ved 13 års alderen kan først udbetales, når barnet fylder 20 år.

 

Hvorfor er en børneopsparing en god idé?

En børneopsparing har mange fordele, som gør den til en oplagt måde at sikre dit barns økonomiske fremtid på. Først og fremmest giver opsparingen dit barn en god start i voksenlivet. Med en børneopsparing har dit barn mulighed for at have en økonomisk buffer, når det skal flytte hjemmefra, studere eller måske ud at rejse efter gymnasiet.

Mange bedsteforældre ønsker også at støtte deres børnebørn økonomisk. Fordelen ved denne type opsparing er, at bedsteforældrene også må indbetale på opsparingskontoen, eller de kan oprette en børneopsparing, hvis forældrene ikke har mulighed for det.

En børneopsparing er let at oprette, og renten samt afkastet er skattefrit i hele opsparingsperioden. Dette er en stor fordel, da barnet dermed får mest muligt ud af de penge, der bliver sat til side.

 

Regneeksempel

Hvis der indsættes 6.000 kroner på børneopsparingen i 12 år, og der opnås et afkast på 4 procent efter inflation, vil der, når barnet fylder 21 år, stå cirka 128.000 kroner på børneopsparingen.

 

Fordele ved børneopsparing:

  • Skattefrit afkast uanset om det er aktie- eller kapitalindkomst.
  • Opsparingen kan investeres i værdipapirer, som kan give gode årlige afkast.
  • Det er muligt at starte opsparingen helt indtil barnet fylder 14 år, hvis der ikke er økonomisk råderum i barnets tidlige år.

 

Ulemper ved børneopsparing:

  • Forholdsvis lille opsparingsmulighed med kun 6.000 kroner om året og 72.000 kroner i alt.
  • Pengene er bundet til det fyldte 14. år og ellers mindst 7 år.
  • Visse banker kan have begrænsninger på investeringsmulighederne.

 

Hvordan bruger jeg børneopsparingen bedst?

En af de største fordele ved en børneopsparing er skattefriheden på afkastet. Da renten i banken ofte er lavere end det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet, og inflationen kan udhule værdien af opsparingen over tid, kan det være fornuftigt at bruge børneopsparingen som et investeringsredskab.

Med en lang investeringshorisont, typisk 10-15 år eller længere, kan man som tommelfingerregel skrue op for risikoen. Derfor kan det være en god idé at overveje at investere hovedparten eller hele opsparingen i fx en investeringsforening, som investerer i aktier. Det kunne fx være en investeringsforening med en god spredning af globale aktier.

Inden du vælger, hvor børneopsparingen skal oprettes, er det også en god idé at undersøge de investeringsmuligheder, der er til rådighed. Nogle banker tilbyder fuld frihed til at investere pengene, mens andre begrænser investeringerne til deres egne fonde. Hvis du har bestemte ønsker til, hvordan pengene skal investeres, så sørg for at vælge et pengeinstitut eller en platform, der giver dig de bedste muligheder.

Det er vigtigt at huske, at du ikke nødvendigvis behøver at oprette en børneopsparing i din egen bank. Vælg hellere en bank, hvor du har de bedste muligheder for at investere pengene, og hvor omkostningerne ved investeringer gennem opsparingen er lave.

 

 

Giv dit barn – og dig selv – den bedste start på investeringsrejsen

Hvis du vil dykke dybere ned i, hvordan du kan sikre dit barns økonomiske fremtid eller lære mere om investeringer generelt, kan du blive medlem af Female Invest. Her får du adgang til kurser, artikler og et støttende investeringsfællesskab. Brug rabatkoden “minmave” og få 50% rabat på et års medlemskab.