Kan du genkende din vulva? – Gry Senderovitz
Jeg har lavet tusinder af gynækologiske undersøgelser sammen med kvinder. Både før og efter fødsler. En ting, som står helt klart, er at langt de fleste allerede i puberteten har en svær relation til deres kønsdele. Svær på den måde, at de enten har bekymringer om hvor vidt ”alt er som det skal være”, eller undgår at kigge og mærke på sig selv fordi det er for uoverskueligt. Altså søger at fortrænge området. Det er klart at mange, efter fødsler, føler sig endnu fjernere fra selv at kunne håndtere og overskue kønsdelene. Uanset om du har fået kejsersnit eller har født vaginalt, vil du jo bløde fra din livmoder efter fødslen og sikkert også være øm. Det ”dyb”, som mange kvinder oplever vulva, skeden og livmoderen som, trænger sig på med endnu mere tvivl og undren. Måske oveni købet smerter, ømhed og inkontinens.
Jeg synes det er så vigtigt at der bliver sat flere ord på de kønsdele. Ord vi forstår og kan relatere til, så vi alle kan forlige os med vores egne kønsdele, håndtere de gener der måtte komme OG få del i den nydelse, der kan være ved kønsdelene.
Du har nok også fået at vide at du skal knibe. Og det er også meget sandsynligt at du er i tvivl om du gør det rigtigt og måske netop derfor ikke får det gjort. Det er faktisk det mest almindelige at have tvivl om hvordan og en følelse af skyld over ikke at gøre det nok. Det synes jeg er så ærgerligt. Det er jo ikke din skyld at du er i tvivl. Det er jo mest fordi at vi som er fagpersoner ikke har været gode nok til at sige hvordan, hvorfor og hvornår. Det vil jeg forsøge at råde bod på i en senere tekst hvor jeg beskriver en metode, som jeg har udviklet til at få tryghed ved kontakten til bækkenbunden. Ind til videre skal du vide at dine bækkenbundsmuskler har samspil med resten af kroppens muskler. De skal også have tid til at ”komme sig” efter fødslen. Sørg for at bruge tid på at få tisset og have afføring.
Jeg vil nu forsøge at gøre de almindelige efterfødsels-gener mere håndterbare for dig. Hvis noget fortsat bekymrer dig, må du altid spørge din egen læge og kontakt mig hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål.
Er jeg helt forandret?
Vulva er alt det synlige af dit køn. Det du ser hvis du kigger mellem benene på dig selv. Lige fra kønslæberne og ind til skedens åbning.
Mange af de bekymrings-henvendelser jeg får, handler om hvordan det ser ud. ”Er det et bombekrater efter fødslen?” eller ”Er det hele faldet ud af mig?”. Det skyldes jo at vi at vi ofte ikke kendte det så godt inden og derfor har svært ved at se hvad der rent faktisk er forandret og hvad altid har set sådan ud og er helt normalt. Hvis du har født for ganske nyligt, er det sandsynligt at området stadig er hævet, at slimhinderne og musklerne er ømme. Jeg har aldrig kigget en kvinde mellem benene og tænkt at det så ”herrens ud” heller ikke når hun selv troede at det var ”helt galt”. Begynd at få fornemmelsen af hvordan det føles. Det er meget vigtigere end hvordan det ser ud og når vi kan føle noget genkendeligt, bliver det også nemmere at se på.
Efterfødsels-vulva
Det er helt almindeligt at være øm i underlivet. Mærker du ind i mellem et ”jag”, er det også almindeligt. Det kan være noget, der trækker i et ømt sted. Hvis du derimod har ondt på en måde, som ikke går væk selvom du forsøger at strække eller massere det, har du nok brug for at få det vurderet hos din egen læge. Hvis det så vurderes som almindelig tilstand, kan du bedre forholde dig til at drage omsorg for det, end hvis du er i tvivl om ”noget er galt”.
Når du har født, uanset om det var ved kejsersnit eller vaginalt, er din vulva påvirket. Bare det at skulle gå med bind i en længere periode kan jo gøre det svært for slimhinderne at holde en behagelig balance. Hvis du har fået bristninger ved fødslen, skal det hele og derefter er der arvæv, som det vil være rart for dig at massere, nulre og strække. (se råd længere nede)
Undersøgelser tyder på at kvinder, som har fået kejsersnit, oftere har ondt ved skedens åbning efter fødsler, end kvinder som har født vaginalt. Det skyldes at muskler, bindevæv og arvæv længere oppe i kroppen påvirker vores kønsdele og slimhinder kraftigt. Netop dette samspil mellem hele underlivets forskellige dele kan gøre det så svært selv at regne ud hvad der er på spil.
Smerter og tørhed
Har du gener eller irritationer i dine kønsdele flere uger efter fødslen, er det godt at få set på det med en fagperson. Er det decideret smerter, skal du få det set med det samme. En syning efter fødslen kan være skredet lidt eller der kan have været så hævet da det blev gjort, at det ikke er syet optimalt. Så kan det stramme og gøre ondt. Selv hvis du ikke er syet i, kan fødslen og den efterfølgende tid med blødning, give ubehag i vulva. Hvis du har fået det set, og vurderet normalt, af en fagperson, men alligevel er generet, så skal det behandles på tre planer; slimhinden skal styrkes (evt. massage, probiotika-gel og masser af luft), musklerne i hele underlivet skal afspændes og du skal måske have støtte til at få oplevelserne på plads.
Oplevelserne er alt det, du har oplevet og som dine nerver og tanker gemmer på. Hvis vi har oplevet noget fysisk ubehageligt, kan nerverne blive ved med at sende de samme beskeder om at ”noget er galt”. Også selvom det egentligt er helet. Da kan man, så at sige, re-programmere nerverne ved at sende behagelige beskeder. Det kan være ved afspænding af musklerne og ved massage (måske med en olie du kan lide). Det kan dog også ofte være nødvendigt at få hjælp til at få tidligere oplevelser på plads i tankerne. Det kan være at fødslen skal tales igennem og det kan være at tidligere oplevelser med seksualitet vil være rart at få sat ord på for at kunne se fremad. Det er vigtigt ikke at prøve at presse sig selv videre, men tage sig tid til at drage omsorg for underlivet og de følelser du har! Jeg anbefaler at du forsøger dig med de mere konkrete råd og henvender dig til mig eller en anden med dette speciale hvis du oplever det er for uoverskueligt selv. Jeg vil en anden dag fortælle hvordan du afspænder dine bækkenbundsmuskler. Nederst her i teksten er råd til egenomsorg for vulva.
Er du gået i gang med sex igen? Da kan det være underligt at erfare at du måske ikke bliver våd som du plejer. Også selvom du har fået fornemmelsen af lyst. Det er meget almindeligt efter fødsler og især hvis du ammer. Nogen finder glæde i glidecreme andre finder ud af at længere tids fokus at lade lysten vokse, kan skabe mere væske. Husk at selvom du måske ikke har fået menstruation endnu (det er meget forskelligt hvor længe den udebliver) kan du måske allerede blive gravid igen. Ægløsningen kommer jo før menstruationen. Det er derfor vigtigt at finde en præventionsmetode. Nogen foretrækker at starte med kondomer indtil kroppen føles mere genkendelig. Andre har en metode fra tidligere i livet, som de gerne hurtigt vil tilbage til. Husk at hvis du bruger glidecreme med kondomer, skal det være en vandbaseret type. Ellers ødelægger den kondomet!
Hvis du ikke har lyst til sex endnu. Så lad være. Jeg vil en anden dag komme med idéer til hvordan du finder din egen vej tilbage til lyst og intimitet.
Tyngdefornemmelse og noget der buler ud.
Mens du har været gravid og har født, er der blevet hevet og strukket i bindevæv, muskler og ligamenter inden i dig. Det er derfor meget almindeligt at skedens åbning fremstår ”gabende”. Altså hvis du kigger mellem benene er der nu åbent ind til skeden. Det er fordi vævet skal have tid til at trække sig sammen og dine bækkenbundsmuskler skal have tid til at finde på plads. Det kan også være at du, hvis du kigger, kan se noget knudret struktur i skedeåbningen. Det kan være din skede-forvæg, som er faldet lidt frem. Prøv at trykke det lidt ind i skeden. Det trækker sig ofte på plads igen og er ikke noget problem hvis du ikke er generet af det. Bagvæggen i skeden (ind mod tarmen) kan også hænge frem. (Husk at tage vare på eventuel forstoppelse).
Din livmoder hænger måske også længere nede i dit bækken end før. Mange oplever det, der ofte beskrives som ”tyngdefornemmelse”. Det kan være meget behageligt at lade det hele falde lidt på plads ved at lave bækkendræning. Læg dig på ryggen med bøjede ben og fødderne placeret i gulvet. Løft numsen fra gulvet så dit underliv er højere oppe end dit hjerte. Flyt eventuelt lidt på benene så du ligge afslappet lænet på skuldre, arme og fødder. Tag nogle dybe suk. Vug med numsen fra side til side – langsomt mens du sukker.
Alle disse forandringer er ofte helt normale og meget forsvinder over tid. Nogen bliver dog generet af livmoder og skedevægges nye placeringer. Blandt andet kan det give besvær med inkontinens.
Dryptis og meget tis
Mange er allerede i graviditeten generet af at dryptisse i bukserne. Det skyldes at bækkenbundsmusklerne strækkes og vokser, samtidigt med at der er mere tryk nedad og det er svært at mærke signalerne fra blæren. Og mange bliver generet af tis i bukserne efter fødslen. Både dryp og store portioner. Det føles meget intimiderende ikke at kunne kontrollere sin vandladning. Da er det meget vigtigt at du får tømt din blære ordentligt (tissevaner) og ikke er forstoppet. Graviditetens hormoner (og også amningens, for de som ammer) kan påvirke hele systemet. Det kan tage tid for kroppen at komme tilbage i balance. Derefter handler det om at få kontakt til bækkenbundsmusklerne igen. Ikke kun at knibe, men lige så meget at afspænde og mærke. Det vil jeg beskrive meget grundigere en anden dag.
Vulvaomsorg
Først og fremmest skal du kende almindelige vulva hygiejneråd: Vask kun dine kønsdele med vand. Selv såkaldt intimsæbe kan irritere slimhinderne. Brug kun bind og trusseindlæg når du virkelig synes det er nødvendigt. Mange henvendelser i lægepraksis angående gener i kønsdelene, skyldes for hårdhændet hygiejne. Det kan være svært at vænne sig af med trusseindlæg og sæbe hvis man har været vant til det, men tro mig, det gør mere skade end gavn.
Måske har du allerede i din graviditet fået kigget på dine kønsdele og masseret dem? Ellers kan det være rart at begynde på ca. 4 uger efter din fødsel. Har du mod på at kigge imens du masserer, kan du sætte dig med ryggen godt lænet op ad puder. Bøj benene og hav eventuelt også puder i siderne så benene kan ligge afslappet. Sæt et spejl mellem benene i en vinkel som passer dig og sørg for noget god belysning. Har du ikke lyst til at kigge, skal du blot sætte dig behageligt. De første gange du masserer, skal det være lette berøringer. Du skal lige have tid til at danne god forbindelse til nerverne. Brug eventuelt en olie og lav små lette cirkler i overfladerne. Kigger du med i spejlet kan du folde læberne ud til siderne og se om de ser ud som du husker dem. Måske har de fået en skramme. De har nok lidt andre farver. Fokuser nu på hvordan det føles. Svier det? Er det ømt? Kan du finde en let bevægelse som enten kilder lidt eller måske er behagelig? Bemærk om måden det føles på forandrer sig undervejs. Du skal vide at ikke alt, der klør eller svier er tegn på at noget er i egentlig ubalance. Det kan også være nerverne, som trænger til inputs. Husk det er kun en start på den gode relation du med tiden vil få eller genskabe til dine egne kønsdele.
Har du små hvide områder af arvæv fra bristninger? Da berør dem på samme måde. Når du har gjort dette (måske et par gange) i nogle uger, kan du forsøge at trykke lidt mere indad. Strække lidt mere i vævet. Især arvæv vil have godt af at du strækker vævet omkring det så det ikke er for stramt og cirklende bevægelser og tryk, på ar og i hele vulva, vil hjælpe til bedre blodgennemstrømning. Er du holdt op med at bløde og er stadig irriteret, kan det anbefales at massere med en probiotika-gel. Den kan svie lige når den kommer på fordi den skubber til PH-værdien og det føles sådan. Det holder op efter ca. 20 sekunder.
Prøv at trykke mellem skeden og anus (på mellemkødet/perineum). Prøv så at ”blinke” forsigtigt med anus. Altså lave et lille knib med musklerne. Du skal vide at det kan være meget svært at finde fornemmelsen af ”blinket”. Giv dig god tid. Måske det er nemmere hvis du trykker på anus imens? Prøv at lade som om du puster et lys ud med kraftigt kort pust. Kunne du mærke det i mellemkødet eller ved anus? Dine muskler i ansigtet, arbejder sammen med din bækkenbund. Du skal ikke forsøge at lave lange stramme knib. Kun korte forsigtige. Og brug lige så meget tid på at slappe af igen. Lav dybe suk hvor dine kæber slapper af. Så slapper bækkenbundens muskler også af.
Har du overskud til denne vulva-omsorg, er det bedre givet ud i den første tid efter fødslen end at gå og tænke over knibe øvelser og mavetræning og hvad du måske ellers har af forventninger til dig selv. Hvis du laver denne massage øvelse, får du kontakt til nerverne i området igen. Du får bedre blodgennemstrømning i dine slimhinder og du får fokus på hvordan det føles for netop dig!