Close
Log Ind Opret Bruger
Er din bækkenbund bæredygtig?
facebook pinterest twitter

Er din bækkenbund bæredygtig?

Avatar
15 august 2019, 09:36

Bækkenbund træning med baby efter fødsel

Af Jordemoder Gry Senderovitz

Mange er i tvivl om hvor hurtigt efter en fødsel de må begynde at løbe eller træne på andre måder.

Oplever du et af de følgende punkter, er det et tegn på at din krop endnu ikke har fundet den balance og styrke, der skal til for at kroppen kan klare hårde belastninger.

  • Smerter i lænden
  • Ømhed/smerter ved sex
  • Dryptisser ved løb/hop/nys
  • Blødning efter du var ophørt at bløde
  • Følelse af svaghed i kroppen

Hvis det er noget du kender, er vejen til styrke ikke at træne hårdere og at presse musklerne til at gøre mere. Tværtimod! Da skal du træde et skridt tilbage og bruge tid på at lade alle de væv, som forbinder dine muskler, få en chance for at bevæge sig frit. Mellem alle dine muskler er der bindevæv, som skal kunne glide frit for at fungere.

Læs også: Kvinde genkend din bækkenbund

 

Bindevævet er hormonfølsomt

Det vil sige at de reagerer på hormoner i dit blod. I nogle perioder, for eksempel fra ægløsning op til menstruation, i graviditet og i en periode efter du har født, er din krop blødere. Hvis du i disse perioder presser kroppen, vil du ikke opnå styrke, men dårlig kommunikation mellem kroppens væv.

I bækkenbunden er der masser af bindevæv, som skal kunne bevæge sig for at du kan lukke og åbne dig samt bære dine organer. Skal din bækkenbund være bæredygtig, skal du respektere disse sammenhænge og styrke bevægeligheden i stedet for at styrke musklerne på traditionel vis.

 

Sådan styrker du bevægeligheden i bækkenbunden

  • Få kontakt til din bund
  • Bliv fortrolig med hvordan den bevæger sig
  • Lær at lade bunden bevæge sig i din hverdag

At få kontakt betyder at kunne mærke. Mærk med dine hænder eller ved at sætte dig på noget fast. Du kan bruge et stramt sammenrullet viskestykke eller en Empelvicpude. Mærk hvordan det føles og bemærk at eventuelle ømheder forandrer sig efter nogle minutter.

At blive fortrolig betyder at lære hvordan det føles når området bevæger sig. Igen er det nemmest hvis du sidder på noget der giver et fast tryk mod bækkenbunden og nu laver dybe vejrtrækninger. Hvis du ånder kaftigt ind, vil du begynde at mærke at din bækkenbund spænder automatisk op. I starten kan du måske ikke mærke det, men kun mærke at det afspændes når du sukker efter indåndingen. Prøv at puste kraftigt ud. Efter noget tid, vil du blive fortrolig med fornemmelsen af at din bund bevæger sig når du trækker vejret. Husk at det er vigtigt at give tid til at afspænde ved at lave dybe suk hvor luften glider ud af munden. Lad imens kæben slappe af.

Lær at lade bunden bevæge sig når du er aktiv. For eksempel ved at benytte den bevægelse du nu er fortrolig med, når du løfter dit barn. Mens du bøjer dig ned tager du en afslappet indånding og når du løfter og rejse dig, puster du ud og mærker din bund spænde op.

Når du begynder at have automatik i at lade bunden bevæges i livet, kan du begynde en mere aktiv træning hvis du ønsker det. Husk altid at trække vejret når du bruger kroppen og husk at bemærke om din krop er klar til det du vil!

 

Spørg Gry om noget

Som bruger af Min-Mave.dk kan du stille spørgsmål til Gry i denne tråd:

https://www.min-mave.dk/debat/baby/min-nyfoedte-baby/spoerg-jordemoder-sexolog-gry.htm