Close
Log Ind Opret Bruger
Barselsbesøg: Svigermødre, søskende, onkler og naboer – gå to skridt tilbage
facebook pinterest twitter

Barselsbesøg: Svigermødre, søskende, onkler og naboer – gå to skridt tilbage

Avatar
22 juni 2017, 10:35 sofiamanning

Hovedpine under graviditet kan være tegn på svangerskabsforgiftning

Så er baby her! Den laaange ventetid er endelig ovre, og nu skal det lille vidunder ses af alle.

Eller, vent lige lidt.

Det er er nu, at det lille vidunder skal lære sin mor og far at kende – og omvendt. Og så må alle andre komme i fjerde række den kommende tid.

Det må være sådan, det skal lyde.

Breaking news: Du er ikke den nybagte families førsteprioritet lige nu

Når man lige har født, og er blevet forældre for første gang, er det noget af det største – omend ikke dét største – der kan ske i livet.

Hvis man er andengangs- eller flergangsfødende, er det en lige så stor oplevelse at blive mor/far igen, at give sit barn søskende, og udvide familien endnu en gang.

Og som familie/omgangskreds, er det absolut spændende og forløsende at møde den lille ny baby. Man har fuldt med i graviditeten, og nu er målet endelig nået!

Men som pårørende, skal man huske dette, når ens datter/svigerdatter/søster/veninde har født:

Du er absolut ikke et primært behov hos den lille ny familie. Om du er svigermor, bedste veninde eller naboen.

Dette kan nok lyde hårdt og kontant – men det er ment af kærlighed og respekt overfor den nybagte familie.

De har højst sandsynligt brug for ro, da de i disse dage skal til at finde deres nye roller som forældre, der er måske søskende, der skal lære deres nye lillesøster/bror at kende, amningen skal op at køre, og der skal soves, når der er mulighed for det. Bare for at nævne et par emner.

Læs også: Amning – bryster, opstart og vejledning

 

Der er jo gået en uge nu, og jeg har stadig ikke set baby!?

At være parat til at få barselsbesøg kan ikke defineres ud fra tid. Det er fuldstændig individuelt.

Nogle nybagte forældre er klar til besøg allerede 8 timer efter fødsel. Andre er først klar 8 dage efter fødsel. Og ligemeget hvad, så er det familiens og omgangskredsens største kunst at respektere og acceptere dette – selvom ventetiden forståeligt nok kan være intet mindre end ulidelig!

Det kan være, at I før fødslen aftalte, at du sagtens kunne komme lige efter fødslen – men dette er ikke ens betydning med, at de nybagte forældre synes det er en god idé, efter baby endelig er kommet. Der er meget, der kan ændre sig, og der er ingen, der kan forudsige, hvordan det reelt set er at få en baby.

Husk; vi er alle forskellige. Dine følelser, forestillinger, tanker og behov er dine egne.

Det kan være fuldstændig modsatte følelser og behov, der lige nu er i spil hos den nybagte mor/far. Og det må være dem, der i dette tilfælde bestemmer.

Læs også: Barselsbesøg – gode råd til dig som gæst

 

“Sig til, når jeg/vi må komme”

Der er nok nogle, der kan nikke genkendende til, at de i bakspejlet set havde for mange besøg i tiden efter fødslen, og burde have sagt mere fra.

Ugerne efter fødslen er meget sårbare hvad angår amning, der nemt kan blive negativt påvirket af stress, og der kan være en god portion af hormonel ubalance, og samtidig skal fødselsoplevelsen også fordøjes.

For at undgå, at den nybagte familie bliver stressede af spørgsmål om barselsbesøg, så lad det være op til dem at invitere.

De skal nok sige til, når de er klar.

Skriv evt. en besked, der lyder noget i nærheden af: “…tillykke med baby/hvor er det fantastisk at X er kommet til verden/tillykke med de nye titler som mor og far. Vi glæder os utrolig meget til at hilse på lille X, og I må give besked, når I engang kan overskue, at vi kommer forbi. Jeg forventer ikke et svar på denne besked, I har sikkert rigeligt at se til :-)”

Hermed har du måske gjort dem en kæmpe tjeneste, hvis de ikke selv kan lide at melde ud, at de ikke vil have besøg lige nu, og dermed sparet dem for unødvendige bekymringer.

Måske de endda får ekstra overskud, hvis de ikke føler sig pressede af, at “de nok burde have kontaktet folk, der har regnet med at de kunne komme på barselsbesøg i disse dage”, og hermed ligefrem inviterer dig hjem før du aner det. BONUS for alle!

Husk på, at de første 14 dage efter fødslen ofte er der, hvor faderen har barsel, og er her, hvor den nye familie etableres.

Herefter er moderen og den lille bebs, i rigtig mange tilfælde, overladt til dem selv i flere timer om dagen. Og det er hér, at det måske bliver rart med et par ekstra hænder i en lille times tid, så moderen kan få opfyldt nogle basale behov som fx toiletbesøg, et hurtigt bad, få fyldt køleskabet op, få en nogenlunde varm kop kaffe el.lign.

Har du kommentarer eller erfaringer, så del dem hjertens gerne i kommentarfeltet.