Close
Log Ind Opret Bruger
Vuggestue eller dagpleje?
facebook pinterest twitter

Vuggestue eller dagpleje?

Avatar
2 maj 2013, 06:26 ton

vuggestue eller dagpleje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En dag kommer den jo… Dagen, hvor den lille ny slet ikke er så lille længere, men derimod stor nok til at komme væk fra mors eller fars trygge favn og ud i den store verden… Men hvad skal man egentlig vælge? Vuggestue eller dagpleje?

 

Valget mellem dagpleje eller vuggestue

Hvad der er rigtigt for nogen, er ikke nødvendigvis rigtigt for andre, så derfor er der heller ikke noget, der er bedst eller dårligst – heldigvis da! Her i artiklen vil vi derfor snarere koncentrere os om nogle af forskellene, så du har lidt at træffe din beslutning ud fra…

 

Få eller mange?

Der er stor forskel på antallet af børn – og dermed voksne – alt efter om man vælger dagpleje eller vuggestue. En dagpleje har typisk omkring fire børn, hvilket naturligvis kan føles trygt og rart. I en vuggestue er der normalt nogen flere, men omvendt er der så også tilsvarende flere pædagoger.

Netop antallet af voksne kan være værd at overveje, når valget træffes. Hvis en dagplejemor/dagplejefar bliver syg, skal barnet typisk hen til en anden dagpleje imens (gæstedagpleje), hvorimod barnet normalt vil kunne blive i vuggestuen ved sygdom, da der er flere pædagoger/vikarer til at tage over.

Lige såvel som antallet af voksne har noget at sige, så har antallet af børn det jo også. Alt andet lige vil der typisk vil være et højere støjniveau i en vuggestue med f.eks. 16-20 børn, end hos en dagpleje med 4-5 børn, hvilket kan være frustrerende for nogen børn, mens andre synes, det er en fest.

Flere børn er til gengæld også lig med større sandsynlighed for, at der altid er jævnaldrende eller ældre børn, hvilket kan være en fordel for barnets udvikling, da der så er flere, det kan ”kopiere”.

Priserne på pasningstilbud presser unge familier økonomisk.

 

Hverdagsliv eller pædagoguddannet

I en vuggestue er personalet – eller i hvert fald dele af det – pædagoguddannede, hvilket nogen ser som en stor fordel, da de jo så har en teoretisk og praktisk bagage med sig, som kan være guld værd i visse situationer.

Omvendt fremhæver mange dagplejen for det hjemlige og mere hverdagsagtige. Her hjælper børnene måske til med at handle ind til frokosten, bage boller, lægge strømper og vaskeklude sammen, dvs. de har en hverdag der måske er tættere på den, de kender hjemmefra.

Ofte vil en vuggestue have længere åbningstider end en dagpleje, fordi der jo netop er flere voksne til at ”dele timerne”, så hvis du har lange arbejdsdage, kan vuggestuen have et fortrin på det punkt.

Nogle institutioner er såkaldt ”integrerede institutioner”, hvor der både er vuggestuebørn og børnehavebørn. Det har den fordel, at barnet ikke skal skifte, når det skal i børnehave, og samtidig kan det være en fordel, hvis du har flere børn, da du så kan være heldig kun at skulle aflevere børnene ét sted.

 

Har du valgt vuggestue eller dagpleje?

Har du valgt dagpleje eller vuggestue til dit barn – og hvad fik dig til at vælge, som du gjorde?