Close
Log Ind Opret Bruger
9 tips til nemt at komme tilbage fra barsel
facebook pinterest twitter

9 tips til nemt at komme tilbage fra barsel

Redaktionen
14 august 2019, 09:46 Redaktionen

Mor skal tilbage fra barsel med baby

Barslen er snart slut og du skal tilbage på job, der er mange forandringer på vej som kan være stressende.

Vi giver dig 9 gode råd til at komme tilbage fra barsel uden stress og uro i maven.

Tiden nærmer sig, barslen er slut og du skal tilbage på job. Selvom du helst ville blive hjemme med guldklumpen lidt længere er der jo pligter! øv øv…

At komme tilbage fra barsel kan være utroligt stressende og en følelsesmæssig rutsjebane.

Efter at have båret rundt på den lille i 9 måneder føder du det lille vidunder som du herefter knuger ind til dig og fylder med så meget kærlighed du kan nå i løbet af barslen, men pludselig en dag er barslen slut og guldklumpen skal undværes imens du er på arbejde.

 

Spørgsmål du stiller dig selv efter barsel

  • Hvem skal tage sig af mit barn mens jeg arbejder?
  • Kan andre overhovedet tage sig af mit barn?
  • Kan jeg kombinere at arbejde og have børn?
  • Kan mit barn undvære mig?

Alle disse spørgsmål er normale, og vigtige at stille, men tag det bare helt roligt, både du og dit barn skal nok klare den.

Her kommer 9 råd du kan følge for at få den bedst mulige overgang fra barsel til job.

 

1) Drop skylden når du skal tilbage fra barsel

Først må du huske på at du gør det for barnets og familiens bedste.

Det er nemt at føle skyld og det kan virke som at barnet svigtes, men for at kunne give barnet de bedste rammer er du nødt til at arbejde.

 

2) Du kan ikke gøre alt

Døgnet har kun 24 timer og du kan ikke nå lige så meget som før.

Du har måske under barslen kunne nå både at handle ind og gøre rent inden din partner kom hjem fra arbejde, men tiden fremover er en anden og du vil ikke have tid det samme som før.

Lav evt. en liste over hvad der er vigtigt for dig at få gjort og hvad der ikke er så vigtigt, på den måde går du ikke rundt med en uoverskuelig mængde af opgaver du ikke får løst, men en ro i maven som fortæller dig at det du ikke lige nåede i dag, nok ikke var så vigtigt at det ikke kunne vente.

 

3) Sørg for støtte på hjemmefronten

Det er vigtigt at have støtte og hjælp fra familie og vener, så du har nogle at tale med om dine tanker og frustrationer omkring ændringerne i dit liv.

Men også praktisk hjælp som madlavning, rengøring eller indkøb er rart at få hjælp til i starten for at få enderne til at hænge sammen når du skal tilbage fra barsel.

 

4) Sænk dine forventninger

Pludselig ligger der lidt støv i hjørnerne og vasketøjet hober sig langsomt op i løbet af ugen, men det er helt ok.

Hvis der er råd til det kunne rengøringshjælp eller dagligvareindkøb over nettet være muligheder, er dette ikke muligt skal du vide at du gør de to vigtigste ting:

tager dig af dit barn og dit job.

 

5) Modermælk/erstatning?

Inden dit barn starter i pasning må du beslutte hvad dit barn skal spise imens du arbejder. Får barnet stadig mælk eller er det begyndt på mos og grød?.

Hvis du ønsker at barnet skal have modermælk er det vigtigt at du får lavet det i portioner så det er klar til brug. ‘

Er det ikke nødvendigt at barnet får mælk imens det bliver passet, må du gøre klart for dem som passer barnet, hvilken slags grød og mos barnet fortrækker.

 

6) Sørg for at dit barn er ”kørt ind” i sin dagplejer/institution

For at du kan starte på job med ro i maven er det vigtigt at du er tryg ved dem som passer dit barn.

Det er mange timer dit barn skal passes, sørg derfor for at du inden jobstart har fået et godt forhold til dagplejer/pædagoger. Ligeledes at barnet er tryg ved at være der.

En god indkøring starter typisk minimum 2 uger inden jobstart med et kort besøg, og herefter tilbringer barnet længere og længere tid i pasningen.

Læs mere om valg af dagpleje eller institution

 

7) Afstem forventninger med din chef

Ligesom barnet har bedst af indkøring i en pasningsordning, har du også brug for indkøring når du skal tilbage fra barsel.

Efter en længere periode væk fra jobbet er det umuligt at komme tilbage på fuld tryk fra dag et.

Tag en snak med din chef inden du starter, så I sammen kan planlægge indkøringen.

 

8) Ha’ en ven på dit job

Det er rart at have en allieret på dit job som du kan tale med om overgangen fra barsel til job, gerne en som selv har været det samme igennem.

Ved at følge disse råd står du hverken alene på jobbet eller derhjemme og du vil have overskud til at klare overgangen bedst muligt.

 

9) Undersøg muligheden for at passe dit barn derhjemme

Føler du, at det eneste rigtige for dig og dit barn er, at h*n ikke skal afleveres i institution eller dagpleje, så er det rent faktisk mulighed for at passe dit eget barn derhjemme gennem en hjemmepasningsprdning.

I 39 af landets kommuner er der mulighed for at få tilskud til at passe dit eget barn – dette tilskud varierer en hel del alt afhængigt af, hvilken kommune du bor i.

Pr. 1. januar i 2017 var der 684 forældre, der gjorde brug af hjemmepasnings ordningen, hvilket er en stigning på 27 % i forhold til 1. januar 2015.

Kontakt din kommune/tjek Borger.dk for at undersøge dine muligheder, hvis du overvejer hjemmepasning af dit barn.

(Kilde: dr.dk 2017)