Close
Log Ind Opret Bruger
Mindst barsel til danske mænd
facebook pinterest twitter

Mindst barsel til danske mænd

Avatar
23 juli 2013, 09:01 ton

barsel til mænd

Jyllands-Posten skriver i dag, at hvis man sammenligner med de øvrige lande i norden, er de danske mænd dem, der holder mindst barsel. Danmark er samtidig det eneste land i Norden, hvor der ikke er øremærket barsel til fædre.

De danske mænd holder mindre barsel

I Danmark udgør fædrenes andel af den fælles forældreorlov kun 7,4 %. Til sammenligning ser det således ud i de øvrige nordiske lande;

  • Island: 29 %
  • Sverige: 25 %
  • Norge: 18 %
  • Finland: 8 %

Kigger man på antallet af barselsdage ser det ligeledes ud til at gå ned af bakke. Antallet af barselsdage er nemlig – for første gang – siden 2002 faldende. Sidste år holdt de danske mænd gennemsnitligt 36 barselsdage, hvilket er to færre end året før.

4 grunde til at farmand er den bedste i verden.

Mændenes rettigheder halter bagefter

Tallene kommer fra Danmarks Statistik og Nordisk Statistisk Årbog, og professor og ligestillingsforsker på Aalborg Universitet, Anette Borchorst, udtaler til Jyllands-Posten;

”Det er en nedslående udvikling. Mændenes rettigheder og den danske lovgivning halter langt efter de andre nordiske lande. Herhjemme opfatter både fædre, mødre, arbejdsgivere og kolleger den orlov, forældrene kan dele, som mors orlov”

Hun peger desuden på, at de seneste års økonomiske krise og frygten for at havne i arbejdsløshedskøen, tvinger mænd til at holde igen med barslen.

Skal der være øremærkes barsel til fædrene?

Flere forskere efterlyser en barsel øremærket til fædrene og peger på en lang række positive effekter af e sådan, f.eks. en styrkelse af ligestillingen på arbejdsmarkedet samt fædrenes rettigheder, for ikke at forglemme et større ansvar og tilknytning i forhold til børnene.

Politikerne har imidlertid svært ved at blive enige om, hvorvidt det er en god idé. Regeringen har lagt op til at øremærke op til tre måneder af den betalte barsel til mændene, og de har indtil videre nedsat en arbejdsgruppe, som ventes at komme med nogle anbefalinger efter sommerferien. Flere borgerlige politikere mener til gengæld, at øremærket barsel til mændene vil være en uacceptabel indblanding i familiernes selvbestemmelsesret.

Hvad mener du?

  • Er øremærket barsel til fædre en god idé?
  • Hvis du har børn: Hvor meget barsel holdt faderen i jeres familie så? Og var det passende for jer?

Kilde: Jyllands-Posten