Close
Log Ind Opret Bruger
Tanja hjælper nybagte forældre i livskrise over Skype
facebook pinterest twitter
Annonce

Tanja hjælper nybagte forældre i livskrise over Skype

Redaktionen
11 februar 2016, 15:17 Redaktionen

Online terapi for nybagte mødre i livskrise

Forestil dig at du sidder i din egen lænestol, med din yndlingskop med the i hånden og dit varme tæppe over dig.

Baby er puttet og farmand sidder vagt ved babyalarmen i det andet rum.

Så åbner du Skype for at ringe til din psykolog og tale om den omvæltning, det har været at blive mor og de svære følelser, du går rundt og tumler med.

Denne mulighed har du hos Tanja, der er privatpraktiserende psykolog og blandt andet hjælper nybagte mødre med at komme igennem den livskrise, rigtig mange kvinder oplever, som en reaktion på at være blevet mor.

”Det skaber tryghed hos mine klienter, at de kan sidde derhjemme på sofaen under deres tæppe. Men jeg har også haft nogle klienter, hvor det var den eneste mulighed, fordi de havde det så skidt, at de ikke kunne komme ud af døren”. Fortæller psykolog Tanja Høj Jensen.

 

Hurtig hjælp giver bedre resultater

Rigtig mange nybagte mødre har svært ved at finde 2 timer, til at komme ud af døren og hen til psykologen, når de har et spædbarn. Derfor kommer nogle nybagte mødre med en fødselsdepression eller livskrise først hen til psykologen, når barnet er omkring 6 måneder gammel.

”Jeg har rigtig gode erfaringer med online terapi over Skype, fordi det giver mulighed for at give hjælp tidligere i forløbet.” Fortæller Tanja.

Og det er vigtigt fordi moren igennem psykologhjælp, kan finde overskud og glæde i rollen som mor.

 

Computer, Skype (og pasning)

For at samtalen kan gennemføres, kræver det at man har en computer, forholdsvis hurtig internetforbindelse og en Skype konto. Men pasning er kan også være en fordel.

”Hvis der er et andet menneske i boligen, er det optimalt, så baby kan blive taget op, hvis han eller hun pludselig vågner og for eksempel har brug for trøst.”

Men pasning er indimellem ikke en mulighed for mange klienter og det er der fuld forståelse for.

”For mange er det ikke en mulighed, at have en anden person til stede, og så finder vi ud af det.”

 

Er online terapi lige så godt, som hvis man kom i klinikken?

Tanja mener at en psykologtime via Skype kan være fuldt ud lige så effektiv som en time i Tanjas praksis i Ålborg.

”Jeg har rigtig gode erfaringer med online terapi og oplever faktisk ikke der er nogen reel forskel på om de kommer hos mig eller sidder derhjemme. Min forberedelse er jo præcis den samme, og samtalen forløber på samme måde, som hvis klienten sad hos mig.” Fortæller Tanja.

Alligevel er online terapi en smule billigere, og hos Tanja koster det kun 750 kr. i timen.

 

Fleksible åbningstider

Tanja ligger de fleste sessioner indenfor normal arbejdstid, men med online terapi er der mulighed for at være fleksibel.

”Jeg er åben overfor at ligge samtalen om aftenen, eller hvornår det kan lade sig gøre. Hvis der fx sidder en mor og tænker: ”Hvis jeg skal få det her til at hænge sammen, så er jeg nødt til at gøre det om aftenen, når min mand kommer hjem fra arbejde kl. 18.00”. Jamen så taler vi om det og finder en løsning.” Fortæller Tanja.

 

Det er overvældende at blive forælder

Ca. 4.000 kvinder rammes hvert år af fødselsdepression, ifølge patienthåndbogen. Dertil kommer næsten lige så mange mænd, der også oplever tegn på depression lige efter de er blevet fædre.

Tanja er ikke i tvivl om, at det heldigvis er de færreste nybagte forældre, der bliver alvorligt syge med depression, selv om det at befinde sig i en livskrise – særlig når man samtidig står med ansvaret for et lille barn, bestemt også kan være en rystende oplevelse.

”Det er langt mere almindeligt, at kvinder bliver overvældet og kommer i kontakt med nogle følelser, som skræmmer dem og slet ikke lever op til de forestillinger, de har haft om at blive mor. Det får dem til at føle skam eller skyld, hvis de for eksempel ikke elsker deres barn fra første sekund.” Fortæller Tanja.

 

Følelser skal siges højt og accepteres

En samtale med en psykolog kan være en stor lettelse for mange nybagte forældre.

”Som regel hjælper det at blive mødt af et menneske, der ikke har fordomme eller føler at moren er forkert. Bare det at sige de smertefulde eller pinagtige følelser højt og få hjælp til at stille skarpt hvad det egentlig er der sker inden i. Alene det kan have en forløsende effekt.” Fortæller Tanja.

 

Om Tanja Høj Jensen

Tanja er uddannet psykolog fra Københavns Universitet og har haft praksis hos Psykologerne ved Kongens Nytorv i København og er nu praktiserende online terapeut og har desuden praksislokale i Aalborg.

Udover at være praktiserende psykolog underviser Tanja også i psykologi og mindfulness.

Du kan finde Tanja på Aalborgpsykologen.dk eller GoMentor

 

Psykolog Tanja Høj Jensen online terapeut