Close
Log Ind Opret Bruger
Du mister ca. halvanden måneds søvn i barnets første år
facebook pinterest twitter

Du mister ca. halvanden måneds søvn i barnets første år

Avatar
23 september 2013, 17:37 ton

søvn søvnunderskud barnets første år

Hvis du er nybagt forælder og føler dig lettere træt og udkørt, er der i følge Daily Mail absolut intet at sige til det. Ifølge den engelske avis mister nybagte forældre nemlig hele 44 dages søvn i barnets første år…

Næsten 3 timers mindre søvn end det anbefalede

Ifølge Daily Mail sover nybagte forældre i gennemsnit lidt over 5 timer om natten i barnets første år. Det er ca. 3 timer mindre end de anbefalede otte timers søvn om natten. Forældrenes manglende søvn skyldes bl.a. at barnets skal ammes eller have flaske, at det græder eller at forældrene af den ene eller anden årsag er bekymrede for det.

Ifølge søvnkonsulent Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel kan de engelske tal overføres til danske forældre. Han forklarer til tv2.dk;

”Det er en voldsom belastning, at man mister så meget søvn. Forældrene føler, at de går rundt i en osteklokke, hvor de ikke har særlig meget energi og overskud”, og uddyber videre ”Det kan have fysiske konsekvenser, at man får så meget mindre søvn end ens søvnbehov, og forældrene vil typisk opleve, at de bliver oftere syge, fordi deres immunforsvar ikke fungerer optimalt”.

Søvnen er vigtig for begge forældre

Mikael Rasmussen fortæller, at det typisk er mødrene, der tager den store tørn om natten, da mange fædre har et arbejde, de skal op til næste morgen. Han mener i midlertidig, at man skal blive bedre til også at se det som et job at sørge for barnets velbefindende.

Har fædre et filter mod babygråd?

Han opfordrer til god dialog hos de nybagte forældre, så de derigennem kan lægge en plan for, hvordan begge forældre får mest muligt søvn. Endelig råder han mødrene til at benytte hver en mulighed for at indhente noget af den tabte søvn, f.eks. ved at tage en lur, når barnet sover til middag.

Deltag i debatten:

  • Hvor mange timers søvn får du typisk om natten, og hvor gammelt er dit barn?
  • Er det mor eller far, der oftest står op om natten for at se til den lille i din familie?
  • Kan du mærke på dit immunforsvar, at du får mindre søvn?

Kilde: TV2.dk