Close
Log Ind Opret Bruger
5 nyttige råd: Nytårsaften med baby
facebook pinterest twitter

5 nyttige råd: Nytårsaften med baby

Avatar
28 december 2022, 14:51 Redaktionen

 

Nytårsaften kommer med traditioner, fest, farver og fyrværkeri. Men hvad gør man pludselig når man står med sit første barn og skal fejre nytårsaften og hvordan skal man forholde sig?

Det er en aften hvor mange småbørnsforældre ikke ved hvad de går i møde. Sover mit barn trygt og godt igennem hele nytårsnatten eller bliver mit barn bange og urolig over de mange høje lyde udefra og har brug for tryghed hos sine forældre.

Vi har samlet nogle gode råd til hvordan I måske kan gøre det nemmere for jeres lille nye baby, at gå nytårsaften i møde.
Først 6 hurtige råd og 5 uddybbende råd, som I forhåbentlig kan bruge til jeres nytårsaften

 

De 6 hurtige råd

1. Giv dit barn tryghed og nærhed igennem rutiner
2. Vær rolig og afslappet omkring barnet, så du viser at der ikke er noget at frygte
3. Velkendte omgivelser og mennesker øger barnets tryghed
4, Lidt baggrundsmusik, fx klaverspil kan mindske de gennemtrængende høje lyde fra fyrværkeriet. Personlig anbefaling: White noise virker særdeles godt.
5. Babyalarm er vigtig
6. Malk ud

 

Vi har uddybet alle råd her

1. Jeres rutiner er vigtige

Jeres børn kan helt sikkert mærke at nytårsaften er en anerkedes dag end normalt. Har I jeres lille nye baby med, så ved han/hun ikke at det er en speciel aften og det er derfor virkelig vigtigt at holde fast i de daglige rutiner, så baby føler sig tryg. Det er ikke lige til, at forklare baby at det altså er nytårsaften og derfor er der meget larm og støj. Kommunikér igennem rutinerne og skab ro omkring baby.

Giv baby mad på vanlig tid og overhold puttetiden og rutinen.

 

2. Ingen store nytårsfester

Det kan føles meget anerledes når man pludselig ikke skal holde nytår som man plejer, med alle vennerne og fuld fart over feltet. Der kommer heldigvis masser af fester og nytårsaftener i fremtiden. Dit første nytår med din nye lille guldklump kommer ikke igen. Slut fred med det, at det bliver en rolig aften og få den bedste nytårsaften med din lille nye familie.

Din lille babys første nytår, skal være i rolige omgivelser, eventuelt med 1-2 andre par som også lige har fået en lille ny. Prøv gerne at find jer et sted, hvor I kan ligge baby i sit eger rum såvidt muligt væk fra larm og snakken.

Derudover kan det være smart, hvis den første nytårsaften ikke afholdes for langt væk fra jeres hjem. Hvis din baby bliver urolig eller bange, er det dejligt, hvis I hurtigt kan komme hjem i de faste og trygge omgivelser.

 

3. Puttetid og tryghed

Giv baby tryghed og nærhed i de vågne timer. Lad baby sidde hos dig. Am en masse, hvis du kan så barnet fyldes godt op til natten og han/hun mærker tryghed fra dig. Vågner baby omkring midnat, så bliv liggende sammen med ham/hende, indtil søvnen igen tager over.

 

4. Babyalarm er alfa omega

Babyalarm er enhver mors første prioritet når pusletasken skal pakkes. Derfor vil vi stadig lige slå et slag for den. Når samtalerne kører over bordet nytårsaften, er det nemlig særligt rart at have babyalarmen ved sin side. Så undgår du nemlig at rende frem og tilbage for, at tjekke baby. Sover baby trygt og du er tryg ved det, kan du også tage alarmen med udenfor, for at se fyrværkeriet.

Håndter de høje nyde og brag
Nytår er lig med larm og høje lyde. Det kan være meget overvældende for mange, specielt små børn som ikke har oplevet det før.

Det vigtigste man som forældre kan gøre er, at bevare roen omkring baby. Vis med dit kropssprog, at det hele når skal gå. Kan baby mærke at far og mor er helt rolige, så vil baby højstsandsynligt vende sig helt til de høje lyde.

Det kan også være en rigtig god hjælp, at amme under fyrværkeriet. Mange oplever at baby ikke virker ligeså generet af de høje lyde, når han/hun bliver ammet.

 

5. Malk ud inden aftenen starter og træn flaske, hvis du gerne vil indtage alkohol

Amning og alkohol går desværre ikke hånd-i-hånd så hvis man gerne vil skåle i lidt champagne eller nyde et glas vin til maden, så skal du altså pumpe ud.

Pump lidt i løbet af dagene inden og kom mælken på køl. Pump så du har til aftenen og til de dagen efter, hvis du vil være helt sikker på, at alkoholen er helt ude af din krop, før du genopstarter din amning.

Hvis din baby aldrig før har fået mælk af flaske, er det smart at øve det, så det ikke er helt nyt for baby nytårsaften.

Bliver dine bryster meget spændte og fyldt med mælk i løbet af aftenen, så malk ud og kassér mælken hvis du har indtaget alkohol.

 

Deltag i debatten