Close
Log Ind Opret Bruger
5 gode råd til den nybagte far
facebook pinterest twitter

5 gode råd til den nybagte far

Avatar
21 oktober 2014, 09:10 sofiamanning

Far holder sit barn i armene

Tillykke!

Du har overlevet 9 måneder med fodmassage, ture til 7-11 sent om aftenen for at købe is, og du har oplevet hormonelle op- og nedture, og du er nu blevet far til den sødeste, lille baby.

Men bare fordi graviditeten er ovre, betyder det ikke, at arbejdet er slut.

Faktisk er det rigtige arbejde først lige begyndt.

For at lette overgangen fra kærester til forældre for jer begge, kommer her 5 gode råd til, hvordan du bliver verdens bedste baby-daddy.

Artiklen er skrevet i ren søster-solidaritet for de kvinder, som Minmave.dk har kendskab til, hvis partnere godt kunne bruge et kærligt opråb, og et par gode råd med på vejen midt i den vilde forandring, som det nu engang er at blive forældre.

Læs også: 13 sjove far-børn billeder

 

#1 (Far)mand dig op!

Ja, du er selvfølgelig også overvældet af følelser for din/jeres nye tilværelse og for den lille guldklump, men du er også nødt til at være stærk, tålmodig og fair.

I de første uger efter fødslen vil din partner nemlig med høj sandsynlighed opleve smerter, have svært ved at sidde ned. Husk på, at din seje kvinde hun lige har formået at bringe et lille menneske til verden, enten ved at presse din baby ud gennem et hul, der normalt ikke er større end – ja det ved du jo bedst selv – eller ved kejsersnit. Og begge dele er ret smertefulde – også i dagene/ugerne efter fødsel.

Måske har din babymama svært ved at bevæge sig af forskellige årsager, og hun lider måske af svært søvnunderskud, fordi hun ammer/giver flaske utallige gange om natten.

Så hjælp hende med de basale ting som at lave en mad til hende, hente vand til hende når hun ammer (din kvinde bliver meget tørstig af at amme!) og hjælp med at holde styr på aftaler med familien, lægen og sundhedsplejersken. Book det i jeres begges kalendere på mobilen.

Hun vil elske dig for at have styr rammerne for jeres nybagte familie.

 

#2 Find på et stop ord / stop-handling

På grund af søvnmangel, nye indtryk, ny mor-rolle og hormonelle forandringer, vil nogle kvinder bevæge sig på kanten af sindssyge, de første 3-6 måneder efter de har født.

Derfor er det vigtigt, at du finder på et stop ord, eller I aftaler et signal, så du kan sige fra, når tingene eskalerer hurtigt mod det uoverskuelige eller I nærmer jer en situation, der ikke kan ende konstruktivt. Så er det tid til at tage en pause, og snakke tingene roligt igennem.

Stop-ordet / Stop-handling kan være så simpelt som at give hende et kys på panden, et kram, sig: ‘Jeg elsker dig – læg dig ind og sov, så klarer jeg den’.

Læs også: 5 myter om at være far 

 

#3 Lad være med at brokke dig

Du er træt. Hun er træt. Færdig arbejde! Det er ikke en konkurrence om hvem, der er mest træt, så lad være med at gøre det til en.

I er med garanti begge to mere trætte nu, end efter en hardcore uge på Roskilde Festival, men det gælder alligevel om at forsøge at forholde sig positiv, og sige positive ting til hinanden.

Positive tanker og handlinger kræver langt mindre energi end de negative.

Hæng fast i de øjeblikke, hvor I er lykkelige, og snak om disse øjeblikke sammen, når I er aller mest trætte, i stedet for at brokke jer.

Det kan fx være, da du lå og holdt guldklumpen i hånden tidligere i dag, eller da I grinte sammen over noget sjovt, som baby gjorde.

 

#4 Hjælp din baby-mamma med at give baby mad

Du behøver ikke føle dig udenfor, når der gives mad. Du kan hjælpe til ved at give dit barn en flaske udpumpet brystmælk eller modermælkserstatning.

Ved at pumpe mælk ud, kan I også hjælpes med at give mad om natten.

Det er måske hårdt at vågne om natten, men gevinsten er kæmpe stor, fordi du både får et tættere bånd til din baby og en gladere og mere udhvilet kæreste, der har meget mere overskud til at være kærlig overfor dig til gengæld (som nærvær og sex).

Læs alt om dit barns udvikling uge for uge

 

#5 Vær en far(mand) når du kommer hjem!

Når du kommer hjem fra arbejde, så forbered dig på at være aflaster.

Ja, du har haft en lang dag på arbejdet, men NU har din kæreste hårdt brug for dig, så tag over, når du kommer hjem, så hun kan tage sig et langt bad, endelig komme på toilettet, få noget mad, ringe til sin veninde – eller bare slappe af i to minutter enrum. Med lukket dør. Uden baby. Og uden en mand, der ‘også har haft en lang dag’. You don’t even wanna go there!!

Og hvis du ikke er sikker på, hvad hun har brug for, så spørg hende. Måske kan det også bare være at lægge vasketøj sammen, smide en vask over eller tømme opvaskemaskinen.

Det bedste er dog, hvis du åbner øjnene og ser, hvad hjemmet har brug for, og går i gang uden at spørge først. Hvis du ser opvask, så skal den nok tages – og det samme gælder, hvis du kan se at der trænger til at blive støvsuget – så grib støvsugeren og sving den i huset. Dét er sexet med en mand, der tager action uden at spørge først 😉