Close
Log Ind Opret Bruger
Alkohol og amning: Hvad du bør vide om at drikke alkohol, mens du ammer
facebook pinterest twitter

Alkohol og amning: Hvad du bør vide om at drikke alkohol, mens du ammer

Avatar
2 januar 2023, 14:08 Redaktionen

Amning og alkohol

Som en ammende mor kan det være svært at navigere i, hvad man kan og ikke kan spise og drikke. En af de mest kontroversielle spørgsmål er, om det er sikkert at drikke alkohol, mens man ammer. Her er, hvad du bør vide om alkohol og amning.

 

Hvad sker der, når du drikker alkohol, mens du ammer?

Når du drikker alkohol, går det ind i dit blodbanen og kan derfor også påvirke din modermælk. Alkoholen kan påvirke din baby og forstyrre deres søvn og ernæring. Alkohol kan også påvirke din evne til at amme korrekt, hvilket kan føre til yderligere problemer.

 

Hvor meget alkohol kan du drikke, mens du ammer?

Hvis du vælger at drikke alkohol, mens du ammer, anbefales det at begrænse dit indtag. Det anbefales, at du ikke drikker mere end en genstand om dagen, og at du venter mindst to timer efter at have drukket, før du ammer igen.

 

Hvornår er det sikkert at amme efter at have drukket alkohol?

Som nævnt tidligere anbefales det at vente mindst to timer efter at have drukket alkohol, før du ammer igen. Hvis du drikker mere end en genstand, kan det tage længere tid for alkoholen at forlade din krop, og du bør vente længere før du ammer igen.

 

Hvad skal du gøre, hvis du har drukket for meget alkohol?

Hvis du har drukket mere alkohol, end du havde planlagt, eller hvis du føler dig beruset eller ude af stand til at amme sikkert, bør du undgå at amme i mindst 2 timer pr. genstand du har drukket. Alternativt kan du pumpe mælken ud og kassere den, indtil alkoholen er ude af din krop.

 

Læs her: Mødre, der drak alkohol under graviditeten får artigere børn

 

Både dit barn og din krop bliver påvirket af alkohol

Meget tyder også på at nedløbsrefleksen og mælkeproduktionen påvirkes når den ammende drikker. Der er ikke foretaget så mange undersøgelser, at man er nået frem til en egentlig konklusion, så læg evt. selv mærke til det, hvis du beslutter dig for at drikke.

Hvis et lille barn bliver udsat for alkohol vil det oftest få problemer med at sove – så barnet sover mindre og mere uroligt samt at barnet kan være mere uroligt i timerne efter.

 

Hvad kan du gøre, hvis du gerne vil nyde alkohol med god samvittighed?

Prøv at planlægge hvornår du skal have en sjov aften med alkohol, og malk ud i ugerne op til denne dato. Så kan dit barn få denne ”alkoholfrie mælk” i de timer der går indtil du selv er alkholfri.

Regn med at du ikke skal amme 2-3 timer efter hver genstand du drikker. Ender du med at drikke 3 genstande, skal du altså holde ”amme-fri periode” i hele 6-9 timer.

Har du været forudseende og malket ekstra meget ud, kan du jo med god samvittighed feste og vide at dit barn ikke kommer til at mærke at mor har en sjov aften og efterfølgende risikerer at blive alkohol-påvirket.

 

Baby er stadig sårbar efter fødslen

Præcis som da din baby lå inde i din mave og var sårbar overfor forskellige ting deriblandt alkohol er dit barn det også nu. Der er ingen ved hvor lidt alkohol der rent faktisk skal til – hverken under graviditeten eller når alkoholen bliver overført via modermælken.

Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen at du er tilbageholdende med at drikke alkohol så længe du ammer eller malker ud.

 


Vi vil gerne høre din mening

  • Har du selv drukket alkohol mens du ammede?
  • Hvordan blev din mælkeproduktion og nedløbsrefleks – påvirket af alkohol?
  • Hvad gjorde du for at undgå at dit barn blev påvirket?
  • Hvad synes du om anbefalingerne om ikke at drikke alkohol når man ammer?