Close
Log Ind Opret Bruger
Derfor sprækker dine brystvorter og de bedste tips til at overleve
facebook pinterest twitter

Derfor sprækker dine brystvorter og de bedste tips til at overleve

Redaktionen
19 august 2019, 02:17 Redaktionen

Sprukne eller revnede brystvorter kan være en udfordring for amningen

Sprukne og ømme brystvorter kan ramme alle mødre, og være med til at gøre amningen smertefuld. Her er et par syndere, som kan forårsage sprukne brystvorter:

 

Overfladisk sutten

I begyndelsen er det meget almindeligt at dit barn har svært ved at få hele din brystvorte ind i sin lille mund. Derfor brystet i stedet suttet godt igennem af babys små gummer, der tyndslider huden og får den til at sprække.

 

Trøske

Trøske er en svampeinfektion der kan forekomme overalt i kroppen, men som især rammer babyer og ammende mødre. Det kan gøre amningen meget smertefuld og give betændelse i brystvorten.

 

Bid

Din baby undersøger verden ved at bide og sutte på al ting. Især når han eller hun begynder at få tænder, kan disse bid gå ud over dine brystvorter. Det kan give huller i huden, og efterlade åbne sår.

 

Mælkeblistre

De opstår når et lille stykke hud vokser over en af mælkekanalerne, og dermed blokkerer mælkestrømmen. Mælkeblistre er meget almindelige og kan forårsage smerte og gøre amningen svær. Når de popper kan de efterlade et smertefuldt sår.

 

Råd til at løsne op for mælkeblistrer

  • Hvis du kan se mælkeproppen stikke frem, kan du forsøge forsigtigt at trække den ud med rene figernegle.
  • Prøv at amme eller pumpe, for at forsøge at løsne proppen.
  • Forsøg at lægge en varm klud over brystvorten, for at åbne porerne.
  • Læg en tot bomuldsvat eller et brystindlæg vædet med olivenolie i din bh. Det blødgør huden.
  • Hvis problemet fortsætter, kan du henvende dig til din læge.

 

Sådan overlever du sprukne brystvorter:

Sprukne brystvorter kan opstå fra den ene dag til den anden og være med til at skade din amning, men her får du de bedste tips til at overleve og fortsætte med at amme

 

#1 Brystmælk

Din brystmælk har mange fantastiske egenskaber for dit barns sundhed, men et gammel jordemodertrick er at bruge den samme mælk til at smøre på dine sprukne brystvorter. Det siges at det skulle kunne lindre og hjælpe dine bryster med at hele.

 

#2 Fåreulds fedt – lanolin

En salve af Lanolin anbefales af mange mødre, der syntes den holder brystvorterne fugtige og fremskynder helingsprocessen.

Lanolin er udvundet af fåreuld og fås i mange helsekostbutikker, ligesom det ofte bruges i babysalve.

 

#3 Brystvortecreme

Hvis du er veganer, kan du i stedet for lanolin bruge en brystvortecreme.

 

#4 Hydrogel plaster

Du kan lindrer smerten med hydrogel plaster, der er både kølende og fugtgivende. De fungerer godt uden på et lag lanolin, og afskærme dit ømme område mod friktion fra BH’en.

 

#5 Erstat amningen med udpumpning i 24 timer

En sidste løsning er at tage en pause fra din babys suttende gummer, for at give din brystvorte tid til at hele. Hvis din baby kan tage flaske, er det ikke noget problem.

 

#6 Find årsagen og forebyg problemet

Tag en snak med din sundhedsplejerske om hvordan du kan forebygge dine sprukne brystvorter, hvad enten du skal finde en kur for trøske, lærer din baby korrekt sutteteknik, eller noget helt andet.

 

Med lidt hjælp er der ingen grund til, at stoppe amningen. Det skal nok blive en god oplevelse for dig og din baby igen.

 

Min-Mave mødrenes bedste råd

Lansinoh Lanolin – lille lilla tube fra apoteket. Den har virket på under et døgn hos mig…. Virker både til revnede brystvorter, røde numser (på barnet vel og mærke…) og røde næser på de lidt større børn.Vullevullevap

 

Jeg havde også en revne de første 2-3 uger og benyttede Pigeons den største ammebrik. Her er det nu helet og amningen kører perfekt.Lofora

 

Jeg fik anbefalet noget der hedder Mepitel af min SP, dengang jeg lige havde født vores datter og sad med revnede og ømme brystvorter – og det blev min redning! Det er en slags plaster/gaze, som man bruger til brandsår, og det har en super god helende effekt – efter en dags tid, så var mit sår allerede markant bedre og smerterne aftog i løbet af et par dage. Du klipper bare et lille stykke ud og lægger det på brystvorten, når du ikke ammer. Der er intet farligt i det, og man behøver ikke at vaske brystvorten før amning – hvilket jo også slider på den sarte hud.SeMilo

 

Jeg prøvede også med E-vitamin creme (kan købes i helse butikker bl.a.), og det hjalp skam på det sår jeg havde fået på selve brystvorten .. men ikke de 2 revner jeg havde i selve kanten eller hvad vi kan kalde det. Jeg prøvede så at ligge Aya til på andre måder, når hun skulle spise – fx. indianermetoden (som den vidst kaldes), og det gjorde at mine sår helede meget hurtigt. Plus det også skal siges, at jeg fik hende lidt højere op, når jeg ammede … for er sikker på nu, at hun ikke kom rigtig ind til brystet, og derfor jeg fik de revner, og på den måde sled på mine brystvorter.ChocolateBaby