Close
Log Ind Opret Bruger
Modermælk til baby: Lær alt om din mælk
facebook pinterest twitter

Modermælk til baby: Lær alt om din mælk

Avatar
16 juni 2021, 09:46 Redaktionen

Mor ammer sit barn

Modermælk indeholder alt hvad et nyfødt barn har brug for, det er der intet nyt i, men hvad indeholder mælken egentlig, og hvordan behandler man det bedst muligt?

Læs med i denne artikel, hvor vi kommer nærmere ind på hvad de magiske ingredienser er, hvor meget mælk en baby skal have og hvordan du kan gøre hvis du vil gemme det til senere brug.

 

Hvad indeholder modermælk?

Det kan virke som et simpelt spørgsmål, men alligevel er modermælkens indhold ganske komplekst, især fordi forskere løbende finder nye ”ingredienser” i modermælken. 

Modermælken er i konstant forandring, da den løbende tilpasser sig netop dit barns behov. Det er derfor mere kompliceret end som så, at komme med en komplet liste over modermælkens indhold, men herunder er alligevel en liste over nogle af de ingredienser som vi med sikkerhed ved modermælk indeholder, og som er med til at holde dit barn sundt og rask:

  • Hvide blodlegemer og stamceller: Der er millioner af levende celler i modermælk, som hjælper til med at udvikle dit barns organer ordentligt, så barnet kan indtage føde efter fødslen. 
  • Proteiner: Forskellige protein arter hjælper dit barn med at vokse og aktiverer både immunforsvaret og beskytter neuroner i barnets hjerne
  • Aminosyrer: som kan hjælpe barnet at skabe en bedre døgnrytme. Dette sker i takt med at antallet af Nukleotider, automatisk øges om natten og hjælper barnet med at falde i søvn.
  • Sukkerarter: også kendt som Oligosakkarider, agerer antiseptisk og reducerer derved risikoen for infektioner og hjernebetændelse.
  • Enzymer: de over 40 forskellige enzymer i din mælk, bidrager til at skabe en god fordøjelse og hjælper dit barn med at optage jern i kroppen. 
  • Hormoner: som er kroppens kemiske budbringer og er med til at påvirke rigtig mange dele af dit barns krop. Hormoner fungerer nemlig som en budbringer, da det kan sende kemiske signaler ud i kroppen og derved instruere celler til at udføre bestemte handling.
  • Vitaminer og mineraler: disse næringsstoffer er med til at understøtte dit barns vækst og organfunktion. Herudover, bidrager vitaminer og mineraler også til at opbygge sunde tænder og knogler.  
  • Antistoffer: som er med til at beskytte dit barn imod virus, bakterier og infektioner.
  • Fedtsyrer: fedtsyrer lyder ikke som noget helt fantastisk, men disse langkædede fedtsyrer som befinder sig i modermælk, er med til at skabe en sund udvikling af barnets nervesystem og hjerne.
  • Kolesterol: kolesterol er også endnu en ingrediens, som har en positiv indvirkning på barnets udvikling af hjernen samt galde.
  • RNAér: RNAér er minder om DNA i udseende men RNAérs opgave er at forhindre og standse sygdomsudvikling. 

 

Hvor mange ml modermælk til nyfødt?

Et barn skal spise omkring 1/6 af sin egen kropsvægt (160 ml / kg) hvert døgn. For et barn på 3600 gram betyder det, at det skal have 600 ml mælk pr døgn. Det er essentielt for et barn at tage på hver eneste uge og bevare en stigende vægtkurve, og med denne beregningsmetode kan du finde ud af præcist hvor meget dit barn skal spise.

 

Kan baby spise for meget modermælk?

Det kan være meget svært at vide, hvor meget ens baby må spise pr måltid. Især fordi det er så forskelligt hvor meget modermælk kvinder producerer hver især. Den første uge af barnets liv er den sværeste, da dit barns mave ikke er fuldt udviklet endnu og ikke kan indeholde særlig meget føde.

Hvis du bruger flaske kan det især være svært at finde frem til den præcise mængde mælk til dit barn. Den første uge er det derfor vigtigt at være opmærksom på ikke at give dit barn for meget. Det gør du ved at trappe langsomt op.

Et nyfødt barn har kun brug for ca. 10 ml mælk pr. måltid i det første døgn. Herefter trappes der dagligt op med yderligere 10 ml, dvs. 20 ml på anden dagen, 30 ml på tredje dagen, osv. Sådan fortsætter du til du rammer de 60 ml på 6 dagen.

 

Opbevaring, nedfrysning og optøning af modermælk

Om end det er utrolig smart at have en mobil mælkebar til barnets rådighed 24/7, så kan det både være nødvendigt og praktisk at pumpe brystmælk ud til senere brug. Ved at pumpe ud har andre også mulighed for at hjælpe til med made barnet, hvilket kan give enhver mor en tiltrængt pause. 

Men hvordan fungerer det lige og hvor længe kan brystmælk overhovedet holde sig i køleskabet og ude?

Modermælk kan som udgangspunkt både opbevares ude, i køleskabet og fryseren. Fælles for alle tre muligheder er, at man skal have godt styr på hygiejnen i processen. Herunder ses en oversigt, lånt fra Ammenet.dk, der viser hvordan modermælk kan opbevares til senere brug:

Frisk modermælk: 

  • I dybfryser (ca -18 grader): ideelt i 6 måneder, brugbart i 12 måneder
  • I fryseboks i køleskab (ned til -18 grader, men ofte varmere): 3-4 måneder
  • I køleskab, bagerst (max 5 grader): ideelt i 3 dage/72 timer, brugbart i 5-8 dage
  • I køletaske med køleelementer (transport ved max 15 grader): 24 timer
  • Ved stuetemperatur (16-29 grader): ideelt i 4 timer, brugbart i 6-8 timer

Modermælk, der er optøet langsomt i køleskab:

  • I køleskab, bagerst (max 5 grader): 24 timer
  • Ved stuetemperatur (16-29 grader): 4 timer 

 

Modermælk og amning er ikke den eneste løsning

Der er ingen tvivl om, at modermælk er den bedste mad du kan give dit barn, men der kan være mange årsager til at man ikke lykkes med at amme, eller vælger at bruge modermælkserstatning.

 

Forskel på modermælk og modermælkserstatning

Kigger man tilbage på ingredienslisten længere oppe i teksten, kan man hurtigt konkludere at modermælk er det tætteste vi kommer på perfektion når det kommer til babymad. Det indeholder ganske enkelt alt hvad et barn behøver.

Modermælkserstatning tilstræber at efterligne modermælk så vidt det er muligt, men der er dog ingredienser som ikke sådan lige lader sig kopiere.

Modermælkserstatning indeholder blandt andet ikke antistoffer, som er med til at beskytte barnet mod infektion og sygdom.

Enzymer er heller ikke på listen og selvom modermælkserstatning indeholder næringsstoffer, så er det stadig langt fra det antal næringsstoffer modermælk indeholder. Derudover ændrer næringsindholdet sig også over tid og tilpasser sig barnets behov, hvilket modermælkserstatning heller ikke helt formår på samme vis. Det samme gælder fedtindholdet, som også ændrer sig og tilpasser sig barnet, imens du ammer.

Det er derfor rigtig svært at sammenligne de to, da modermælk har en fordel i at være en levende organisme, som tilpasser sig barnets behov, men det ændrer ikke på det faktum, at modermælkserstatning er et fantastisk alternativ, for mødre som, af forskellige årsager, ikke er i stand til at amme.

 

Kilder: 

Medicin.dk
Ammenet.dk