Guide & video: Den store ammeguide til den nybagte mor
Maj fra Ammebasen fortæller her om hvad man kan forvente sig af den første amning derhjemme og på hospitalet. For at få adgang til resten af videoen og hele graviditetsforløbet, kan du melde dig til her
Amning er den allerbedste mad du kan give dit barn, men det er ikke altid let at komme i gang og få det til at køre. Mange ved det ikke, men ligesom fødslen kræver forberedelse, gør amning ligeså, og det kan derfor være en stor hjælp for kommende forældre at vide, at amningen kan gå hen og blive svær i starten og måske kræve ekstra hjælp.
I denne artikel kan du læse om alle de ting, du har brug for at vide, for at komme godt i gang og gennemføre en god og sund amning.
Artiklens indhold
- Brystets udvikling under graviditeten
- Etablering af den første amning
- Hvor ofte skal baby ammes?
- Amning om natten
- Ammestop
- Hvor længe gør amning ondt?
- Ammehjælp
- Amning og vitaminer
- Amning og alkohol
- Amning og rygning
Brystets udvikling under graviditeten
Allerede tidligt i graviditeten begynder brysterne at ændre sig, og allerede her forandres brysternes elasticitet. Kirtelvævet i brysterne udvikles og blodforsyningen tiltager, hvilke resulterer i at brysterne vokser og kan føles knudrede.
Brystvorterne ændrer sig også i takt med graviditeten. De begynder at strutte mere, området omkring brystvorten bliver ofte større og mere brunt samt at der kommer små kirtler til syne som er med til at smøre og beskytte brystvorten.
Hormonerne ændrer sig ved fødslen af barnet, og herefter går mælkeproduktionen for alvor i gang.
De første par uger efter fødslen er brysterne spændte, da de skal indstille sig på, hvor meget mælk der bliver drukket. Barnets sutten stimulerer nedløbsrefleksen, hvilket kan mærkes som en trækken eller prikken i hele brystet.
Brystvorterne er skabt til at amme, men da de ikke har været udsat for sådan en belastning så har de tendens til at blive ømme eller revne. Dette kan mindskes eller undgås ved følgende råd:
- Sørg for at barnet får ordentligt fat om brystvorten og området omkring
- Brystvorterne skal lufttørre før de pakkes væk
- Løsne barnets sug, ved at sætte en lillefinger ind i barnets mundvig, så undertrykket slippes
- Sid ordentligt, så barnet ikke hænger i brystvorten
Etablering af den første amning
Hvis en baby fødes til tiden og uden komplikationer, vil det ofte reagere med sine medfødte instinkter og reflekser, som netop hjælper den nyfødte på rette vej til at komme godt fra start med amningen. Det er særligt vigtigt at barnet får mulighed for at ligge uforstyrret hos sin mor, hud mod hud, indtil det er færdigt med at amme. Denne første amning har stor betydning for det videre ammeforløb.
I de første dage efter fødslen får barnet råmælk, når det ammer ved sin mors bryst. Her handler det ikke så meget om mængden, men at barnet kommer til brystet så ofte som muligt. Råmælken, eller ”gulddråberne”, som det også kaldes, er meget koncentreret og rig på antistoffer, så barnet får netop, hvad det har brug for.
Derfor er det bl.a. super vigtigt, at du får tømt dit bryst ved hver amning. En anden grund til, at det er vigtigt at få tømt dit bryst er, at du mindsker risikoen for mælkeknuder, der kan udvikle sig til en smertefuld brystbetændelse.
Hvor lang tid det tager at etablere amning er forskelligt fra person til person, men det er langt fra ualmindeligt, at det kan tage op til 8 uger at etablere en god amning.
Hvor ofte skal baby ammes?
En baby skal ammes så ofte som baby har brug for. Nogle mødre ammer 7-8 gange i døgnet, andre 10-12 gange, begge dele er almindeligt. Det er vigtigt at man ikke sammenligner sig med andre og generelt husker på, at ikke alle dage er ens. Hvis barnet spiser godt og effektivt ved brystet vil barnet typisk melde sig igen hver 3. time og spise. Det er dog svært at sige helt nøjagtigt hvor hyppigt det er, da man ikke kan måle den mængde mælk, som barnet indtager.
Barnet vil måske allerede melde sig igen efter kun 1 time eller 2, ligesom der sommetider kan gå helt op til 4 eller 5 timer. Du skal som udgangspunkt amme barnet til det er mæt. Det er dog individuelt hvor længe et barn er om at spise sig mæt, men en nyfødt baby vil generelt bruge længere tid ved brystet end et ældre barn.
Amning om natten
De første måneder af barnets liv vil det sandsynligvis have behov for mad om natten. Når du ammer om natten er det vigtigt, at du ikke tænder for meget lys eller laver for meget uro, og skift kun bleen, hvis barnet har afføring. På den måde lærer du barnet, at det kun skal spise og ikke hygge, når det vågner om natten.
Ernæringsmæssigt set har barnet ikke behov for mad om natten, når det er 6 måneder gammelt. Natamninger kan, efter dette tidspunkt, resultere i, at barnet får for vane at vågne om natten og i øvrigt ikke spiser nok af døgnets øvrige måltider. Prøv i stedet at tilbyde barnet vand, når det vågner om natten i stedet for brystet.
Hvornår stopper man amning hvis barnet er meget ammeglad?
Har du et barn der er glad for at amme kan det være svært at afbryde det. Her er det dog vigtigt, at man som mor står fast ved sin beslutning og kærligt, men bestemt, formår at kommunikere sin beslutning til barnet.
Et ammestop vil næsten altid medføre dage med gråd og en utilfreds baby. Man er dog nødt til at fastholde sin beslutning for at undgå at forvirre barnet, andet vil med garanti forlænge ammestoppet og det er hverken mor eller barn tjent med. Nogle mødre oplever dog, at det er barnet, som pludselig afviser brystet og dermed afbryder amningen.
Hvor længe gør amning ondt?
Det er ikke meningen, at amning skal gøre ondt. I Ammehjælpen går de endda så langt som til at sige at amning aldrig må gøre ondt. Smerte er et signal fra kroppen om, at noget er forkert og bør aldrig negligeres eller ignoreres. Før i tiden sagde man, at bryster skulle hærdes, men det er noget frygteligt ammestue-sludder.
Den nybagte mor vil sagtens kunne mærke, at barnet sutter på brystvorterne, at hun bliver rørt på og at brysterne er ømme, imens mælken løber til. Alting føles nyt og anderledes, sådan er det – særligt hvis man er førstegangs mor. De første gange, at baby lægges til, kan det føles smertefuldt, da følelsen af det vakuum, som baby laver, er meget uvant. Dine brystvorter bliver hærdet, og i takt med at I får en god sutteteknik, vænnes du til følelsen.
Mennesker oplever sensibilitet forskelligt, nogle kvinder er meget følsomme på brysterne og oplever stor ømhed omkring brystet, særligt i den tidlige amme-etableringsfase. Det er ikke ualmindeligt, men det må aldrig være smertefuldt. Hvis du oplever amningen som smertefuld er det vigtigt at du tager kontakt til din sundhedsplejerske eller ammevejleder, som kan hjælpe til forskellige stillinger at amme i samt smertelindring af brystvorten.
Smerterne ved amning bunder ofte i, at brystvorterne bliver udsat for en helt anden ”belastning” end normalt.
Det kan f.eks. medføre, at huden revner, og i og med at en baby skal ammes mange gange i døgnet, får brystvorten ikke den fornødne ro til hurtigt at heles, og tilsvarende får moderen ikke en reel pause fra smerterne.
Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning i 6 måneder., og så længe er modermælken også dækkende for barnet. Efter de 6 måneder kan man starte med skemad og sideløbende fortsætte med at amme, hvis både barn og forældre har lyst til det. Kun mor og/eller barn kan afgøre, hvornår amningen skal stoppe, det bør andre ikke blande sig i.
Når det ikke lykkes
Der kan være mange årsager til at amningen ikke lykkes, man kan have valgt det fra, der er ikke mælk nok eller barnet falder i søvn.
Fortvivl ikke, barnet får tilstrækkeligt med næring med modermælkserstatning, som er lavet af komælk, men er ændret i sammensætning, så det passer til mennesker.
Det findes mange forskellige mærker på markedet, men de skal alle følge de samme regler – vær dog opmærksom på hvis barnet har risiko for mælkeallergi, så findes der andre alternativer.
Få hjælp til amningen
Amning er den allerbedste ernæring for spædbørn, men flere og flere mødre kommer ikke ordentligt i gang med amningen, fordi de ikke får nok hjælp til at etablere ammerutinen.
Hvis du har problemer med amningen, så kan du ringe til ammevejledningen, der altid står klar til at hjælpe dig med gode råd og trøst. Alle foreningens ammerådgivere er mødre med et eller flere ammeforløb bag sig, og de har alle gennemgået Forældre og Fødsels frivillige uddannelse af mindst et halvt års varighed.
Rådgivningen sker ud fra egne erfaringer og en grundlæggende viden om amning, og den årlige efteruddannelse sikrer at foreningens ammerådgivning altid er basseret på den nyeste viden.
Amning og vitaminer
Når man ammer, tærer det nemlig ekstra meget på kroppens vitamin- og mineraldepoter. Det er derfor vigtigt, at du efter endt graviditet fortsætter med et dagligt kosttilskud.
Ammende anbefales ifølge Nordiske Næringsstof Anbefalinger dagligt at indtage en multivitamintablet. Vælger du en tablet specielt tilpasset ammende kvinder, er du sikker på at få alt det, du har brug for.
Derudover hjælper et dagligt indtag af fiskeolie (omega-3-fedtsyrer, EPA og DHA) til, at hverken du eller dit barn kommer til at mangle de fedtsyrer, der er vigtige for udvikling af hjernen og synet.
Har du fiskeolietabletter tilovers fra graviditeten er det derfor en fordel at fortsætte med disse – og skal du ud at købe nye er det vigtigt, at tabletterne er renset for tungmetaller. Dette kan du sikre dig ved at vælge et præparat der er udviklet specielt til gravide og ammende.
Amning og alkohol
Graviditeten er forbi, fødslen er vel overstået og du er blevet mor til en dejlig lille skabning – din nye baby. Måske har du været lidt træt af ikke at kunne hygge dig med vennerne og drikke alkohol under graviditeten? Men hvad bør du gøre ift. alkohol, hvis du ammer?
Præcis som da din baby lå inde i din mave og var sårbar overfor forskellige ting – deriblandt alkohol – er dit barn det også nu. Der er ingen ved hvor lidt eller hvor meget alkohol, der rent faktisk skal til, førend dit barn tager skade – hverken under graviditeten, eller når alkoholen bliver overført via modermælken.
Forsking fra Syddansk Universitet (SDU) viste i 2015, at så længe man drikker alkohol inden for Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så er man stadig under grænsen for, hvad der er skadeligt ift. amning og alkohol. Dvs., at du max må indtage 7 genstande om ugen og max 4 genstande på et døgn.
Studiet viste, at din baby bliver udsat for 0,5% af den alkohol, som du selv indtager. Det svarer til, at hvis du ammer og drikker fire genstande, så hurtigt du kan, vil dit barn få en promille, der svarer til den tiendedel af promillen, der er tilladt for bilister. Og dette er vel at mærke hvis dit barn bliver ammet når du er allermest påvirket. Hvis dit barn vejer 6kg svarer det til, at barnet indtager et femtedel af et snapseglas med øl.
Forskeren bag studiet, Per Damkier, siger således, at du som ammende mor godt kan drikke et par øl, uden at dit barn tager skade.
Alkoholniveauet i din krop vil være højest 15-30 min. efter du har drukket, og vil herefter falde, hvis du ikke drikker yderligere. Hvor hurtigt alkoholniveauet bliver nedbrudt i din krop afhænger af mange faktorer som fx din vægt. Jo højere en vægt, jo hurtigere vil alkoholen blive nedbrudt i din krop.
Som udgangspunkt regner man med, at en kvinde der vejer 65 kilo og drikker én genstand ikke længere har alkohol i blodet, når der er gået 2 timer og 15 min.
Hvis et lille barn bliver udsat for alkohol i større mængder vil det oftest få problemer med at sove – så barnet sover mindre og mere uroligt samt at barnet kan være mere uroligt i timerne efter.
Amning og rygning
Så længe du ammer, får dit barn både den næring og de giftstoffer, du indtager. Derfor er det bedst at holde sig fra røg så længe du ammer.
Nikotin bliver hurtigt optaget i modermælken, og har en nedbrydningstid på ca. 90 minutter. Det er dog svært at måle om det er den passive rygning eller den nikotin, der optages igennem modermælken, der har de største skadelige virkninger.
Røgen kan også godt påvirke smagen af din mælk, så barnet har mindre lyst til at drikke den. Man mener dog, at det er bedre at amme og ryge, end at stoppe med at amme og samtidig ryge, da barnet jo så alligevel bliver udsat for passiv rygning men ikke får de vigtige næringsstoffer.
For at minimere risikoen for skader på barnet, hvis du vælger at ryge, bør du helt og aldeles undgå at ryge inde i huset, i bilen osv.
Du bør kun ryge lige efter, at du har ammet, for på den måde at give brysterne tid til at nedbryde nikotinen inden du igen skal amme.
kilde: SDU