Close
Log Ind Opret Bruger
Børnevaccinationsprogrammet – skema over tidspunkter
facebook pinterest twitter

Børnevaccinationsprogrammet – skema over tidspunkter

Redaktionen
22 september 2014, 11:37 Redaktionen

Hold øje med tidspunkterne for børnevaccinationsprogrammet

Hvilke vaccinationer tilbydes dit barn? Hvornår skal barnet vaccineres, hvorfor og mod hvad? Bliv klogere på børnevaccinationsprogrammet  i Danmark.

Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vaccinationer:

  • 5 mdr – får barnet samme tur som ved første vaccination. Dvs. 2 sprøjter.
  • 3 mdr – bliver barnet vaccineret mod: Difteri, stivkrampe, kighoste, polio, en type af meningitis og pneumokokker (som kan forårsage mellemørebetændelse, lungebetændelse, blodforgiftning og hjernehindebetændelse) Vaccinerne er fordelt på 2 sprøjter – vaccinen mod pneumokokker er én sprøjte og de resterende vacciner er samlet i én.
  • 12 mdr – gentages de to foregående vaccinationer. Dvs. 2 sprøjter.
  • 15 mdr – vaccineres barnet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
  • 4 år – vaccineres barnet igen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
  • 5 år – re-vaccineres barnet mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og en type af meningitis.
  • 12 år – vaccineres barnet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, hvis ikke det fik vaccinen anden gang, da det var 4 år gammelt. Derudover vaccineres piger også mod HPV-virus, som er en seksuelt overførbar virus, der kan medføre livmoderhalskræft og kønsvorter.

Du skal selv bestille tid til vaccinationerne, som er frivillige. Det er dog værd at overveje sine grunde til at lade være grundigt.

Vælger du at vaccinere dit barn er det vigtigt, at du overholder vaccinationstidspunkterne for at opnå fuld effekt af vaccinationerne.

Det er aldrig rart at se sit barn have ondt – og det gør jo en lille smule ondt at blive stukket. Langt de fleste børn har dog glemt det hele, det øjeblik i forlader lægen igen. Og husk på, at du hjælper barnet.

Nogle børn kan få feber efter vaccinationen eller opleve milde symptomer på de sygdomme, barnet netop er vaccineret imod.