Børnevaccinationsprogrammet – skema over tidspunkter
Hvilke vaccinationer tilbydes dit barn? Hvornår skal barnet vaccineres, hvorfor og mod hvad? Bliv klogere på børnevaccinationsprogrammet i Danmark.
Det danske børnvaccinationsprogram er et tilbud til alle børn i Danmark og det er gratis. De tilbydes vaccination med ti infektionssygdomme. Du kan selv udvide med flere vaccinationer, som fx Skjoldkopper og Influenza.
Få overblik over det danske børnevaccinationsprogram:
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vaccinationer:
- 3 mdr – bliver barnet vaccineret mod: Difteri, stivkrampe, kighoste, polio, en type af meningitis og pneumokokker (som kan forårsage mellemørebetændelse, lungebetændelse, blodforgiftning og hjernehindebetændelse) Vaccinerne er fordelt på 2 sprøjter – vaccinen mod pneumokokker er én sprøjte og de resterende vacciner er samlet i én.
- 5 mdr – får barnet samme tur som ved første vaccination. Dvs. 2 sprøjter.
- 12 mdr – gentages de to foregående vaccinationer. Dvs. 2 sprøjter.
- 15 mdr – vaccineres barnet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
- 4 år – vaccineres barnet igen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.
- 5 år – re-vaccineres barnet mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio og en type af meningitis.
- 12 år – vaccineres barnet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, hvis ikke det fik vaccinen anden gang, da det var 4 år gammelt. Derudover vaccineres piger også mod HPV-virus, som er en seksuelt overførbar virus, der kan medføre livmoderhalskræft og kønsvorter.
Følger dit barn det danske vaccinationsprogram, er han/hun godt beskyttet mod disse de ti sygdomme:
- Difteri, der bl.a. kan give alvorlig og livstruende halsbetændelse.
- Stivkrampe (tetanus), der kan fås efter sårinfektion og resultere i en livstruende krampetilstand.
- Kighoste (pertussis), der kan være alvorlig især hos helt små børn.
- Polio, der kan medføre lammelser.
- Hib-infektion, der kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller strubelågsbetændelse.
- Pneumokoksygdom, der kan medføre blodforgiftning og meningitis.
- Mæslinger, der giver høj feber, hoste, forkølelse, øjenirritation og udslæt samt risiko for alvorlige komplikationer, fx lunge- eller hjernebetændelse.
- Fåresyge (parotitis epidemica), der giver hævede spytkirtler og let feber og kan medføre meningitis (hjernehindebetændelse) eller testikelbetændelse samt varige mén.
- Røde hunde (rubella), der giver let feber, hævede kirtler og udslæt. Smitte af gravide inden for de første tre måneder af graviditeten kan medføre abort eller fosterskader.
- Livmoderhalskræft, analkræft samt kønsvorter forårsagt at infektion med human papillomavirus (HPV). HPV-infektioner forekommer i over 100 forskellige undertyper. Nogle af disse typer forårsager vorter, andre typer forårsager kønsvorter (kondylomer), og visse kræftfremkaldende typer er årsag til livmoderhalskræft og analkræft.
Du skal selv bestille tid til vaccinationerne, som er frivillige. Det er dog værd at overveje sine grunde til at lade være grundigt.
Vælger du at vaccinere dit barn er det vigtigt, at du overholder vaccinationstidspunkterne for at opnå fuld effekt af vaccinationerne.
Det er aldrig rart at se sit barn have ondt – og det gør jo en lille smule ondt at blive stukket. Langt de fleste børn har dog glemt det hele, det øjeblik i forlader lægen igen. Og husk på, at du hjælper barnet.
Nogle børn kan få feber efter vaccinationen eller opleve milde symptomer på de sygdomme, barnet netop er vaccineret imod.