Close
Log Ind Opret Bruger
Skoldkopper under graviditeten
facebook pinterest twitter

Skoldkopper under graviditeten

Julie - Min-Mave.dk
4 juli 2021, 09:10 Julie - Min-Mave.dk

skoldkopper

 

Hvad er skoldkopper?

Skoldkopper som gravid kan være en meget alvorlig sygdom og bør tages seriøst før, under og efter graviditeten. Skoldkopper er en meget smitsom men almindelig sygdom med feber og karakteristisk udslæt. Sygdommen skyldes en virus kaldet varicella-zoster virus (VZV). Når man bliver smittet og sygdommen er i udbrud kaldes den skoldkopper og ses som hududslæt med blærer og ofte voldsom kløe. Virusen vil altid være at finde i din krop, når du først er blevet smittet. Virusen kan gå i udbrud senere hen i livet og sker dette, betegnes det helvedsild. 

Sygdommen kan også ramme voksne, men kan være farligere for voksne end for børn at blive ramt af sygdommen.

Læs også: Skoldkopper – Sådan hjælper du dit barn

 

Graviditet og skoldkopper

Hvis en voksen kvinde ikke har haft sygdommen og er gravid, bør hun undgå smitten, da der kan være risiko for fosterskader – risikoen er ca. 2% og er størst i de første 20 uger af graviditeten.

Bliver hun udsat for smitte, skal hun kontakte lægen, så hun kan få forebyggende behandling. Er du i tvivl om, hvorvidt du har haft det, kan lægen ved en simpel blodprøve give dig svar.

Det anslås dog at 98% af den voksne befolkning har haft sygdommen.

Hvis en mor ikke tidligere har haft sygdommen og bliver smittet i ugen op til fødslen eller 4 uger efter fødslen, bliver den nyfødte smittet og skal derfor have en forebyggende indsprøjtning, da skoldkoppevirus hos det spæde barn i sjældne tilfælde kan være dødelig.

Hvis du som mor, har haft skoldkopper, så er dit barn delvist beskyttet mod sygdommen i de første måneder af sin levetid. Det skyldes at du har overført antistoffer til din baby igennem moderkagen. Hvis du derimod ikke har haft det, eller først har fået det under graviditeten, så kan din baby blive smittet tidligt med skoldkopper, hvis fx en større søskende får sygdommen.

 

Hvordan behandles gravide med skoldkopper?

Er du gravid uden antistoffer mod skoldkopper og er blevet udsat for smitte, vil du blive tilbudt behandling med immunglobulin, som kan beskytte dig mod smitten. 

Ved udbrud af skoldkopper under graviditeten kan forekomme spontan abort, fostermisdannelser og hæmmet vækst hos barnet. Derudover bør den gravide behandles på sygehus, da hun har stor risiko for at få alvorlig lungebetændelse.

 

Kan man som gravid blive vaccineret mod skoldkopper?

Har du ikke haft skoldkopper i dit liv, er du ikke beskyttet med antistoffer. Du kan vælge at blive vaccineret før du bliver gravid og derigennem sikre fuld beskyttelse mod skoldkopper under din graviditet. Du kan ikke vaccineres når du er blevet gravid. 

Det er en rigtig god idé, at blive vaccineret efter fødslen, hvis du ikke nåede det før din graviditet.

Læs meget mere om skoldkoppevaccinen på SSI.dk