Modermælkserstatning og modermælkstilskud
Modermælkserstatning kan bruges som erstatning for amning eller som supplement til amning, hvis baby ikke kan blive mæt af din brystmælk alene.
Erstatningerne fås både som færdigblandede ”juicebrikker” eller som pulver, som du selv skal blande med mælk.
Det er billigst at blande modermælkserstatning selv med det pulver, man kan købe i butikkerne.
Alle modermælkserstatningsprodukter i Danmark lever op til høje krav, så man kan trygt vælge den billigste.
Det skal du være opmærksom på
Husk altid at overveje brugen af modermælkstilskud. Når du springer en amning over, registrerer kroppen det, og nedsætter efterfølgende produktionen af mælk.
Derfor er det vigtigt kun at bruge modermælkserstatning, når du virkelig har behov for det.
Du kan eventuelt forebygge at din mælkeproduktion falder ved at pumpe mælk ud på de tidspunkter, hvor du ellers ville have ammet.
2 typer modermælkserstatning og modermælkstilskud
Der findes to typer modermælkserstatninger – en der erstatter brystmælk, og en tilskudsblanding der give som supplement til fast føde, når barnet er 6 måneder gammelt.
Hvis barnet trives med modermælkserstatning og spiser lidt fast føde, er der dog ingen grund til at skifte til tilskudsblandingen.
Det skal du være opmærksom på
Det er vigtigt at blandingsforholdet på pakken overholdes nøjagtigt. Er der for lidt pulver i vandet får barnet ikke den næring det skal have, og er der for meget pulver i, kan barnet få hård mave.
Som rettesnor skal barnet have 1/6 af dets vægt fordelt på 6-8 måltider i døgnet. Dog max 1 liter i døgnet.
Der findes forskellige mærker af modermælkserstatning og kravene er så skrappe til fremstillingen, at der ikke er nogen mærker, der er bedre end andre.
Men nogle børn får hård mave af den ene slags, mens andre børn ikke trives på den anden. Du må derfor prøve dig frem.
Får barnet hård mave eller mavepine kan du forsøge at skifte til et andet mærke.
Tips til mælkeproduktionen
Modermælkserstatning skal opvarmes til kropstemperatur, før det gives til barnet. Blandingen skal laves af kogt vand, der er afkølet til ca. 37 grader. Hvis vandet er for varmt, når pulveret tilsættes, går nogle af vitaminerne tabt.
Blandingen skal altid hældes på rengjorte og skoldede flasker, ligesom flaskesutten skal skoldes.
En blanding der er drukket af, må aldrig genopvarmes.
Holdningen til om man må blande modermælkserstatning til et døgn ad gangen er forskelligt. Nogle sundhedsplejersker fraråder det, mens andre mener det er OK. Vælger du at blande til et døgn ad gangen skal blandingen opbevares på køl.
En god mellemvej er at have flasker med den korrekte mængde kogte afkølede vand stående i køleskabet. Varm så vandet op til kropstemperatur i mikroovnen, når barnet skal spise og tilsæt derefter pulveret.
Ubrugt kogt vand skal kasseres efter et døgn.