K-vitamin er vigtigt for blodet
K-vitamin
Vitaminer er sammensatte atomer, hvilke kaldes et molekyle.
Vitamin K kommer af koagulation, hvilke betyder størkning af blod. Mangel på vitaminet gør at blodet ikke kan eller har svært ved at størkne.
Der findes 2 former i naturen:
K1: Fyllikinon, findes i grønne planter, er fedtopløselig og optages i tyndtarmen, hvor det oplagres i små depoter i leveren.
K2: Menakinon, som laves af bakterierne i tarmen.
Hvad bruger kroppen det til?
Udover at det spiller en central rolle i den komplicerede proces der får blodet til at størkne, så er det også vigtigt for dannelsen af andre proteiner.
Vitamin K ændre aminosyren, Glutamat i nogle specifikke proteiner, der gør at proteinerne kan binde kalcium, hvilke er vigtigt for blodets størkningsproces.
Vitaminet hjælper også til dannelsen af andre proteiner, blandt andet osteokalcin, der gør det muligt at aflejre kalk i knoglevævet.
Hvor i kosten findes det?
Fyllikinon (k1) findes i grønne grøntsager, især mørkegrønne såsom broccoli, kål, spinat. Derudover findes det også i lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.
Tarmen bidrager desuden med op mod halvdelen af den nødvendige af K2-vitamin (menakinon).
Vitaminet er tager ikke skade af varme, sollys eller luft – så det nedbrydes ikke hvis man spiser kogte grøntsager.
Spædbørn
Efter fødslen får barnet en indsprøjtning med 1mg K-vitamin for at sikre, at han/hun ikke kommer i underskud. Modermælken indeholder for små mængder af vitaminet. Barnets bakterieflora er heller ikke veludviklet, at den kan producere K-vitaminet selv.