Jern – så meget skal du og din baby have
Jern
Jern tilhører sammen med vitaminerne gruppen mikronæringsstoffer. Jern er et grundstof, hvilke vil sige det er et enkelt atom, hvorimod vitaminer er molekyler (sammensat af flere atomer).
2/3 dele af jernet i kroppen findes i blodet og musklerne, men den sidste tredjedel er i leveren, milten og i den røde knoglemarv, hvor de røde blodlegemer dannes. Hos en ”normal” person indeholder kroppen cirka 30 – 40 milligram jer per kilo kropsvægt.
Blodmangel på grund af jernmangel opstår først efter lang tid med underskud af jern, da kroppens lagre først skal tømmes. Men sker dette, vil man føle sig træt, dårligt humør og ugidelig.
Hvad bruger kroppen det til?
Jern udgøre den centrale enhed i hæmoglobinmolekylet i de røde blodlegemer. Det sørger for at transportere ilt rundt i kroppen og der livsvigtig.
Kost
Kornprodukter er der hvor vi får mest jern fra, mens frugt og grønt bidrager med 1/5 del og kød også bidrager med 1/5 del.
Får vi det fra kød, kaldes Hæm-jern og dette optages lettere i vores mavetarm kanal. Det er dog kun cirka 1/10 del af den jern vi indtager, der er Hæm-jern.
De bedste kilder er lever og broccoli.
Læs også: Få dit barn til at spise grøntsager
Gravide
Sundhedsstyrelsen anbefaler jerntilskud til gravide fra 10. graviditetsuge.
Tilskuddet kan også tages som en multivitamin –mineraltablet til gravide, som skal tages under hele graviditeten. Dette gør at man opbygger jerndepoterne i de første 6 måneder, så man ikke behøver at tage store doser den sidste tredjedel af graviditeten.
Mange kvinder mister meget blod ved fødslen og får derved en lav blodprocent. Dette kan gøre en træt, miste appetitten og i dårligt humør. Derfor er det en god ide at fortsætte med jerntilskud noget tid efter fødslen, især i vinterhalvåret.
Børn
Barnet er født med fyldte jerndepoter, hvilke rækker til de er omkring 6 måneder. Fra barnet er et halvt år, til et år, skal han/hun have tilskud, medmindre at barnet får mindst 400 ml jernberiget modermælkserstatning.
Dråber kan købes i håndkøb, og barnet skal cirka have 8 mg dagligt.
Er barnet for tidligt født (gestationsalder < 37 uger) skal barnet have tilskuddet uanset om barnet får modermælk, modermælkserstatning eller tilskudsblanding. Barnet skal have 8 mg dagligt fra 4. uge til 1 år.
Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk