Close
Log Ind Opret Bruger
Hård mave – Fra fødsel til tumlingealder
facebook pinterest twitter

Hård mave – Fra fødsel til tumlingealder

Redaktionen
15 januar 2014, 13:31 Redaktionen

forstoppelse

Børn der udelukkende får modermælk, har normalt ikke hård mave, hvorimod børn der får modermælkserstatning ofte har lidt problemer med maven.

En forstoppelse kan afhjælpes ved at få lidt laktulosesaft hver dag. De første fire måneder må barnet få op til seks ml hver dag, og efter fire måneder må de få op til ti ml om dagen. Laktulosen er almindeligt mælkesukker og kan købes som håndkøb på apoteket.

 

Mavemassage

Mange læger og sygeplejersker anbefaler mavemassage imod en hård mave. Det virker afslappende og kan derved hjælpe med at få gang i maven.

Massér med flad hånd rundt om navlen i urets retning, hold derefter barnets ben samlede og pres dem op mod maven og tilbage igen, mens barnet ligger på puslebordet uden ble på.

Til skemad

Den mest almindelige årsag til hård mave ved overgangen fra modermælk til skemad skyldes væskemangel.

Barnets tarme skal vænne sig til fasterer føde og barnet får ikke den samme mængde væske gennem maden. Det er derfor vigtigt at give barnet ekstra væske i denne periode.

 

Hos større børn.

Hos børn over et år, kan hård mave også skyldes, at kosten ikke er fiberrig nok. Er kosten for fin, har tarmene ikke nok at arbejde med.

Ved sådan en forstoppelse, skal barnet have grovere kost, såsom rå grønsager, grovbrød og frugt (undtagen bananer).

Derudover skal barnet have rigeligt med væske, det letter fordøjelsen.

Virker den grovere kost ikke, så kan et alternativ være svesker eller tørrede abrikoser.