Close
Log Ind Opret Bruger
Gylp hos spædbørn og babyer
facebook pinterest twitter

Gylp hos spædbørn og babyer

Redaktionen
22 januar 2014, 09:54 Redaktionen

gylp

Gylp

Nogle børn gylper meget og andre gylper næsten ikke.

Gylp består af mælk og lidt mavesyre, deraf den sure lugt.

Mavemundsmusklen, der sørger for, at holde maden nede i maven er ikke helt udviklet hos det lille barn. En lille bøvs kan derfor skubbe mælken med op igen. Gylpen kan også komme, når barnet ligger ned og derved ikke kan udnytte tyngdekraften.

Børn der gylper meget holder først op, når de begynder at få fast føde, som er sværere at gylpe op.

 

Når mælken løber for hurtigt

Har moren meget mælk i brystet, vil barnet kunne sluge maden, uden at skulle danne undertryg med munden. Denne ammeteknik gør at barnet sluger meget luft, og der er risiko for, at han/hun spiser for mere end der er plads til.

Disse børn gylper tit, og det kan være i ret store mængder. For at undgå dette, kan man holde mælken tilbage, ved at klemme med tommel- og pegefinger om brystvorten i starten af måltidet, eller man kan malke lidt ud.

For at undgå gylp, så hold mange pauser, selvom barnet brokker sig. Mælken skal have ro til at falde til ro i maven.

 

Når gylp bliver til opkast

Det er svært at vurdere, hvor meget mælk der er kommet op. Det kan se voldsomt ud, men ofte handler det ikke om så store mængder.

Gylpens udseende og lugt kan variere, alt efter hvor længe mælken har været i maven. Desto længere der har ligget i maven, desto mere syrligt lugter det og des flere klumper er der.

Gylper barnet en enkelt gang i så store mængder, at man ville kalde det opkast, så behøver man ikke være bekymret. Sker det ofte eller tager barnet ikke på i vægt, så skal man kontakte lægen.