Gulsot hos baby: Hvad er det, og hvad kan du gøre?
Gulsot er et fænomen, der opstår, når bilirubin, et stof, der dannes i leveren, samler sig i huden og øjnene. Dette kan resultere i en gul farve i huden og øjnene, hvilket kan være bekymrende for forældre til nyfødte. Heldigvis er gulsot ofte et midlertidigt problem, der kan behandles med succes.
Som udgangspunkt er det normalt, at nyfødte får let gulsot og dermed er lidt gyldne i huden. Gulsoten viser sig ofte 3-4 dage efter fødslen.
Hvad er gulsot?
Et barn fødes med et overskud af røde blodlegemer, og det overskud nedbrydes efter fødslen. Dette er helt normalt. Et af stofferne der udvikles, når de røde blodlegemer nedbrydes hedder bilirubin. Det er dette stof, der gør at barnets hud farves gul / gylden, hvis det hober sig op i barnets krop.
Barnet omdanner og udskiller bilirubin gennem leveren. Barnets lever er dog umoden og kan ikke altid følge med, så derfor kan der ske en ophobning i kroppen.
Hvem får gulsot?
Omkring 6 ud af 10 nyfødte udvikler gulsot. Som udgangspunkt skal gulsot hos nyfødte betragtes som en normal tilstand og vil derfor ikke blive behandlet.
Der er dog nogle børn, der har større risiko for at udvikle en behandlingskrævende gulsot. Dette er for eksempel børn, der er født for tidligt, har lav fødselsvægt, børn hvor moderen har dannet antistoffer mod barnets blodtype, eller børn der får en infektion efter fødslen.
Mange af disse børn vil være indlagt på sygehuset i flere dage efter fødslen, for at der kan blive holdt øje med barnet.
Hvad er årsagerne til gulsot hos babyer?
Der er flere faktorer, der kan føre til gulsot hos babyer, herunder:
- For tidlig fødsel: Babyer, der bliver født for tidligt, har en øget risiko for at udvikle gulsot, da deres lever kan være forsvarsløse og ikke klar til at håndtere mængden af bilirubin i kroppen.
- Rhesusforskellighed: Hvis mor og barn har forskellige blodtyper, kan barnet udvikle gulsot. Dette skyldes, at barnet’s røde blodlegemer kan angribes af morens immunsystem, hvilket fører til en øget produktion af bilirubin.
- Mængden af blodlegemer: Babyer, der har for mange røde blodlegemer, kan også være i fare for at udvikle gulsot. Dette kan være tilfældet ved polycytæmi – en tilstand, hvor der er et overskydende af blodlegemer i kroppen.
Hvad skal man holde øje med?
Først skal det slås fast at let gulsot er normalt!
Barnet kan have en gullig farve i huden i flere uger, hvilke er normalt, så længe farven aftager. Mængden af bilirubin er størst på 3. – 4. dagen og skal aftage herefter.
Det er vigtigt at holde øje med:
- Barnet allerede er gult på 1. – 2. dagen. Kontakt fødested eller lægen.
- Barnet er gult og sover mere og mere pga. sløvhed.
- Barnet er gult og har svært ved at tage fat om brystet samt ikke viser interesse for mad.
- Barnet er gult og urinen er koncentreret og sparsom.
Hvordan behandles gulsot hos babyer?
De mest almindelige symptomer på gulsot hos babyer inkluderer:
- En gulagtig farve på hud og øjne
- Træthed og dårlig tilpasning
- Nedsat appetit
- Diarré
I de fleste tilfælde kræver gulsot hos babyer ikke behandling, da det forsvinder af sig selv inden for de første par uger af livet. I nogle tilfælde kan det imidlertid være nødvendigt at behandle gulsot med fototerapi – en form for lysbehandling, der hjælper med at nedbryde bilirubin i kroppen.
Kilde: jordemoderforeningen.dk
Hvordan kan jeg forebygge gulsot hos min baby?
Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge gulsot hos din baby:
- Sørg for at få en blodprøve, når du er gravid, for at undersøge, om du og din baby har forskellige blodtyper, der kan føre til gulsot.
- Giv din baby amning så ofte som muligt, da dette kan hjælpe med at regulere mængden af bilirubin i kroppen.
- Fodre din baby regelmæssigt og sørg for, at de får nok væske. Dette kan hjælpe med at forhindre dehydrering, som kan forværre gulsot.
- Hold øje med tegn på gulsot, såsom en gulagtig farve på hud og øjne, træthed og dårlig tilpasning, nedsat appetit og diarré. Hvis du bemærker disse tegn, skal du kontakte din læge.
Forebyggelse er den bedste måde at håndtere gulsot på, så sørg for at følge disse råd for at sikre din babys sundhed og velvære.
Læs også: