Close
Log Ind Opret Bruger
Gulsot – Det skal du være opmærksom på
facebook pinterest twitter

Gulsot – Det skal du være opmærksom på

Redaktionen
22 maj 2014, 17:08 Redaktionen

gulsot

Som udgangspunkt er det normalt, at nyfødte får let gulsot og dermed er lidt gyldne i huden. Gulsoten viser sig ofte 3-4 dage efter fødslen.

 

Hvad er gulsot?

Et barn fødes med et overskud af røde blodlegemer, og det overskud nedbrydes efter fødslen. Dette er helt normalt. Et af stofferne der udvikles, når de røde blodlegemer nedbrydes hedder bilirubin. Det er dette stof, der gør at barnets hud farves gul / gylden, hvis det hober sig op i barnets krop.

Barnet omdanner og udskiller bilirubin gennem leveren. Barnets lever er dog umoden og kan ikke altid følge med, så derfor kan der ske en ophobning i kroppen.

 

Hvem får gulsot?

Omkring 6 ud af 10 nyfødte udvikler gulsot. Som udgangspunkt skal gulsot hos nyfødte betragtes som en normal tilstand og vil derfor ikke blive behandlet.

Der er dog nogle børn, der har større risiko for at udvikle en behandlingskrævende gulsot. Dette er for eksempel børn, der er født for tidligt, har lav fødselsvægt, børn hvor moderen har dannet antistoffer mod barnets blodtype, eller børn der får en infektion efter fødslen.

Mange af disse børn vil være indlagt på sygehuset i flere dage efter fødslen, for at der kan blive holdt øje med barnet.

 

Hvad skal man holde øje med?

Først skal det slås fast at let gulsot er normalt!

Barnet kan have en gullig farve i huden i flere uger, hvilke er normalt, så længe farven aftager. Mængden af bilirubin er størst på 3. – 4. dagen og skal aftage herefter.

Det er vigtigt at holde øje med:

  • Barnet allerede er gult på 1. – 2. dagen. Kontakt fødested eller lægen.
  • Barnet er gult og sover mere og mere pga. sløvhed.
  • Barnet er gult og har svært ved at tage fat om brystet samt ikke viser interesse for mad.
  • Barnet er gult og urinen er koncentreret og sparsom.

 

Behandling

Let gulsot klarer barnet selv og kræver ingen behandling. I sjældne tilfælde, kan mængden af bilirubin blive så højt, at det i yderste konsekvens kan farve hjernen gul, og skade barnets hjernen. Dette er dog yderst sjældent, og i dag er man meget opmærksom på gulsot, og barnet vil være i behandling, før det kommer så vidt.

Undersøgelse for gulsot, udover hvad man kan se med det blotte øje, kan gøres via en blodprøve eller med et gulsotmeter. Gulsotmeteret er det første man bruger og er et lille apparat, hvor man med lys kan måle, hvor gul hudens farve er.

Er barnets bilirubin niveau højt i blodprøven, vil barnet blive indlagt. Her vil barnet blive lagt i en lyskasse, hvor han/hun belyses med et specielt lys, der hjælper barnet med at udskille affaldsstofferne. Barnet vil (ligesom på billedet) ligge afklædt, mens det sover i et par dage, alt afhængigt af hvor hurtigt niveauet af bilirubin falder.

I yderste sjældne tilfælde, er der ophobet så meget bilirubin i barnets blod, at lysbehandlingen ikke er nok. Så vil barnet skulle have en udskiftningstransfusion, hvilke er udskiftning af barnets blod.

Kilde: jordemoderforeningen.dk