Close
Log Ind Opret Bruger
D-vitamindråber til spædbørn: Alt du skal vide
facebook pinterest twitter

D-vitamindråber til spædbørn: Alt du skal vide

Avatar
14 januar 2021, 09:50 Redaktionen


mother feeding her baby by spoon

Det anbefales, at du giver dit barn D-vitamin i form af D-dråber allerede når de er 2 uger gammel. Modermælk indeholder en masse rigtig gode vitaminer og en masse god næring, som dækker din baby rigtig godt ind indtil barnet er 6 måneder men det anbefales altså stadig, at give dit barn D-dråber hverdag fra 2 ugersalderen. 

December 2020 kom der nogle nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Før anbefalede man D-dråber fra 2 uger til 2 år, men nu anbefaler de der helt op til 4 års alderen. 

 

D-vitamin

D-vitamin er fedtopløseligt. Det vil sige, at det ikke kan opløses i vand og udskilles ikke med urinen. I stedet kan det ophobes i kroppens fedtdepoter og ved meget store indtag (læs 100 gange normal dosis over længere tid) medføre forgiftnings tilstande i kroppen.

Da D-vitamin er fedtopløseligt, bør det også indtages sammen med et fedtholdigt måltid – i det her tilfælde modermælk. På grund af fedtopløsligheden bliver vitaminet udskilt med modermælken, men dette er dog ikke nok for barnet.

D-dråber fremmer optagelsen af calium fra tarmen, som bruges til at danne stærke knogler og tænder. Nyere forskning hentyder til at D-vitamin er nødvendigt for at immunforsvaret ikke overreagerer og ødelægger kroppens egne celler.

D-dråber nedbrydes ikke, som så mange andre vitaminer, af kogning og stegning, men derimod af udsættelse for lys.

 

Læs også: Vitaminguide til ammende og småbørn

 

Anbefaling

Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn fra 2 uger – 4 år får 10 mikrogram D-vitamin (D-dråber) dagligt.

Man anbefaler dog ikke D-dråber til spødbørn som får dagligt min. 800 ml modermælkserstatning med 1,3 µg D-vitamin pr 100 ml.

 

Læs også: Talgknopper: Læs alt om de små hvide knopper

 

Tips

For bedre at huske at give dråberne hver dag, så find et fast tidspunkt på dagen, hvor barnet får sine D-vitamin dråber.

D-vitamin er fedtet og klæber til skeen. Gør skeen våd under den kolde hane eller pres et par dråber modermælk ud på skeen, så perler vitamindråberne ovenpå, og det bliver lettere at give barnet dråberne.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk