Close
Log Ind Opret Bruger
Brystbetændelse og den smertefulde amning
facebook pinterest twitter

Brystbetændelse og den smertefulde amning

Redaktionen
1 marts 2021, 11:00 Redaktionen

Mor ammer sit barn

De fleste ammende mødre vil, på et eller andet tidspunkt, stifte erfaring med mælkeknuder i brystet til stor svie og smerte. Der findes heldigvis adskillige forebyggende tiltag man kan gøre for at få løsnet de tilstoppede mælkegange, der ellers kan ende ud i en smertefuld omgang brystbetændelse.

 

Tre former for brystbetændelse

Der findes tre former for brystbetændelse:

  • Brystbetændelse grundet ophobet mælk
  • Brystbetændelse grundet eksponering for kulde
  • Bakteriel brystbetændelse

 

For meget mælk

Hvis barnet ikke tømmer brysterne for mælk under amning, er der risiko for at der dannes mælkeknuder, som kan udvikle sig til brystbetændelse. Måden at undgå dette på er i bund og grund, at sørge for at få tømt brysterne under eller efter amning. Hvis det er helt korrekt, er et bryst aldrig helt tomt, men man kalder det tomt når det føles blødt og der ingen mælkeknuder er.

Du kan med fordel nøjes med kun at lade barnet sutte til måltiderne, og kun benytte et bryst til hvert måltid. På den måde sætter du mælkeproduktionen en smule ned og de meget ømme bryster får lidt ro. Sørg for at holde brysterne varme, og giv dem en let massage under amningen.

 

Brystbetændelse grundet kulde

Bliver bryster udsat for kulde (eller nogle gange bare træk), får det mælkegangene til at snævre sig sammen og mælken får sværere ved at passere. Ligesom ved for meget mælk, er der risiko for at denne sammentrækning af mælkegangene.

 

Bakteriel brystbetændelse

I forhold til de to andre former for brystbetændelse er der her tale om en reel betændelsestilstand. En bakteriel brystbetændelse opstår, når der kommer bakterier ind i mælkegangene via små revner og sår på brystvorten. Det kræver antibiotika at komme af med, og din læge vil vurdere om barnet må få modermælken eller ej under forløbet.

 

Symptomer på brystbetændelse

De første tegn på en begyndende brystbetændelse starter ved mælkeknuden. Hvis du ammer og oplever en ømhed eller måske en meget koncentreret varme i dit bryst eller armhule, så er der højst sandsynligt en mælkeknude på vej.

Når først en mælkeknude har udviklet sig til brystbetændelse vil du opleve rødme, brystspændinger, hævelse, høj feber og generel influenzalignende følelse i kroppen.

 

Behandling af tilstoppede mælkekirtler

Når der opstår mælkeknuder er dit vigtigste våben amningen. Det handler ganske enkelt om, at blive ved med at amme i kortere intervaller, for at komme af med den overskydende mælk.

For at være i stand til dette, skal mælkegangene åbnes så mælken igen kan løbe frit. Herefter skal mælken suges ud, enten af barnet under en amning eller en brystpumpe. Du kombinerer dette med brystmassage.

Så snart den fastsiddende mælk kommer ud, vil symptomerne falde og brystet bliver mindre ømt. Har du stadig feber efter et døgn bør du kontakte lægen.

Gode råd fra andre mødre med mælkeknuder

  • Tag et varmt bad, og massér brystet under det varme vand, der hvor mælkeknuden er. Massér udefra og ind i cirkler. På denne måde kan der blive løsnet op for knuden.
  • Am, am, am! Am på livet løs i det bryst, hvor knuden er, så der kommer gennemløb. (Husk dog også det andet bryst)
  • Am i forskellige stillinger for at få tømt brystet helt. F.eks. tvillingestillingen/indianerstillingen
  • Am i en stilling, hvor babyen ligger med hagen peget mod det sted, hvor du har smerter
  • Undgå kulde – både på dine bryster og dine fødder. Brug evt. et uld/silke ammeindlæg.
  • Brug en varmepude på brystet, og massér i cirkler ind mod brystet.
  • Kontakt en ammevejleder, hvis problemet opstår igen

 

Forebyggelse og råd

Ideelt set vil vi alle helst undgå både mælkeknuder og brystbetændelse, så forebyggelse er vores bedste ven.

Efter hver amning er det vigtigt, at du mærker dit bryst igennem for hårde områder. Hvis du kan mærke hårde områder, er det mælkekirtler der ikke er blevet ordentlig tømt. I disse situationer kan du prøve at lægge dit barn til igen, for at få tømt områderne for mælk. Under amningen kan du lægge fingrene, hvor du mærker mælkeknuden, og nænsomt stryge fingrene ind mod brystvorten. Den bedste position at have barnet i, er ved at have dets hage i retningen mod området, og det kan anbefales at forsøge sig med forskellige ammestillinger.

Når du ikke ammer kan du hjælpe dine bryster godt på vej ved at undgå stramme bh’er og tøj der trykker mod brystet. En lun påklædning foroven kan også være en fordel.