3 favoritopskrifter på babymad 4-12 måneder
Vi bringer her, i samarbejde med Semper som er nordens største producent af babymad, 4 opskrifter på hjemmelavet babymad, som passer til netop den alder dit barn har. Så på med forklædet og ud i køkkenet!
Når man selv vil lave babymad til sit barn, behøver det ikke begrænse sig til frugtmos, grøntsagsmos og grød.
I samarbejde med Semper bringer vi her nogle spændende opskrifter på middagsretter til dit lille barn, som er ernæringsmæssige korrekte for de små maver.
Gulerods- og kartoffelmos
Fra 4 måneder
Du skal bruge
3 gulerødder
2 kartofler
1 ½ spiseske rapsolie
1 ¼ dl vand (Brug gerne af kogevandet)
Sådan gør du
1. Start med at skylle og skrælle både kartofler og gulerødder.
2. Skær dem i små stykker
3. Lad dem koge i cirka 15 minutter indtil stykkerne er bløde. Mærk efter ved at prikke i dem med en skarp kniv. Slipper stykkerne kniven, er de færdige.
4. Mos de kogte grøntsager med en elpisker eller gaffel sammen med kogevandet og rapsolien. Brug ikke en blender – det kan gøre mosen klistret.
Lasagne
Fra 6 måneder
Du skal bruge
1 finthakket løg
25 gram finthakket knoldselleri
1 finthakket gulerod
1 spiseske rapsolie
2 ½ dl hakkede tomater (fra dåse eller friske – anvender du friske skal du huske at blanchere skindet af først)
100 gram hakket oksekød
1 teske oregano
1 ½ dl pastaskruer
1 ½ spiseske hvedemel
2 dl. Mælk
25 gram mild, revet ost
Sådan gør du
1. Svits løg, knoldselleri og gulerod let i en gryde. De må ikke begynde at få farve.
2. Tilsæt tomater, oregano og oksekødet og lad det hele simre.
3. Rør melet ud i mælken med en gaffel og hæld det ned i gryden til resten af ingredienserne.
4. Kog det hele op under omrøring, så kødsaucen bliver tykkere i konsistensen.
5. Tilsæt osten.
6. Sæt pastaen over og lad den koge, til den er næsten færdig.
7. Bland pastaen i kødsaucen.
8. Blend herefter retten til den får den konsistens, der passer dit barn.
Kartofler med laks og ærter
Fra 8 måneder
Du skal bruge
2 kartofler til kartoffelmos
2 kartofler i tern
1 dl. Vand
50 g. knoldselleri (ca. 1 dl.)
1 ½ dl mælk
½ dl fløde
100 g. laks uden ben
2 tsk. tørrede dild
1 tsk. citronsaft
1 tsk. rapsolie
2 spsk. Hvedemel
½ dl. Mælk til jævning
½ knivspids hvid peber
Sådan gør du
1. Kartoflerne skæres i mindre stykker, koges i 1 dl. vand til de er møre, og moses derefter i kogevandet.
2. Knoldselleri og de resterende kartofler skæres i tern af ca. ½ cm.
3. Dette fyldes i en gryde sammen med mælk og fløde. Skru ned før det begynder at koge.
4. Lad det simre under låg til stykkerne er bløde.
5. Lav en meljævning af den resterende mælk og mel.
6. Denne jævning fordeles i gryden, til den ønskede konsistens opnås.
7. Steg eller damp laksen, som deles i mindre stykker og fordeles i kartoffelmosen.
8. Herefter tilsættes ærter, dild, citronsaft og rapsolie og røres forsigtigt sammen.
9. De to retter blandes godt sammen og koges op et par minutter.
Kartofler i fad med skinke og ærter
Fra 12 måneder
Du skal bruge
4 kartofler
½ gulerod (mellemstørrelse)
½ dl. ærter
½ løg
80 g. røget økologisk skinke
½ dl. fløde
1 ½ + 1 ½ dl. mælk
½ dl. revet mild ost
En smule presset hvidløg (kan undlades)
½ knivspids sort peber
1 ½ spsk. hvedemel
Sådan gør du
1. Kartofler og gulerod skrælles og skæres i små tern.
2. Halvdelen af kartoflerne og guleroden koges under låg indtil de er møre.
3. Blendes til en fin puré sammen med kogevandet.
4. Skinken og løget hakkes fint og lægges i en gryde sammen med de resterende kartofler, fløde, 1 ½ dl. mælk og krydderierne.
5. Bringes i kog og simrer under låg i ca. 20 min., indtil kartoflerne er møre.
6. Husk at røre jævnligt, så det ikke brænder på.
7. Hvedemel røres ud i resten af mælken og tilsættes puréen, samt revet ost og ærter.
8. Lad massen koge op under forsigtig omrøring indtil osten er smeltet og ærterne varme.