Close
Log Ind Opret Bruger
Tidlig spontan abort – graviditeten slutter tidligt
facebook pinterest twitter

Tidlig spontan abort – graviditeten slutter tidligt

Avatar
4 februar 2013, 14:42 contsite1
Tidlig spontan abort

En tidlig spontan abort, er en spontan udstødelse af et embryo eller foster. En abort der sker i første trimester (graviditetens første ca. 13 uger) kaldes en tidlig abort. Mange læger mener at alle kvinder i den fødedygtige alder får mindst èn ufrivillig abort, og at ca. 50 % af alle befrugtninger ender i abort. Tallet kan endda være helt op mod 80 %.

Langt de fleste aborter indtræffer dog så tidligt i graviditeten, at kvinden ikke engang har en mistanke om at hun er gravid endnu. Måske vil hun blot opfatte menstruationen en anelse forsinket, lidt mere kraftig og måske en anelse mere smertefuld. Dette kaldes også en “biokemisk graviditet”.

Derfor er abortgrænsen sat ved 12 uger.

Frygten for en tidlig spontan abort

Næsten alle kvinder har på et eller andet tidspunkt i graviditeten frygtet en abort, men nok allermest i starten af graviditeten, når det hele er så nyt og mange forandringer i deres krop sker.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at enhver krampetrækning, værken eller pletblødning ikke nødvendigvis er et varsel om truende abort. I næsten alle normale graviditeter vil mindst èt af disse symptomer optræde på et eller andet tidspunkt.

Faktisk bløder 25 % af alle kvinder i løbet af de første ca. 13 uger af graviditeten, og over 50 % af disse graviditeter fortsætter og ender med et sundt og raskt barn.

Lette kramper, værken eller jag i den ene eller begge sider af underlivet.

Dette skyldes formentlig strækket i de ledbånd, der understøtter livmoderen. Medmindre kramperne er alvorlige, vedvarende eller ledsaget af blødninger, er der ingen grund til bekymring.

Pletblødning

Nogle kvinder får en lille pletblødning ca. 7-10 dage efter at befrugtningen af ægget har fundet sted, og hvor den lille cellekugle, der vil udvikle sig til dit barn, vil sætte sig fast i din livmoder.

Du kan også få pletblødninger/mindre blødninger på de tidspunkter du normalt ville have fået din menstruation, hvis du altså ikke var blevet gravid.

 

Hvorfor sker en tidlig spontan abort?

I langt de fleste tilfælde har undersøgelser vist at tidlige spontane aborter skyldes fejl hos embryoet/fosteret. I over halvdelen af undersøgelserne havde embryoerne/fostrene svære kromosomfejl eller andre fejludviklinger som gjorde at embryo/fosteret ikke var levedygtig.

I et andet tilfælde kan det være moderens krop som af en eller anden grund ikke producerer nok graviditetshormoner til at hendes krop kan holde på fosteret, og i nogle tilfælde udløser embryo/fosteret en immunreaktion hos hende, så hendes krop betragter det som en “fjende” som skal udryddes.

 

Mulige tegn på en tidlig spontan abort

Hvis du få nogle af symptomerne, skal du lægge dig ned, hvis du har mulighed for det, eller hvile i en stol med benene opad. Det kan måske ikke forhindre en overhængende abort, men hjælpe dig til at slappe af. Tænk på at langt de fleste kvinder, der får blødninger tidligt i graviditeten, går tiden ud og føder sunde og raske børn.

 

Ring straks til lægen for at være på den sikre side

  • Hvis du får blødninger med kramper eller smerter midt i den nederste del af underlivet. (smerter i den ene side af underlivet kan være tegn på en graviditet udenfor livmoderen og kræver også en opringning til lægen)
  • Hvis du har stærke smerter, eller smerter, der fortsætter usvækket i mere end èn dag, selv om de ikke er ledsaget af pletblødning eller blødninger.
  • Hvis blødningerne er så kraftige som en menstruation eller let pletblødning fortsætter i mere end 3 dage.

Sørg for at komme under lægebehandling hurtigst muligt

  • Hvis du tidligere har aborteret og får enten blødninger eller kramper eller begge dele.
  • Hvis blødningerne er tilstrækkeligt kraftige til at gennembløde flere bind på en time, eller hvis smerterne er så stærke at de føles uudholdelige.
  • Hvis du får et gråligt eller rødt, klumpet udflåd, som kan være et tegn på at du er ved at abortere. Hvis du ikke kan få fat på din læge, må du tage direkte på skadestuen.

Det kan være at lægerne vil have dig til at gemme det, der er kommet ud (i et syltetøjsglas, en plastikpose eller en anden ren beholder) så han/hun kan vurdere om aborten er truende, komplet eller kun delvis og kræver en udskrabning for at fjerne de sidste rester.

 

Behandling af en tidlig spontan abortTidlig spontan abort

Hvis en indvendig undersøgelse viser at livmodermunden har udvidet sig, vil man gå ud fra at aborten er indtrådt eller er ved at indtræde. I så fald vil man intet gøre for at forhindre den.

I mange tilfælde vil embryo/fosteret allerede være dødt, længe før end aborten går i gang, der netop som regel er grunden til denne spontane udstødelse.

Hvis man derimod kan konstatere at embryo/fosteret er i live, enten ved hjælp af doptone eller en ultralydsscanning, og livmodermunden ikke har vist tegn på udvidelse, er der gode sandsynligheder for at den truende abort går i sig selv igen. Faktisk vil kun 3-4 % herefter abortere spontant.

Mange læger vil helst ikke gøre for meget for at holde på disse embryoer/fostre, da de har den overbevisning at et ikke-levedygtigt foster vil blive aborteret uanset hvad man gør, mens et sundt og raskt foster nok skal blive hvor det er, også uanset hvad man gør.

Nogle læger giver progesteronbehandling til de kvinder, som viser tegn til ikke at producere nok af dette graviditetsbevarende hormon og som måske oven i købet har aborteret før.

Begynder du at bløde anbefales det at gå i seng og vente på at blødningen holder op. Undgå fysisk anstrengelse, herunder samleje (især hvis du tidligere har aborteret) og at løfte noget tungt.